De gestoofde oude soepkip heeft even tijd nodig om te garen, maar de smaak is het wachten waard. De kip wordt bruin gebakken, daarna gestoofd met ui, tomaat, laurier en water. Het resultaat is een malse kip met een heerlijke smaak die bijna van het bot valt.
Dat betekent dat je het product kunt eten vóór de datum is verstreken. Ná de datum kun je het beter weggooien, zelfs als de verpakking nog dicht is. Ook geldt voor verse producten als kip dat je het na het openen dezelfde dag moet bereiden en/of opeten.
Door groeitijd en beweging wordt het rodere vlees stevig en krachtig van smaak. Een echt oudere vogel kan zelfs naar wild smaken. Jonge haantjes met genoeg vlees voor twee personen doen het goed op de barbecue of geplukt in soep. Omdat ze al zo smaakrijk zijn, hoeft je dit vlees weinig bij te kruiden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Geur: Bedorven kip heeft een zure of onaangename geur. Als de kip vreemd ruikt, gooi het dan meteen weg.
Hoe herken je ouderdom bij kippen? Ouderdom bij kippen is vaak goed te herkennen. Hennen zullen bijvoorbeeld steeds minder eieren gaan leggen en hanen zullen bovendien de interesse in de hennen gaan verliezen. Daarnaast kunnen de eieren groter uitvallen dan wanneer jouw kippen nog jong waren.
De meeste oudere kippen zijn echt niet lekker om te eten . Ze zijn wat taaier en meer "wild", maar je kunt het altijd proberen! Sommige mensen zweren bij low and slow... als je ze op low and slow kookt, kun je alles lekker laten smaken! Als je daar geen zin in hebt, kun je ze koken en de botten gebruiken voor bottenbouillon.
Naarmate een kip ouder wordt, worden haar poten en voeten dikker en ruwer . Sommige kippen, met name de ouderwetse grote Old English-spellen, krijgen sporen. Hoe ouder de kip wordt, hoe langer de sporen worden. Oudere kippen ontwikkelen stijve borstbeenderen, vergeleken met het flexibelere borstbeen van hennen.
Tijdens de rui verliezen vogels hun veren en zien ze er kalig en wat 'slonzig' uit. Je kunt dit duidelijk herkennen aan een kippenhok vol met veren. Het ruiproces duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken, maar het kan ook langer duren en dat geval doe je er goed aan om de kippen te helpen.
Als kip bedorven raakt, veranderen de geur, het uiterlijk en de smaak . Als u denkt dat uw kip bedorven is, eet hem dan niet!
Als uw kip slijmerig is, een vieze geur heeft of is veranderd in een gele, groene of grijze kleur , zijn dit tekenen dat uw kip bedorven is. Gooi alle kip weg die over de houdbaarheidsdatum is, langer dan 2 dagen rauw of 4 dagen gekookt in de koelkast heeft gelegen of langer dan 2 uur in de temperatuurgevarenzone heeft gelegen.
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking. Listeriabacterie. De kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam.
USDA raadt aan om gekookte kip binnen drie tot vier dagen te gebruiken, gekoeld bewaard (40°F of minder) . Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet. USDA raadt aan om gekookte restjes binnen drie tot vier dagen te gebruiken.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is. Voedsel kan worden gekookt tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op het product staat en kan vervolgens worden afgekoeld en in de koelkast worden bewaard.
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Laat de dieren dan rustig bij elkaar. Doe dit 's avonds als de kippen op stok zijn gegaan, nadat er een paar dagen of een week of 2 voorbij zijn. Laat het aparte nachthok in de ren staan zodat de nieuwe kippen zich kunnen terugtrekken.
De conditie van de schenkeldelen (de onderpoten van een kip) kan u een indicatie geven: oudere vogels hebben grotere, ruwere schenkeldelen, terwijl een jongere vogel gladde schenkeldelen heeft met een beetje glans . 5. De rui: een kip jonger dan een jaar zal het eerste jaar niet ruien.
Dek de vogel losjes af (ik gebruikte bakpapier om het karkas te laten ademen – vermijd plasticfolie) en leg hem in de koelkast om 4-7 dagen te rijpen . Dit is een cruciale stap voor een oude vogel, omdat het verlengde verouderingsproces de spiervezels laat ontspannen en malser maakt. Sla dit niet over!
Na langere legperiodes kan de kwaliteit afnemen, zoals dunnere schalen, minder stevige dooiers en zwakkere membranen, vooral bij rassen die het leggen maximaliseren. Maar ik zou verwachten dat de eieren van de laagste kwaliteit van de oudste, meest gebruikte achtertuinkippen nog steeds beter zouden zijn dan de meeste commercieel geproduceerde eieren.
Stoofkip — Stoofkippen zijn meestal legkippen die hun beste tijd gehad hebben, 10 maanden tot 1 1/2 jaar oud. Ze zijn ouder en hun vlees is meestal taaier en draderiger. Dit type kip is het beste te gebruiken in stoofschotels, waarbij het vlees de tijd heeft om af te breken tijdens het lange, vochtige koken.
Vogels met minder levendige kammen en lellen zijn vaak een week of twaalf tot vijftien oud. Wanneer een hen net is begonnen met leggen zijn de kammen en lellen het levendigst van kleur. Naarmate een kip ouder wordt, verliest ze langzaam de rode kleur. Naarmate hennen ouder worden neemt hun lichaamsmassa toe.
“Toch nemen de meeste mensen hennen omdat die natuurlijk eieren leggen.” Een kip op leeftijd lijdt aan dezelfde ouderdomskwaaltjes als de mens: problemen met het hart, nieren en de groei van tumoren. Oudere hennen overlijden vaak tumoren op de eierstokken of op de eileiders.
Verse kip heeft heel weinig aroma, hoewel het een lichte 'funky' geur kan hebben als het een tijdje met zijn sappen is afgesloten. Kip die sterk ruikt, zou een waarschuwingssignaal moeten zijn. Als de geur visachtig, zuur of zwavelachtig is (doet denken aan rotte eieren), is het niet langer veilig om te eten.