Zo op de eerste oogopslag is Yogonaise de gezondste keuze, gezien daar minder verzadigd vet in zit. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Als je op zoek bent naar een lichtere optie met minder calorieën, kan light mayonaise een goede keuze zijn. Als je daarentegen de voorkeur geeft aan een gezondere mayo zonder in te leveren op smaak, kan Mayoneur's gezonde mayo de juiste keuze voor jou zijn.
De beste mayonaise maak je zelf
toegevoegd zout en suiker, wat in hoge mate slecht is voor de gezondheid. Door zelf mayonaise maken kun je deze toevoegingen vermijden. Kies daarbij wel een mosterd met weinig zout of gebruik mosterdzaadjes.
" Mayonaise kan je door vanalles vervangen! Ik denk vooral aan olijfolie met verse kruiden, yoghurt of verse kaas met kruiden enz.. Maar indien je toch een alternatief zoekt dat er het meeste op lijkt kan je altijd grijpen naar legumaise of yogonaise, beide producten zijn in de handel verkrijgbaar .
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10. De tweede plaats werd weggekaapt door Carrefour en Vandemoortele met een gedeelde score van 7,5/10. Op de derde plaats staan Boni en Bertolli, beide met 7/10.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt kan worden gebruikt als een 1:1-wissel voor mayonaise op sandwiches, geklopt in zelfgemaakte saladedressing of gevouwen in aardappelsalade. Het is een eiwitrijke vervanger die dezelfde romige consistentie biedt als traditionele mayonaise.
Tzatziki is niet alleen smaakvol, maar ook een gezondere keuze in vergelijking met veel andere dipsauzen. Enkele voordelen van tzatziki zijn: Lage calorie- en vetgehaltes in vergelijking met mayonaise of andere vette dips. Rijk aan probiotica dankzij de yoghurt, wat gunstig is voor de darmgezondheid.
Het is hopelijk geen verrassing, maar mayonaise bevat olie en eierdooiers en is daarom niet erg gezond. Er bestaan gezondere alternatieven voor een gele of witte saus, bijvoorbeeld een avocado, tzatziki of een lekkere zelfgemaakte salsa.
Aan de Yogonaise en de fritessaus wordt echter veel suiker toegevoegd, resp. 1,4 tot 2 gr. per eetlepel, dat maakt dan de Mayonaise weer een betere keuze. Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
Ketchup is dus de gezondste keuze over je patat. Vanwege de suikers kun je de fles beter niet helemaal leeg knijpen, maar het is wel verreweg de minst ongezonde optie. Benieuwd wat de gezondste snack van de snackbar is? Ook dat zochten we voor je uit.
Overmatig mayonaise consumeren kan het risico op hartziekten vergroten. Ongeveer 1,6 gram verzadigd vet zit in één eetlepel mayonaise. In dit geval kan het eten van meer mayonaise het cholesterol verhogen . Een hoog cholesterolgehalte in het lichaam vergroot het risico op hartziekten.
Canola-olie, avocado-olie en olijfolie mayonaise zijn beschikbaar als "gezondere" opties. Beide bevatten meer hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, maar de calorieën zijn hetzelfde. Bovendien combineren versies op basis van olijfolie vaak olijfolie met andere plantaardige oliën, zodat de smaak niet te overheersend is.
Ik moet zeggen dat het voor mij als voormalig verslaafde een dag van rouw was toen ik ontdekte dat Hellmann's* net zo goed een UPF is als elke andere stof die in een fabriek wordt gemaakt .
Om te beginnen bevat tzatziki relatief weinig cholesterol en koolhydraten. Het hoofdingrediënt, Griekse yoghurt, is een natuurlijke bron van calcium en kalium, essentiële mineralen voor respectievelijk botgezondheid en hartfunctie.
Halvanaise bevat de meeste calorieën, namelijk 80 kcal per eetlepel. Fritessaus en yogonaise bevatten respectievelijk 59 en 56 calorieën per eetlepel. De laatste twee genoemde sauzen zijn dus betere keuzes gezien het aantal calorieën.
Gezondheid
Sauzen zoals Mayonaise met olijfolie zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Mayonaise met olijfolie kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Samenvattend: mayonaise gemaakt van gezonde oliën zoals avocado-olie en olijfolie is een geweldige bron van gezonde vetten die je kunt toevoegen aan maaltijden en snacks die een romige textuur nodig hebben.
Eet je liever helemaal geen mayonaise, dan kun je deze op twee manieren vervangen in je yoghurtdressing: door mosterd of door olijfolie. Je zult ook recepten voor yoghurtdressing vinden waarbij de lepel mayonaise vervangen is door een lepeltje mosterd. Als je van de smaak houdt is dat een slim idee.
Het bevat wel minder verzadigd vet, dat is wel gunstiger, maar het blijft een product dat je met mate moet nemen. Oordeel: Deze Light mayonaise is een geschikter product, omdat het minder vet en meer water bevat. Hierdoor is het product qua energie beduidend lager. Een saus blijft altijd wel een saus.
In Duitsland wordt een populair product genaamd Rot Weiß (rood wit) verkocht in tandpasta-achtige tubes; het bestaat uit ongemengde ketchup en mayonaise, die een rood-wit gestreepte draad vormen wanneer ze worden uitgeknepen. Friet in restaurants wordt soms geserveerd met een gelijke mix van ketchup en mayonaise .
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
De magerste is Friteslijn van Remia, met slechts 4% olie levert deze variant maar 15 KCal. Per eetlepel. De vetste mayo is de suikervrije variant van het Albert Hein huismerk.