Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Het ontbijt is het ideale moment om al een kiwi (of twee) op het menu te zetten. Deze vrucht bevat maar liefst 16 verschillende vitaminen en mineralen en dat is perfect om je dag energiek te starten. Een voorbeeld? Naast vitamine A, E en K bevat een kiwi ook vitamine C.
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
Kiwi: werk aan een mooie huid van binnenuit
Zespri kiwi's bevatten zeer veel vitamine C,1 een vitamine die je lichaam helpt bij de productie van collageen, een belangrijk eiwit in de huid dat de basisstructuur van de cellen, de bouwstenen van de huid, vormt. Het maakt je huid voller, flexibeler en elastischer.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Slaap lekker na het eten van een kiwi
Je lichaam zet serotonine namelijk om in melatonine, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Uit onderzoek blijkt dat kiwi's eten een uur voor je naar bed gaat kan zorgen voor een betere én diepere slaap [5]. Drink er een lekkere kop kamille thee bij en je slaapt als een roos.
De vezels in een kiwi verlagen je eetlust en versnellen je stofwisseling (door de aanmaak van het hormoon ghreline te remmen). Let op: Als je graag wilt afvallen, is het verstandig om niet te veel kiwi's te eten. Kiwi's bevatten namelijk, net zoals veel andere fruitsoorten, fructose (fruitsuiker).
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Kiwi's zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk maakt je risico op hart- en vaatziektes een stuk groter.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.
Weetje: kiwi combineert niet goed met melkproducten
Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!
Het hoge gehalte aan vitamine C (hoger dan dat van citrusvruchten) en andere vitaminen die de ontstekingsremmende eigenschappen versterken, maakt de kiwi tot een vrucht die het immuunsysteem versterkt en helpt bij het voorkomen van virale infecties.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
V: Met welk fruit kunt u buikvet verliezen? Antwoord: Appels, tomaten, guaves, aardbeien, kiwi, ananas, watermeloen, peren, bosbessen, frambozen, sinaasappels en avocado's zijn allemaal vruchten die kunnen helpen bij het afvallen en het verbranden van buikvet.
Een kiwi is ook nog eens een verantwoord tussendoortje, want ze bevatten weinig calorieën. De groene kiwi bevat 81 kcal per 100 gram, de gele variant 79 kcal per 100 gram. Geen zorgen dus, zelfs als je er meerdere op een dag eet.
Eén studie heeft zelfs aangewezen dat de consumptie van twee kiwi's voor het slapengaan gedurende vier weken, de kwantiteit en kwaliteit van de slaap van volwassenen met slaapstoornissen merkbaar verbetert10.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.