Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
Mangoschil is eetbaar en zit boordevol voedingsstoffen zoals vitaminen, vezels en antioxidanten. Hoewel het gezondheidsvoordelen kan bieden, heeft het een onaangename smaak, kan het pesticidenresten bewaren en bevat het verbindingen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Hoewel het eten van mangoschil veilig is voor de meeste mensen, is het onnodig.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
De pit is plat en bevindt zich in het midden van de vrucht. Omdat je er niet in kunt snijden, moet je eromheen snijden. Terwijl veel mensen deze vrucht schillen en de schil taai en bitter vinden, is de schil van mango eetbaar . Hoewel het niet zo zoet smaakt als het vruchtvlees, levert het vezels en andere voedingsstoffen.
Snijd de mango met schil en al net naast het midden langs de pit. Doe dit ook met de andere kant. Nu kun je het beste met een scherp mesje de mango op het vruchtvlees horizontaal en verticaal insnijden. Let er op dat je niet door de schil heen snijdt.
Als je ooit twijfelt: mango's snel in plakjes snijden en in een kom doen is een klassieker voor mangoliefhebbers.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
Mango is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en wordt geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen, waaronder mogelijke antikankereffecten, evenals verbeterde immuniteit en spijsverterings- en ooggezondheid . Het beste van alles is dat het lekker is en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet als onderdeel van smoothies en vele andere gerechten.
Door mango's in water te weken, kunt u vuil, gruis of pesticideresten verwijderen die mogelijk op de schil zitten . Dit kan vooral handig zijn als de mango's niet grondig zijn gewassen voor aankoop of als ze tijdens opslag of transport zijn blootgesteld aan verontreinigingen.
Was ze altijd voor consumptie . Omdat mango's bederfelijk zijn, kunnen er bacteriën op groeien. Voordat u mango's snijdt en de schil pelt, legt u ze vijf minuten in water", aldus N Vijayshree, hoofd en chef-diëtist bij MGM Healthcare.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Maar hoezeer we ook van dit geweldige fruit houden, het eten van een overmatig aantal mango's kan het behoorlijk schadelijk maken voor het lichaam en zelfs maaginfecties veroorzaken . Artsen en gezondheidsexperts zeggen dat mango's, als ze te veel worden geconsumeerd, een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn, zweren en indigestie kunnen veroorzaken.
Natuurlijk kun je in een hele mango bijten en grijnzen en het verdragen, maar een aangenamere optie is misschien om het ongeschilde fruit te blenden in een mangosmoothie om de textuur te verhullen . Of gebruik de mangoschil om siroop te maken voor cocktails. Je kunt ze ook mengen met je favoriete kruiden en er mangochips van maken.
Het eten van mango is goed voor je lichaam, omdat het geen vet, weinig calorieën en vooral veel vitamines en mineralen bevat. Wel moet je opletten dat je er niet te veel van eet, want naast goede stoffen vind je ook fructose in mango. Een teveel aan fructose kan gewichtsverlies in de weg staan.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
S 'Avonds kun je de mango bij het voorgerecht serveren met (rauwe) ham of in tropische rijstgerechten verwerken. Je kunt de mango ook natuurlijk voor het toetje gebruiken; in gebak, bij sorbetijs of in een heerlijke mangocrème. Gebruik onrijpe of gedroogde mango als je mangochutney wil maken.
Dan kun je de papieren zak-truc toepassen. Je legt de mango in een papieren zak, vouwt hem dicht en legt het op het aanrecht. Mango's scheiden etheen uit, een reukloos gas dat het rijpingsproces versnelt. Door de papieren zak gaat dat nog sneller.
Het eten ervan kan daardoor een positieve uitwerking hebben op je spijsvertering en je immuunsysteem. Verder zitten er in mango's bepaalde enzymen die je lichaam helpen bij het afbreken van eiwitten, die je lichaam daarna op een betere manier kan gebruiken om eventuele schade aan je cellen te herstellen.
De oplosbare vezels in mango's kunnen helpen om zowel het totale cholesterol als het LDL-cholesterol te verlagen (het 'slechte' cholesterol dat ervoor zorgt dat er plaque in uw bloedvaten ontstaat, waardoor de bloed- en zuurstofstroom wordt geblokkeerd).
Er zitten 202 calorieën in een hele mango (zonder afval en 336 gram). Elke portie mango is vetvrij, natriumvrij en cholesterolvrij. Mango's bevatten meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen, wat ze tot een superfood maakt. Eén portie (3/4 kopje) mango bevat 7% van je dagelijkse vezels.
Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, liefst in een luchtdichte verpakking.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.