Gemiddeld bevat 100 gram melkchocolade zo'n 50 gram suiker. Pure chocolade is daarentegen veel minder zoet en bevat dus ook minder suiker. Gemiddeld bevat 100 gram pure chocolade zo'n 25 gram suiker.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Nee, chocolade is niet verboden als je diabetes hebt. Maar als diabetespatiënt kies je best voor chocolade zonder toegevoegde suiker. Die is 100% natuurlijk.
Steviala chocolade. Steviala chocolade staat voor genieten van chocolade met verlaagd gehalte aan suikers.
Pure chocolade , die veel cacao bevat, bevat veel minder suiker dan melk- of witte chocolade. De volgende tabel toont de hoeveelheid suikers in 10 gram chocolade, oftewel een standaardportie.
In plaats van 'diabetische' chocolade, probeer eens om te kiezen voor goede kwaliteit pure chocolade (70% cacao is het beste). Het heeft een sterkere smaak dan melkchocolade, dus je zult er waarschijnlijk iets minder van eten.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
De meeste suikervrije chocolade op de markt is afhankelijk van suikeralcoholen (erythritol, xylitol, mannitol, etc.) voor zijn zoetheid . Suikeralcoholen staan erom bekend dat ze bij sommige mensen maag- en darmklachten veroorzaken, waardoor chocolade die ermee gezoet is het ongemak voor de getroffenen niet waard is.
Suiker en verzadigd vet
Bij melk- en witte chocola is het suikerpercentage het hoogst, zo'n 50-60%. Pure chocola bevat circa 40% suiker. Over het algemeen geldt: hoe minder suiker, hoe meer cacao én vet. Pure chocola bevat dan wel weinig suiker, maar is vaak wel vetter.
Het is onmogelijk om zowel het suiker- als het vetgehalte in chocolade te verminderen. Dit zou een nefast effect hebben op de smaak en textuur van chocolade. Suikervrije chocolade is dus geen gezond alternatief als je wil vermageren of zin hebt in een gezonde snack.
Hoeveel chocolade kan ik per dag eten? Experts zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is . Als u meer eet, krijgt u mogelijk te veel calorieën binnen. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Voor wie graag van lekkere chocolade geniet en toch zijn bloedsuikerwaarden stabiel wil houden, zijn de pralines Zonder Toegevoegde suiker van Leonidas een absolute aanrader!
Pure chocolade en diabetes
Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2 .
AH's beste keuze voor pure chocolade is de Delicata Reep pure chocolade Uganda 80%. Deze reep bevat: cacaomassa (uit Uganda), suiker, cacaoboter en natuurlijk vanillearoma. Het kost €2,19 voor 100 gram.
Omdat cacao en cacaobonen veel gezondheidsvoordelen bieden, zullen chocoladerepen met hogere cacao- of cacaopercentages waarschijnlijk meer gezondheidsvoordelen hebben dan die met lagere percentages. Het kiezen van repen met ten minste 70% cacao of cacao is een goed beginpunt.
Pure chocolade is geliefd door velen! Helaas bevat gewone chocolade nog veel toegevoegde suikers. Daar heeft Steviala ® wat op bedacht want deze chocolade bevat geen toegevoegde suikers. Deze Steviala ® chocolade reep is namelijk verlaagd in koolhydraten (7.6 per 100 g) en suikers ( 4.3 per 100 g).
Didier & Frank 99% Ultimate Pure Chocolade 100g, Zonder Toegevoegde Suiker (Keto, Vegan)
Naast het verlagen van slechte cholesterolwaarden, kan pure chocolade ook leiden tot verbeteringen van de "goede cholesterol"-waarden, of HDL-cholesterol. Het is bewezen dat het eten van pure chocolade helpt bij hoge bloeddruk, door deze met ongeveer twee tot drie punten te verlagen.
Kies een reep die is gelabeld als met ten minste 70 procent cacao of cacao . Vermijd melkchocolade, omdat deze niet genoeg cacao bevat. Repen met een hoog percentage cacao zijn meestal vrij stevig, dus je kunt er beter een klein stukje afbreken en het langzaam in je mond laten smelten, in plaats van erop te kauwen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
Witte chocolade is het ergst: het bevat meer calorieën dan melkchocolade en meer suiker dan pure chocolade.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.