Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Helemaal boven in de koelkastdeur kan je je boter en kaas bewaren. Daaronder leg je eieren (in de koelkast blijven ze langer goed dan daarbuiten) en potjes/tubes met bijvoorbeeld mosterd en tafelsauzen. Helemaal onderin zet je grote brikken en flessen, zoals frisdrank en melk.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Zorg dat je ze ook goed verpakt of afdekt. Let erop dat de onderste plank uit een stuk bestaat (geen raster). Zo bescherm je de producten in het vak eronder, mocht de verpakking gaan lekken.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Richt je koelkast slim in
Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Bewaar groenten in de groentelade.
Het middelste gedeelte van de koelkast is met name geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn. Niet elke koelkast is met graden in te stellen, dit verschilt per apparaat. Sommige koelkasten hebben de standen nummers gegeven van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
Deur koelkast
In de deur van de koelkast is er altijd ruimte voor frisdrank en andere dranken (ook zuivel dranken).
De ideale koelkasttemperatuur is 4 °C
Etenswaren die je op 4 graden C in de koelkast bewaart blijven tot wel twee keer langer houdbaar.
Mensen die weten hoe ze hun koelkast moeten indelen zetten geopende potjes, blikjes verpakkingen op de bovenste plank. Ook broodbeleg en eieren kun je daar het best bewaren. Het is bovenin de koelkast namelijk net iets warmer dan onderin en daardoor drogen de producten minder snel uit.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Wel belangrijk bij het bewaren, vooral bij geopende flessen, zijn temperatuur en licht. Bewaar je flessen drank het liefst op een koele plek, maar nog belangrijker: uit de zon. Sterke drank kan namelijk verkleuren en dat doet de smaak geen goed.
| Samsung NL. Wanneer de koelkast gedurende lange tijd heeft gelegen, raden we aan 12 uur te wachten voordat de koelkast wordt aangezet.
Na het vervoeren van de koelkast moet je even wachten met aanzetten. Laat de koelkast ongeveer 4 uur rusten voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Afgedekt in de koelkast
Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit.