Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta. Helemaal al dente zal 'ie niet meer zijn, maar dit is met afstand de beste manier om je pasta opnieuw te verwarmen. Blijf bij je pan staan, want binnen maximaal een halve minuut zal je pasta perfect gaar zijn.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Bacillus cereus is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie kan voorkomen in rijst- of pastagerechten die te lang en niet koud genoeg bewaard zijn.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Rijst is problematischer dan andere overgebleven voedingsmiddelen omdat het bacteriën kan bevatten die Bacillus cereus heten, en die sommige kookprocessen overleven . Deze bacterie is vaak de oorzaak van voedselvergiftiging door opgewarmde of gekookte rijst.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Hoewel bijna alle voedingsmiddelen ontelbare keren opgewarmd kunnen worden, is het een goede gewoonte om te voorkomen dat u dezelfde maaltijd keer op keer opwarmt. Elke keer dat u uw eten minder heet maakt, bewaart en opwarmt, neemt de kans op schadelijke bacteriën toe .
Er zijn geen grenzen aan hoe vaak u restjes van zelfgekookte maaltijden veilig kunt opwarmen . De beste manier is echter om het aantal keren dat u dat doet te beperken. Meestal hoeft u een gerecht niet vaker dan één keer op te warmen. Als u maaltijden in grote hoeveelheden maakt, scheidt u ze en bewaart u ze in afzonderlijke porties.
Wanneer u restjes rijst en pasta opmaakt, zorg er dan voor dat u ze helemaal verwarmt tot 165°F en ze meteen opeet. Verwarm hele gerechten niet meer dan één keer opnieuw en bewaar ze niet langer dan een paar dagen, zelfs niet als ze goed zijn bewaard en gekoeld.
Zodra het gekookt is en begint af te koelen, kunnen toxines gevormd door Bacillus cereus hittebestendige sporen en een hittebestendig toxine vormen. Als gekookt voedsel langzaam wordt afgekoeld, kunnen de sporen ontkiemen en het opnieuw opwarmen of licht koken van het voedsel zal deze toxine niet vernietigen .
Een van de meest voorkomende dingen die mensen echt ziek maken van voedselvergiftiging zijn granen. Die categorie omvat koolhydraten zoals pasta, farro, couscous en rijst. Ongekookte pasta en rijst kunnen sporen bevatten van een bacterie genaamd Bacillus cereus, die bekend staat om het veroorzaken van extreme voedselvergiftiging .
Een afhaalcurry die in de koelkast wordt bewaard, moet binnen 1 tot 2 dagen worden geconsumeerd. Als u hem in de vriezer bewaart, kunt u hem binnen een maand consumeren. Om kipcurry op te warmen, verwarmt u de diepvriesverpakking direct of ontdooit u hem . De soepen in curry's kunnen binnen enkele minuten gloeiend heet worden en gaan bubbelen.
Technisch gezien kun je lasagne meerdere keren opwarmen, zolang je het maar elke keer opwarmt tot een interne temperatuur van 165° . Deze temperatuur doodt de meeste bacteriën die mogelijk in je restjes zitten. Dat gezegd hebbende, de kwaliteit neemt af met elke keer opwarmen, dus we raden aan om lasagne maar één keer op te warmen.
Instructies voor het opwarmen van deeg
Plaats de pastei op een niet ingevette bakplaat in het midden van de oven en bak ongeveer 15 minuten als hij ontdooid is of 40 minuten als hij nog bevroren is . Voeg 2 minuten toe voor elke extra pastei. Pasteitjes moeten een interne temperatuur van 165 graden Fahrenheit bereiken gedurende ten minste 15 seconden voordat ze worden geserveerd. Geniet ervan!
Onze tip: Eén warme maaltijd per dag is voldoende. Twee keer warm eten riskeert snel te veel van hetzelfde aan te brengen en je dagelijkse calorie-inname onnodig te verhogen. Extra tip: Hou je niet van gewoon maar brood met beleg? Varieer met slaatjes en soep.
Bepaalde vitaminen en mineralen zijn gevoelig voor hitte en kunnen tijdens het opwarmen afbreken, waardoor de voedingswaarde van de maaltijd afneemt . Vorming van schadelijke verbindingen: Het opwarmen van sommige voedingsmiddelen kan leiden tot de vorming van schadelijke verbindingen, zoals acrylamide en geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's).
Eet uw aardappelen en aardappelgerechten indien mogelijk altijd vers. Als u ze toch opwarmt, doe dat dan maar één keer en zorg dat ze helemaal door en door heet zijn.
Ook rijst zet je maar beter zo snel mogelijk in de koelkast om bacteriën een halt toe te roepen. Als je 'm correct bewaart, kan je rijst dus perfect opnieuw verwarmen, maar denk er ook eens aan om de koude rijst te verwerken in een heerlijke salade.
Rijst is prima in de koelkast voor 4 dagen en als het goed bewaard wordt kan het langer meegaan. Ja, het is vrij gebruikelijk om 2-3 dagen oude rijst te hergebruiken in de meeste Aziatische huishoudens. Zorg er alleen voor dat het opgewarmd wordt tot het gloeiend heet is . Alleen als je het goed hebt laten afkoelen toen het voor het eerst gekookt werd!
De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft rijst zeker 3 maanden goed.