Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu als je licht wil eten. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Belangrijke effecten op je gezondheid
Daarnaast is het ook belangrijk om rekening mee te houden met het hoge zoutgehalte van kaas. “Stel dat je twee tot drie boterhammen met kaas eet per dag: daarin alleen - los van het brood - zit al zo'n 1,7 gram zout. Dat is 20 procent van de aanbevolen maximale zoutinname.”
Een plakje kaas op brood, een tosti, geraspte kaas over je favoriete pasta of gewoon een paar blokjes uit het vuistje? Dan hebben we heel goed nieuws: hoewel het jarenlang een slecht imago had (te zout, te vet), toont recent onderzoek aan dat kaas juist wél gezond is.
Kaas is een geweldige bron van eiwitten en calcium, maar bevat vaak veel verzadigd vet en zout. Dit betekent dat te veel eten kan leiden tot een hoog cholesterol en hoge bloeddruk, wat uw risico op hart- en vaatziekten (CVD) vergroot .
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium.
Kaas kan een uitstekend onderdeel zijn van een afslankdieet vanwege de voedingswaarde . Proteïne is een effectief hulpmiddel bij gewichtsverlies omdat het helpt de eetlust te verminderen en u langer een vol gevoel te geven. Kaas bevat echter veel calorieën en verzadigd vet, dus u moet het met mate consumeren.
Hoewel kaas een aantal belangrijke voedingsstoffen bevat, kan niemand alleen van kaas leven. Caspero zegt dat kaas, hoewel het voedingsstoffen als eiwitten en calcium bevat, ook verzadigd vet en natrium bevat, wat een negatieve invloed op het lichaam kan hebben als het in overmaat wordt geconsumeerd .
Een rekenvoorbeeld: belegen 30+ kaas bestaat voor ongeveer 34 gram uit water. Van de overgebleven 66 gram is 30% vet: in totaal dus 19,8 gram vet. Hoe hoger het cijfer, hoe meer vet een kaas dus bevat. Het Voedingscentrum raadt je aan om geen hoger vetpercentage dan 30 te kiezen.
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
"Als je dieet over het algemeen erg laag is in verzadigde vetten en natrium, kan het veilig zijn om twee tot drie ons kaas per dag te eten ," zegt Supan. "Als je gezond probeert te eten of hartproblemen hebt, zou ik proberen om je te houden aan één ons hoogwaardige kaas per dag, of misschien zelfs minder dan dat een paar keer per week."
Ja, het schrappen van zuivelproducten kan bijdragen aan gewichtsverlies , vooral omdat je calorieën uit een belangrijke (voor de meeste) voedselgroep schrapt.
Selenium in kaas heeft een groot effect op de genezing van vet haar en haar- en huidziekten. Wanneer het als lotion wordt gebruikt, versnelt het de genezing van littekens . Niacine herstelt de schade aan de bovenste huidlagen, zorgt voor een vochtige huid en helpt de huid er vochtiger en minder gerimpeld uit te zien.
In kaas zit veel vitamine B12
Daarnaast levert kaas ook vitamine B2 (onmisbaar voor de energievoorziening van je lichaam) en vitamine A (nodig voor een goede weerstand, voor je ogen, voor goede groei en een gezonde huid, haar en nagels).
De vinger werd gewezen naar kaas met een hoge concentratie caseïne, een proteïne die de opioïde receptor van de hersenen activeert — het zorgt er in principe voor dat je meer naar dingen verlangt. Caseïne is eigenlijk te vinden in alle zuivelproducten, maar het zit vooral in kaas vanwege de manier waarop het wordt gemaakt.
Uit onderzoek blijkt dat kaas ook veel glutathione bevat. Deze lichaamseigen stof wordt ook wel de moeder van de antioxidanten genoemd en zorgt voor een goede breingezondheid. Tot slot is het eten van kaas ook goed voor je darmen. Kaas bevat veel goede bacteriën die de gezondheid van je darmen bevordert.
Kan spijsverteringsproblemen veroorzaken
Kaas bevat, net als alle andere melkproducten, lactose, wat voor veel mensen moeilijk te verteren is. Voor zulke mensen kan het eten van te veel kaas problemen veroorzaken zoals gasvorming of een opgeblazen gevoel .
Dus hoeveel kaas is genoeg? Nu je weet wat er gebeurt als je grote hoeveelheden van dit heerlijke voedsel consumeert, laten we je vertellen hoeveel kaas genoeg is. De American Heart Association raadt aan om niet meer dan drie porties kaas per dag te eten , waarbij elke portie beperkt is tot 42 gram kaas.
Voor de meesten is het eten van kaas voor het slapengaan misschien niet slecht . Maar voor mensen met refluxproblemen of lactose-intolerantie kan het problemen veroorzaken. Reflux, of zure reflux, ontstaat wanneer de inhoud van uw maag terugstroomt via de buis tussen uw mond en maag, ook wel bekend als uw slokdarm.