"Invriezen kun je bijna alles, alleen verandert soms de structuur", legt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum uit. "Bij tomaat bijvoorbeeld. Andere producten drogen uit, zoals kaas, waardoor de smaak minder wordt of het product er minder smakelijk uitziet. Maar ook dan kun je het nog veilig eten."
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken.
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Deze kunnen bij het invriezen gaan schiften: er ontstaan klontjes die je er niet meer uitkrijgt. Krokante voedingsmiddelen (waaronder gefrituurd eten). Je wilt natuurlijk niet die crispy bite verliezen. Eieren.
De structuur van de slagroom verandert door het bevriezen en je kunt deze slagroom daardoor niet meer opkloppen. De slagroom is wel geschikt om in soep of ijs te verwerken. Geklopte slagroom kun je in toeven invriezen, maar versgeklopt blijft toch echt het allerlekkerst.
Muffins en cake kun je ook vriezen, zorg dat deze goed luchtdicht worden bewaard zodat ze niet uitdrogen. Ook broodjes kun je invriezen, zowel verse broodjes als afbakbroodjes. Laat brood langzaam op kamertemperatuur ontdooien en gebak eventueel in de koelkast.
Bewaren. Bewaar het meegenomen eten in de koelkast op 4 °C. Vries het niet in. Eet het meegenomen restauranteten of de resten van de afhaalmaaltijd binnen 1 dag op.
Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen. Heb je alleen gekookte pasta over? Voeg dan weer een lepeltje olijfolie toe om het plakken te voorkomen.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Je kunt kookroom invriezen, maar de kans bestaat dan wel dat het gaat schiften wanneer je het opwarmt. Warm het dan dus echt langzaam op. Of zet het opengemaakte flesje voor maximaal drie dagen terug in de koelkast.
Ook hier is een ijsblokjesvorm weer handig om te doseren. Dit geldt ook voor het invriezen van kookroom of crème fraîche. Je kunt deze producten ook in zijn geheel invriezen, maar dan dien je het ook in zijn geheel te gebruiken. Denk van tevoren na over hoe je het eten na het invriezen wilt gaan gebruiken.
Taarten met slagroom kun je niet invriezen. De slagroom droogt uit en wordt er niet lekkerder op.
Boter kun je prima invriezen in de originele verpakking, maar als je er zeker van wil zijn dat ze geen sterke geuren van andere voedingsmiddelen in je diepvriezer overneemt, kun je het botervlootje nog eens extra verpakken in een diepvrieszakje of -doosje.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Bami kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de bami te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Kun je nasi invriezen? Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak.