Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Harde kazen daarentegen, die weinig vocht bevatten, vriezen dus wel goed in en kunnen tot maar liefst zes maanden meegaan in de vriezer. Wel invriezen: Harde kazen (Pecorino, Parmezaan) laten zich goed invriezen, maar ook semi harde kazen zoals de Italiaanse Provolone zijn goede kandidaten.
Over het algemeen is het het beste om kazen in te vriezen die bedoeld zijn om te worden gebruikt in gekookte gerechten in plaats van om vers te worden gegeten. Harde en halfharde kazen zoals cheddar, Zwitserse, brick cheese en blauwe kaas kunnen worden ingevroren, maar hun textuur wordt vaak kruimelig en melig. Ze zijn ook moeilijker te snijden.
De smaak zal niet veranderen en de sliertjes blijven mooi afzonderlijk. Bijkomend pluspunt: het helpt om kaassaus te binden! Vries je gemalen kaas in in niet te grote porties, weeg ze en schrijf het gewicht op het recipiënt. Je kunt zowel diepvriesdoosjes als -zakjes gebruiken.
Melk, yoghurt, room, zure room, karnemelk en zachte kazen worden allemaal oneetbaar als ze eenmaal zijn ingevroren, omdat ze bij het ontdooien uit elkaar vallen en schiften, waardoor de textuur en consistentie volledig veranderen. Uw melk zal bijvoorbeeld uit elkaar vallen in een waterige bende, en uw yoghurt zal korrelig worden, schiften en schiften als u het ontdooit.
Edammer kaas kan worden ingevroren, maar de textuur kan licht veranderen na het ontdooien . Om Edammer kaas in te vriezen, wikkelt u deze strak in plasticfolie of aluminiumfolie om vriesbrand te voorkomen en plaatst u deze in een diepvriesbestendige container. Wanneer u klaar bent om van de kaas te genieten, laat u deze ontdooien in de koelkast voordat u deze consumeert.
Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden. Maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. Kaas invriezen werkt het beste bij harde kazen zoals 'gewone' kaas en Parmezaan.
Laat het zeker niet op kamertemperatuur ontdooien. Soms heeft u de kaas sneller nodig, in dat geval doet u hem in een luchtdichte zak of bakje in koud water. Ververs regelmatig! Na het ontdooien kunt u harde kazen vaak meteen gebruiken, bijvoorbeeld geraspt over een salade.
Kaas. Ook kaas kun je beter niet in de vriezer doen. Als je kaas echt wilt invriezen dan kan dit alleen bij harde kazen zoals parmezaanse kaas, blauwe kaas of cheddar. Voor andere kazen zal de smaak en de structuur er niet beter op worden.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Wanneer u de kaas wilt gebruiken, zet u deze in de koelkast om te ontdooien en gebruikt u deze vervolgens zo snel mogelijk op. Dit kan een dag duren, afhankelijk van de grootte van de kaas, maar het is belangrijk om de kaas langzaam te ontdooien, omdat het vocht dan weer in de kaas kan worden opgenomen.
Kaas invriezen
Hoelang de kaas dan goed blijft is afhankelijk van de soort, maar gemiddeld wel 2 tot 4 maanden. Dit zal alleen wel wat ten koste gaan van de smaak. Je kunt het stuk in z'n geheel, in plakjes of geraspt invriezen. Bewaar de kaas dan wederom in een luchtdicht vershoudbakje.
Dat je ook zachtere kazen zoals Edammer, Mozzarella en brie prima kunt invriezen, is voor de meeste mensen een eyeopener. De zachte kazen blijven tot wel drie maanden goed." Ook boter kun je invriezen en blijft in de vriezer tot twee maanden goed, volgens Poelsma.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen.
Voor voorverpakte plakjes kaas, stop je de verpakking in een diepvrieszak en leg je deze in de vriezer . Voor deli-gesneden kaas, leg je een stuk bakpapier tussen elke plak kaas. Wikkel de kaas vervolgens in diepvriespapier, plak het dicht en doe de hele verpakking in een diepvrieszak of diepvriesbestendige container.
Stukken kaas met een kleiner oppervlak, zoals snippers of kleine blokken, bevriezen sneller dan grote blokken. Bevriezen kan ook de smaak van een kaas beïnvloeden . De enzymen en levende culturen in kaas die na verloop van tijd smaak ontwikkelen, worden gedeactiveerd door bevriezing, en geen enkele hoeveelheid voorzichtig ontdooien zal dat veranderen.
Zachte kaas invriezen
U zult misschien geschokt zijn als u erachter komt dat zachte kaas zoals Brie, Camembert en geitenkaas ook tot wel zes maanden ingevroren kan worden . Dus de volgende keer dat u zin heeft in gebakken gnocchi en geitenkaas, weet u waar u moet zoeken – in uw vriezer.
Gerookte Goudse kaas invriezen is mogelijk, maar het kan de textuur en smaak veranderen . Kaas wordt over het algemeen brokkelig na het invriezen en de rooksmaak kan afnemen.
De beste kazen om in te vriezen zijn halfharde kazen zoals cheddar, mozzarella met een laag vochtgehalte en provolone . We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je hebt een groot blok kaas dat je niet meer kunt gebruiken voor de houdbaarheidsdatum, maar je wilt het niet weggooien. Als je jezelf afvraagt: "Kun je kaas invriezen?", dan is het antwoord ja.
" Terwijl de levende, nuttige probiotische bacteriën inactief worden tijdens het invriezen, keren ze na ontdooiing terug naar hun actieve staat. Hun levensvatbaarheid neemt dan wel af tijdens het invriezen ." De vermindering van probiotica maakt de yoghurt niet minder veilig om te consumeren, maar het kan wel de algehele voedingswaarde ervan verminderen.
Aan de andere kant zijn gekookte eieren, gelei, salades, yoghurt, ongeklopte room, emulsie-sauzen zoals mayonaise en magere zuivelproducten niet goed in te vriezen.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
" Wikkel de kaas strak in bakpapier en vervolgens in aluminiumfolie . Het bakpapier vormt een goede barrière voor de kaas, terwijl de folie helpt alles op zijn plaats te houden tijdens het invriezen," zegt Windsor.