Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Soep ontdooien in de magnetron
Ontdooi in intervallen van 30 seconden tot 1 minuut op 600 watt. Roer tussendoor de soep steeds zoveel mogelijk los. Zorg dat de soep door en door heet is (pas op voor spetters), zodat eventuele bacteriën geen kans meer hebben.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien. Bovendien zal je koelkast een beetje minder stroom verbruiken doordat je er iets kouds in zet.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvries. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
– Zet een heet pannetje water in de vriezer. Door de warme lucht die hier van af komt smelt het ijs sneller. – Vul een spuitbus (bijvoorbeeld een plantenspuit of een lege spuitbus van bijvoorbeeld schoonmaakmiddel) met heet water, en spuit dit water op het ijs.
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C.
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. Eventueel scheutje water erbij.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Voordat je de soep invriest, is het belangrijk om deze volledig te laten afkoelen. Warme soep in de vriezer kan leiden tot condensatie, wat zorgen voor ijskristallen en een gekke textuur.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Plastic potjes kunnen het hormoonverstorende stofje Bisfenol A bevatten. Als je soep in zo'n potje opwarmt, is ze niet meer zo heel erg gezond. Ga je toch voor de magnetron, doe de soep dan in een microgolf-proof stenen kommetje.
Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Gebruik de ontdooi stand als uw magnetron daar over beschikt. Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Ontdooien in de oven
Verwarm de oven voor op de laagste stand (meestal rond de 60-70 graden Celsius). Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien.
Om eten goed te ontdooien in de magnetron raden we aan om tussentijds de magnetron even op te doen. Draai of roer het eten indien nodig zodat het gelijkmatig wordt ontdooid.
Door het openen van de deur, ontstaat ijsvorming aan de wanden en het plafond van de vriezer of diepvries. Hierdoor heeft u minder opslagruimte. De vriezer werkt door ijsvorming niet optimaal en verbruikt meer energie. Ontdooi uw vriezer of diepvries daarom 4 keer per jaar en volg onderstaande 7 stappen.
Ontdooi voedsel in de koelkast of magnetron
Laat voedsel zoals vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het vlees afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je de uitgroei van ziekmakende bacteriën.
Plaats heet water (in kommen of glazen) in het vriesvak van uw apparaat, zorg ervoor dat u voldoende handdoeken en een geschikte bak hebt voor het water dat ontstaat door het ontdooien van ijs. Wacht tot de vriezer ontdooid is. Dit kan enkele uren duren.