Verwijder de uiteinden door ze af te breken of te snijden. Het is op zich voldoende om enkel het uiteinde waar het steeltje zit te verwijderen. Voor dunne boontjes is het vaak niet nodig om ze verder te snijden, maar de dikkere exemplaren kun je in kleinere stukjes snijden voor een kortere kooktijd.
Antwoord. De oude variëteiten van boontjes hebben nogal eens last van vezelige draden op de naad van de peulen, zeker als ze niet al te jong geoogst worden. Om die draden te verwijderen worden de topjes en de steeltjes afgebroken, zodat de draden meekomen.
Om de sperziebonen schoon te maken, spoel je ze grondig af onder stromend water. Dit verwijdert eventueel aanwezige vuil en eventuele resten.
Groente uit pot moet lang houdbaar zijn en daarom wordt er zout aan toegevoegd. Sperziebonen uit pot leveren 3 zo veel zout dan bijvoorbeeld verse of diepvries sperziebonen!
Zout uw water: Net als pasta is zout cruciaal om groene bonen smaak te geven tijdens het koken . Om te controleren of u genoeg zout in uw water hebt gedaan, proeft u het. Het zou ongeveer net zo zout moeten zijn als zeewater. Controleer uw groene bonen: Controleer altijd of uw groene bonen naar wens gaar zijn voordat u het water afgiet.
Sperziebonen zijn peulvruchten die in de lengte aan een plant groeien. Hierdoor worden ze mooi lang, met bovenaan een hard kroontje en onderaan een soort staartje. Wil je ze bereiden, dan moet je ze doppen. Dat houdt in dat je het harde kroontje wegsnijdt en eventueel ook het staartje.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten.
Sperziebonen koken duurt ongeveer 6-8 minuten. Kook ze in een pan met water en een klein beetje zout. Dan zijn ze na 6-8 min. mooi beetgaar.
Voor het koken: Goed afspoelen, dan boven- en onderkant. Halveren en in de lengte snijden of diagonaal snijden .
Je hoeft eigenlijk alleen het uiteinde van de sperzieboon af te breken waar hij aan de plant vast zat . Het uiteinde dat je afbreekt is erg taai. Het andere uiteinde is zacht. Eigenlijk doe ik het alleen omdat de uiteinden meestal taai zijn en een onaangename textuur en smaak hebben als je ze eet.
Als u van plan bent om de bonen heel te serveren in een gestoomde sperziebonenschotel, snijd ze dan niet voordat u ze bewaart . U kunt een deel van de bonen snijden en het andere deel heel laten, zodat u wat variatie hebt.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is. Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
Sperziebonen gebroken zijn de alvast gebroken en gewassen peulvruchten. Het zijn langwerpige, dunne bonen met kleine zaadkernen. Sperziebonen gebroken hebben een typische bonensmaak en kunnen op vele manieren bereid worden.
In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Een giftig stofje
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen.
Sperziebonen passen binnen een gezond voedingspatroon. Net zoals andere groenten zijn sperziebonen namelijk erg gezond. Eet sperziebonen overigens niet rauw, want in peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Kook dus altijd eerst je sperziebonen voordat je ze gaat eten.
Groene bonen en sperziebonen zijn hetzelfde, maar de term "sliert" is grotendeels verouderd . Groene bonen hadden vroeger karakteristieke vezelachtige "slierten" die over de lengte van de peul liepen en die boon voor boon verwijderd moesten worden, net als peultjes.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Laat ze rijpen, pel en droog de bonen
In plaats van de peulen van de sperziebonen te eten, kun je ze laten rijpen en de bonen van binnen drogen voor later. Hier in het Verenigd Koninkrijk zijn we meer gewend om de peulen van deze planten te eten.
Door de bonen te schokken (door ze in een ijsbad te leggen) stopt het kookproces en behouden ze hun heldergroene kleur .
Was de sperziebonen vlak voor gebruik onder stromend water. Verwijder beide uiteinden van de bonen door ze af te breken of door ze met een mes te snijden.
Wat het koken betreft, kan het zijn dat u de taaie sperziebonen niet gaar genoeg kookt .