Dat puntje is het overblijfsel van de bloem, van waaruit na bevruchting de banaan-vrucht is gegroeid. Bij andere vruchten zit er soms nog een restje van de bloem: (appel, peer, kruisbes) of zit er ook een hard puntje (citrusvruchten, kiwi, aalbessen).
Als je een banaan gaat eten, snij dan even het zwarte puntje eraf. Daar zitten de meeste gifstoffen in.
De meeste bananen die tegenwoordig in de winkel worden verkocht, zijn echter de Cavendish-variëteit, die doorgaans geen zaden produceert. Dat kleine zwarte knobbeltje daarentegen, nou, dat is er altijd. Dat komt omdat het geen zaad is, maar de bloem waaruit jouw gigantische bananenbes groeide .
Het midden van de banaanvrucht staat bekend als Mesocarp. De mesocarp strekt zich uit tot het binnenste deel van de vrucht, wat bekend staat als Endocarp. De Endocarp en Mesocarp zijn delen van de banaan die gegeten worden. Elke banaan heeft een beschermende laag, bekend als Skin, bekend als Exocarp.
Bananen met zwarte vlekken zijn veilig om te consumeren en vormen geen enkel gezondheidsrisico . Wees echter voorzichtig als een banaan met donkere vlekken een slechte geur afgeeft. In dergelijke gevallen is het raadzaam om weg te blijven en te kiezen voor een verser alternatief. Vertrouw op uw zintuigen als het gaat om het waarborgen van de kwaliteit van dit voedzame fruit.
Uiteindelijk, zolang je banaan niet beschimmeld is, en niet slijmerig of te zacht en papperig is wanneer je de schil verwijdert, is het veilig om bruine bananen te eten . Een banaan met bruine vlekken of sproeten is prima. Deze vlekken zijn een indicator van rijpheid (geur is een andere indicator - meer over de geur van een banaan in een minuut).
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Het kleine zwarte puntje aan het uiteinde van een banaan wordt het bloesemuiteinde of het bloemuiteinde genoemd. Het wordt soms ook wel de "bananus" of "bananose" genoemd. Het is het overblijfsel van de bananenbloem, dat de zaden van de banaan bevat. Het zwarte puntje zelf is veilig om te eten en veel mensen consumeren het zonder problemen.
Ze worden floëembundels genoemd, en als je erover weet, wordt het een stuk moeilijker om ze zo te haten. Leerachtige draden van de dood. Trek de gele schil van een banaan terug en daar zijn ze, ze spoken door je heen. Ze lopen verticaal langs de vrucht en eisen dat ze met precisie worden verwijderd.
De endocarp is het deel van de plant dat wordt geconsumeerd. De endocarp is de binnenste laag van de vrucht en bevat de zaden. Endocarp en minder ontwikkelde mesocarp is het eetbare deel van de banaan.
Zaden zijn het resultaat van seksuele voortplanting (met uitzondering van apomictische zaden). Maar bij commerciële bananen zijn de vrouwelijke bloemen onvruchtbaar en stuifmeel is er vrijwel niet. Die zwarte vlekken die je ziet, zijn eigenlijk geaborteerde eicellen die nooit bevrucht zijn (de vrucht ontwikkelt zich via parthenocarpie).
Als een banaan gedeeltelijk open is gespleten, is het over het algemeen veilig om te eten, zolang de vrucht binnenin niet papperig of verkleurd is . Als de vrucht echter door de breuk is blootgesteld aan bacteriën of insecten, is het het beste om deze weg te gooien.
Ja, de baking soda in een standaard bananenbrood recept is wat reageert met de banaan waardoor het zwart wordt. Het gebruik van zelfrijzend bakmeel vermindert niet alleen de behoefte aan baking soda, maar ook het zout, waardoor je ingrediëntenlijst nog korter wordt.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Fruit bevat het 'giftige' fructose
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
“Over het algemeen zijn alle delen van fruit gezond. We eten de schil van appels, peren, etc., en we zouden de schil van bananen kunnen eten — inclusief de floëembundels — als we ze smakelijk vinden, maar er is geen bewijs dat ze schadelijk zijn .”
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
Bananen zijn technisch gezien bessen en het zwarte stukje is de kern van de bloem waaruit de gigantische bananenbes groeide. Bananen groeien in trossen aan bomen en het uiteinde is eigenlijk de bovenkant van de vrucht, terwijl de harde steel de onderkant is.
Deze draderige stukjes, ook wel floëembundels genoemd, zijn prima eetbaar en verrassend voedzaam.
Dit is namelijk het gezondste gedeelte van de banaan – net zoals de schil van de kiwi. Het floëem, ook wel de sliertjes, zorgen er namelijk voor dat alle bouwstoffen (zoals water en voedingsstoffen) getransporteerd worden vanuit de plant naar de vrucht.
De schil is de gele buitenste "schil". Weggegooide bananenschillen Een bananenschil op de grond.
Normale zwarte vlekken op een banaan
Deze vlekken worden vaak kneuzingen genoemd. Deze kneuzingen betekenen dat het fruit rijp is en dat het zuur erin is omgezet in suiker. Met andere woorden, de banaan is op het hoogtepunt van zijn zoetheid.
De afhaalmaaltijd
Volledig zwarte bananen zijn waarschijnlijk veilig om te eten, zolang er geen zichtbare schimmel aanwezig is, er een rotte geur hangt of het fruit van binnen zwart is .
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.