Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking. Listeriabacterie. De kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam.
Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
De kern van de zaak
Verse rauwe kip is meestal lichtroze van kleur met witte stukjes vet, heeft weinig tot geen geur en is zacht en vochtig. Als uw kip slijmerig is, een vieze geur heeft of is veranderd in een gele, groene of grijze kleur, zijn dit tekenen dat uw kip bedorven is.
Rauwe kip blijft 1-2 dagen goed in de koelkast, terwijl gekookte kip 3-4 dagen houdbaar blijft. Om te zien of kip bedorven is, controleer je de “ten minste houdbaar tot”-datum en let je op tekenen van bederf, zoals veranderingen in geur, textuur en kleur. Eet geen bedorven kip, want dat kan voedselvergiftiging veroorzaken , zelfs als je het goed kookt.
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt.
Hoe herken je ouderdom bij kippen? Ouderdom bij kippen is vaak goed te herkennen. Hennen zullen bijvoorbeeld steeds minder eieren gaan leggen en hanen zullen bovendien de interesse in de hennen gaan verliezen. Daarnaast kunnen de eieren groter uitvallen dan wanneer jouw kippen nog jong waren.
De makkelijkste manier om te controleren of je kip gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken. Hiermee kun je de precieze kerntemperatuur van je vlees meten. Voor borstvlees moet deze 72 graden Celcius zijn en voor poten en dijen 85 graden.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Door groeitijd en beweging wordt het rodere vlees stevig en krachtig van smaak. Een echt oudere vogel kan zelfs naar wild smaken.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Als het ‘vreemd’ smaakt of een beetje zuur lijkt , spuug het dan uit en gooi de rest weg.
" Gekookte kip zal er grijs of groenig uitzien en een zachtere of slijmerige textuur hebben wanneer het begint te bederven; en een vieze geur . Gekookte kip kan ook schimmel of witte vlekken ontwikkelen, wat aangeeft dat het bedorven is," zegt Katie Tomaschko, MS, RDN.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Je kunt ook ruiken aan de kip. Als de kip geurloos is, is deze nog goed.
" Bij gevogelte of gehakt is het prima om het voedsel één tot twee dagen na de houdbaarheidsdatum te eten , en bij rundvlees drie tot vijf dagen na de houdbaarheidsdatum", aldus Schapiro.
Hoe lang kun je eten eten na de 'ten minste houdbaar tot'-datum? Ben Elliot, Defra's voorvechter van voedselverspilling, zei: "Vaak is voedsel dat de 'ten minste houdbaar tot'-datum heeft overschreden , nog weken of zelfs maanden daarna veilig om te eten.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
U kunt zien dat kip bedorven is als de kleur vervaagt, als het zuur of zuur gaat ruiken of als het slijmerig is geworden .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.