Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen.
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
De cacao in warme chocolademelk bevat tryptofaan, wat bijdraagt aan de aanmaak van de slaapbevorderende stoffen serotonine en melatonine . Het drinken van een warme drank kan een rustgevend psychologisch effect hebben dat helpt uw lichaam voor te bereiden op de slaap.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
De rauwe cacao is onbewerkt en bevat daardoor veel goede voedingsstoffen. De antioxidanten beschermen je lichaam, de magnesium en de ijzer zorgen voor energie en de fenylalanine zorgt voor een gelukkig gevoel. Rauwe cacao is gezonder dan de cacaopoeder die door middel van verhitting verkregen wordt.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Cacao bevat een gezonde hoeveelheid cafeïne. Dit helpt om energie te boosten en vermoeidheid te bestrijden. Het bevat niet alleen een goede hoeveelheid cafeïne, maar ook magnesium. Twee eetlepels cacaopoeder bevat ongeveer 14% van de dagelijkse hoeveelheid magnesium van uw lichaam .
Het Van Houten hydraulisch persenproces
Omdat dit cacaopoeder de chemische verbindingen die van nature in cacao voorkomen, behoudt, blijven veel van de potentiële gezondheidsvoordelen na dit proces ontegenzeggelijk behouden (Minifie 1970).
Lepel de cacao in een drinkbeker. Giet er een beetje water bij, net genoeg om de cacaopoeder te bedekken . Meng met een lepel tot het dik en romig is. Giet de rest van het hete water erbij, terwijl u voorzichtig roert.
De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Cacao herstelt de lipide laag van de huid en versterkt de huidbarrière, waardoor de huid de vochthuishouding beter kan reguleren. Zo blijft je huid goed gehydrateerd. Rauwe cacao poeder kan een sinaasappelhuidje verminderen, doordat het de huid verstevigt en dode huidcellen afbreekt.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Rijk aan magnesium, kan cacao ontspanning bevorderen en spanning verlichten, wat mogelijk een goede nachtrust bevordert. Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als je slaapproblemen ervaart na het nuttigen van cacao in de avond, is het het beste om je cacao-inname te verplaatsen naar een eerder deel van de dag .
+ Je hoeft alleen maar 2 theelepels cacao te mengen met een beetje graanmelk in een beetje warm water . + Goed roeren en veel ijsblokjes toevoegen aan de beker. Je hebt een instant beker ijschocolade die koel en gezond is. Het drinken van cacao vermindert buikvet, maar helpt ook om af te koelen in de zomer.
Als je cacaopoeder wilt gebruiken om vet te verbranden, zorg er dan voor dat je een biologisch merk van goede kwaliteit koopt, dat geen suiker bevat. Je kunt de cacaopoeder in kleine hoeveelheden toevoegen aan je warme glas melk of je kom havermout in de ochtend .
Rijk aan vezels
Vezels fungeren als een prebioticum en dienen als voeding voor de nuttige bacteriën in onze darmen. Door de groei van deze vriendelijke microben te bevorderen, helpt cacao een evenwichtige darmflora te behouden , wat essentieel is voor een optimale spijsvertering, opname van voedingsstoffen en uiteindelijk een optimale reproductieve gezondheid.
Pure cacao is een verrassend rijke bron van voedingsvezels, met ongeveer 7 gram vezels per kopje. Deze vezelinhoud bestaat voornamelijk uit onoplosbare vezels, waardoor het een uitstekende keuze is voor het bevorderen van de spijsvertering en de algehele gezondheid van de darmen .
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.