Zetmeel dat snel door het lichaam wordt opgenomen, werkt ophoping van vet rond de lever in de hand.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook extra vlees (zonder zout) maken voor de warme maaltijd en dat de volgende dag op het brood eten. Kaas en smeerkaas bevatten veel natrium.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Gebruik geen zoetmakers zoals honing, kokosbloesemsuiker en alle andere hippe suikers. Eet fruit (citrusfruit, druiven en kersen) maar vermijd vruchtensappen. Eet 3 hoofdmaaltijden en vermijd tussendoortjes.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Goed voor je lever
Toch is er een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat je langer leeft als je kaas eet. Dat zit zo. De Universiteit van Texas onderzocht het stofje spermidine, dat een goede werking heeft op je gezondheid. Het stofje zorgt ervoor dat beschadigde levercellen zich niet langer delen.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Alle uien en ui-achtigen bevatten krachtige natuurlijke antibiotica en antioxidanten. Een van de werkzame stoffen is quercetine, dat de bloedvaten verstevigt. De zwavelstoffen in de uien helpen de lever en het lymfesysteem te ontgiften en zuiveren de darmen.
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld gegrilde kipfilet, gekookte broccoli en een beetje omega 3-6-9 oliemix (niet verhitten) van een goede kwaliteit. Gebruik geen fruit of zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, etc.
Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten. Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever.
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine. Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet.
Zuivelproducten kunnen een goede bron zijn van calcium, eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen, maar sommige bevatten ook veel vet. Mensen met leververvetting moeten over het algemeen kiezen voor magere zuivelproducten , zoals: kwark.
Naast het volgen van het algemene dieetadvies dat aan alle patiënten met cirrose wordt gegeven, kan u ook worden geadviseerd om een dieet te volgen dat: Hoog is in zetmeelrijke koolhydraten zoals aardappelen, brood, pasta en rijst . Volkoren opties zijn het gezondst. Laag in rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees.
Lang leve de lever! Dit stukje orgaanvlees van rund is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Daarom wordt aanbevolen om te kiezen voor volkorengraanproducten. Je vindt ze bijvoorbeeld in volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Voorbeelden van volkorenproducten zijn: Volkorenbrood.
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Over het algemeen zou een uitgebalanceerd dieet dat goed is voor de lever een verscheidenheid aan fruit en groenten, zetmeelrijke koolhydraten (aardappel, rijst, brood en pasta) , melk/sojadranken, bonen en peulvruchten, vlees (vis en ei) en onverzadigde oliën moeten bevatten. Voedingsmiddelen met veel vezels zijn goed voor een optimale leverfunctie.
Vitamines B6, C en A zijn overvloedig aanwezig in bananen. Daarnaast bevat het veel resistent zetmeel, wat uitstekend is voor de gezondheid van de lever . Deze voedingsstoffen garanderen dat de lever goed functioneert.
Door melk, een uitstekende bron van calcium, toe te voegen, kunnen mensen de gezondheid van de lever verbeteren . Melk voor vette lever is een bewezen zegen. Een andere essentiële voedingsstof in melk voor de gezondheid van de lever is vitamine D. Deze in vet oplosbare vitamine werkt samen met calcium om leverontsteking te verminderen en de activiteit van leverenzymen te verbeteren.