Van fruit wordt je niet dik! Alle verhalen over dat je van bananen en druiven dik wordt zijn dus niet waar! Je komt alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt, dit heeft niks met fruit te maken. Maar in fruit zitten toch suikers, en van suikers wordt je dik?
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
Eet gerust een portie druiven per dag tijdens het afvallen. Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieën. Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding.
Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Van fruit wordt je niet dik! Alle verhalen over dat je van bananen en druiven dik wordt zijn dus niet waar! Je komt alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt, dit heeft niks met fruit te maken. Maar in fruit zitten toch suikers, en van suikers wordt je dik?
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Hoog suikergehalte: druiven
Zowel rode als witte druiven bevatten 15 gram suiker per kop. De rode soort is ook rijk aan antioxidanten en beide soorten bevatten een bom aan vezels.
Waarom kunnen druiven giftig zijn
Het is onbekend welke stof in de vruchten toxisch is voor de dieren. Zowel verse als gedroogde druiven zijn toxisch. Omdat niet bekend is welke stof verantwoordelijk is voor de toxiciteit, kan er niet vanuit gegaan worden dat de rest van de plant niet toxisch is.
Druiven zijn heerlijk en makkelijk te eten, maar let op de portiegrootte. Als u er te veel in één keer eet, zullen de calorieën en koolhydraten snel oplopen. Dit kan de gezondheidsvoordelen tenietdoen en uw risico op gewichtstoename vergroten . Druiven bevatten natuurlijke suikers, maar worden beschouwd als een voedsel met een lage glycemische index (GI).
Andere vruchten die helpen bij het afvallen zijn ananas, watermeloen, peren, bosbessen, frambozen, sinaasappels en avocado's. Deze vruchten bevatten veel vezels, weinig calorieën en zitten boordevol voedingsstoffen die helpen bij het afvallen.
Toch verhogen de natuurlijke suikers in druiven de bloedsuikerspiegel niet op dezelfde manier als toegevoegde suikers. "Druiven zijn de snoepjes van de natuur, maar ze zijn een gezonde soort zoetigheid ," zegt Lisa Sasson, RD, klinisch hoogleraar voeding en voedselstudies aan de New York University.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Witte en lichte druiven kunnen voldoende ijzer bevatten om vermoeidheid te bestrijden. En vanwege de hoeveelheid ijzer die deze druiven bevatten, kunnen witte druiven ook bloedarmoede voorkomen, wat het gebrek aan ijzer in de bloedbaan is. IJzertekort zorgt er natuurlijk voor dat je geest en lichaam traag worden.
Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Van fruit ga je niet verzwaren, de meeste soorten fruit zijn laag in calorieën en rijk aan voedingsstoffen, vezels en antioxidanten. Ze horen dus gewoon thuis in een evenwichtig dieet.
Appels . Appels zijn een goede bron van vezels, die je een vol en voldaan gevoel kunnen geven na het eten. Ze zijn ook een goede bron van pectine, een oplosbare vezel waarvan is aangetoond dat het helpt buikvet te verminderen.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Een kom druiven per dag, bestaande uit dertig tot veertig druiven, is acceptabel, maar meer dan dat kan leiden tot onvermijdelijke bijwerkingen. Druiven bevatten veel natuurlijke suikers en overmatige consumptie van voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte kan leiden tot losse ontlasting.
Een kopje druiven bevat 23,2 g suiker , dus een beter alternatief is een half kopje. Een onderzoek uit 2021 meldt dat de voedingsstoffen in druiven antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen bieden. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van druiven.