Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf! Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta. Bij koude pastasalades kan dit wel prima.
1. Pasta afspoelen met koud water. Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel.
Ik spoel daarom mijn pasta voor pastasalade meteen na het afgieten met ruim koud water, en laat de pasta verder afkoelen in een bak met koud water. Zo gaat de pasta niet plakken en kun je er de andere ingrediënten door roeren zonder de pasta te beschadigen.
Het zouten van het water doet meer dan alleen je pasta op smaak brengen. Het kan helpen voorkomen dat de zetmelen in je pasta gaan stollen, waardoor het risico dat je pasta blijft plakken afneemt. Probeer een eetlepel of twee zout toe te voegen aan elke liter water, wat neerkomt op ongeveer een kwart of een half kopje zout voor een pond pasta.
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen.
Omdat zetmeel verhit moet worden om goed te kunnen geleren, kunt u de pasta in koud water weken zodat deze gehydrateerd blijft, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de pasta aan elkaar gaat plakken .
"Zelfs als ik het warm serveer," vertelde ze me, "spoel ik het graag af met koud stromend water om het zetmeel op het oppervlak te verwijderen en je een goed smaakgevoel te geven dat niet slijmerig is." Ze gaat zelfs zo ver dat ze haar soba in ijswater laat weken, waardoor ze steviger worden en een stevigere textuur krijgen.
" Als je het zetmeel eraf wast, krijg je nooit een mooie, glanzende, samenhangende pasta ." En nu we het er toch over hebben, hierbij een herinnering om wat van het zetmeelrijke kookwater van de pasta te bewaren voor het geval je het nodig hebt om alles bij elkaar te brengen.
Laat de noedels niet te lang weken (niet langer dan 30 minuten). Hier worden de noedels zacht en papperig van. Week de noedels niet in koud water.
Zodra de noedels klaar zijn, zet je het vuur uit en giet je het water voorzichtig af met een vergiet of zeef. Spoel de noedels af onder koud stromend water om het kookproces te stoppen en overtollig zetmeel te verwijderen . Deze stap is belangrijk, omdat het voorkomt dat de noedels gom of plakkerig worden.
Zoals je kunt lezen zijn instant noodles zowat het meest ongezonde wat je maar kunt eten. Als je gezondheid je lief is, kun je er dus beter geen gewoonte van maken dit op regelmatige basis te eten.
“Over het algemeen is het niet nodig om het water uit de noedels te gieten, want elke maaltijd zit boordevol smaak !”
Wat bij boekweitnoedels het voorschrift is, is hier absoluut verboden. Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Voeg de pasta pas aan het water toe wanneer het kookt. Het zetmeel dat vrij komt zorgt ervoor dat de pasta gaat plakken, door meteen voorzichtig te roeren blijft het in beweging en wordt dit proces verstoord.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken.
Voeg de vermicelli toe aan het water en laat 3 minuten weken tot het ondoorzichtig wordt . Terwijl ze weken, kun je je handen gebruiken om de noedels uit elkaar te halen om ze los te maken. Zeef de noedels. Je zult merken dat ze niet aan elkaar plakken.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Sauzen geven de umami smaak van de noodles meer vorm. Denk hierbij aan sojasaus, voor een extra zout kick, maar bijvoorbeeld ook kewpie mayonaise, hoisin saus, sriracha voor meer pit (en kleur) of zelfs pindakaas!