tonijn oogbollen Voor de mensen die al moeite hebben met het eten van een rauwe octopus of andere vis is dit gerecht al helemaal niks want in delen van Japan kan u verse tonijn oogbollen kopen. Eerste worden de oogbollen gekookt om vervolgens met peper en zout op smaak gebracht te worden.
THOLEN - Surströmming. Het meeste smerig ruikende gerecht ter wereld, als we de kenners mogen geloven. Het betreft een Zweedse delicatesse dat gefermenteerde haring in blik betreft. Vis eten voor gevorderden.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Je moet het namelijk wel durven: de beroemde gegiste haring uit Zweden eten. Hierbij een lesje in surströmming eten. Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. Surströmming is een traditioneel gerecht uit Noord-Zweden dat ontstond in de 16e eeuw toen Zweden een zouttekort had.
Schapenkop eten is op veel plaatsen in Noorwegen een traditie. En die traditie is ontstaan uit de behoefte om het hele dier te benutten en niets verloren te laten gaan, een duurzame en belangrijke reden waarom we vandaag de dag nog steeds van deze delicatesse kunnen genieten.
Smalahove, Noorwegen
Een West-Noorse delicatesse die oorspronkelijk door arme mensen werd gegeten tijdens de feestdagen, Smalahove is een innovatief bereid - en geconsumeerd - Scandinavisch gerecht. De Smalahove wordt gekookt door eerst een schapenkop in tweeën te splitsen en vervolgens de hersenen eruit te halen.
De graten zijn zacht en bevatten calcium. Bovendien is het ook nog eens erg gezond. Heerlijke grote en stevige nekken.
Eet geen vlees (rund, varken, schaap of kip) in China, Mexico, Guatemala of Thailand.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
De luchtkwaliteit in Nederland behoort tot de slechtste van Europa. Met België en Luxemburg heeft Nederland de hoogste gemiddelde uitstoot van stikstofdioxide (NOx) per km2. De concentratie fijnstof ligt in Nederland 25% hoger dan het Europese gemiddelde.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.
Spruitjes
Het kindertrauma van veel mensen: spruitjes bij het avondeten. De groene minikolen staan boven aan de lijst met de meest gehate voedingsmiddelen. Dat komt waarschijnlijk door de bittere smaak die spruitjes van nature hebben. Wist jij dat spruitjes vroeger veel bitterder smaakten?
Je smaakzin wordt geactiveerd door een chemische verbinding die in pepers zit, capsaïcine genaamd. Over de hele wereld worden hoge niveaus van deze verbinding aangetroffen in pittige gerechten. Volgens een wereldwijde consensus zijn de top vijf landen met de pittigste gerechten Thailand, India, China, Jamaica en Mexico .
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Aan tafel in China
Dit is een teken dat je het naar je zin hebt; Eet je bord niet helemaal leeg. Het restje eten dat je laat liggen geeft aan dat de gastheer goed voor je heeft gezorgd; Eet met chopsticks.
Per jaar zijn dat er zo'n 45 miljard. Dat is zo'n 6 keer de wereldpopulatie aan mensen (lees: het aantal kippen dat wordt geslacht is zes keer het totaal aantal mensen dat op de aarde leeft). Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld 's werelds populairste stukje vlees.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend. Door het openen van zo'n blik ontsnapt een kenmerkende, sterk doordringende geur die de meeste mensen uiterst onaangenaam vinden.
Het korte antwoord is dat je het eten van schapen-, geiten-, runder-, elanden-, nerts-, katten-, kameel- en hertenhersenen moet vermijden vanwege prionen . Van deze prionen zijn alleen runderprionen ooit op mensen overgedragen. Toch is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.