Van deze vetzuren is ongeveer 40% enkelvoudig onverzadigd oliezuur, 10% meervoudig onverzadigd linolzuur, 44% verzadigd palmitinezuur en 5% verzadigd stearinezuur. Het aandeel verzadigde vetzuren in palmolie is gunstig als je het vergelijkt met bijvoorbeeld kokosolie, boter en cacaoboter.
Palmolie zorgt voor een langer bruikbare zeep dan kokosolie; beide oliën produceren een harde zeep, maar palmolie houdt de andere ingrediënten beter bij elkaar en droogt minder snel uit.
Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Antwoord: Kokosolie wordt gewonnen uit de kokosnoot die groeit aan de kokospalm. Palmolie komt uit de veel kleinere palmvrucht van de oliepalm. Het gaat dus om verschillende oliesoorten. De grote vraag naar palmolie veroorzaakt milieuproblemen zoals ontbossing en vervuiling.
Kokosolie is geweldig voor het toevoegen van smaak, bakken en lichter koken, terwijl palmolie een betere keuze is voor koken op hoge temperaturen, zoals frituren . De keuze tussen kokosolie en palmolie gaat niet alleen over smaak; het gaat over het kiezen van het juiste gereedschap voor de klus in uw keuken.
Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Kokosvet wordt vaak kokosolie genoemd. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Zonnebloemolie kan het LDL van een persoon verhogen, wat het slechte cholesterol in uw lichaam is. Kokosnootolie verhoogt ook uw cholesterol, maar het heeft een groter effect op het HDL, of het goede cholesterol in uw lichaam .
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Deze hogere niveaus van gezonde vetten maken olijfolie de betere keuze. Als we kijken naar andere voedingsstoffen dan alleen gezonde vetten, bevatten zowel palmolie als olijfolie vitamine E. Olijfolie bevat ook andere voedingsstoffen, zoals andere vitaminen, polyfenolen, antioxidanten en meer.
Een pure kokosolie proeft en ruikt naar kokos. Op kamertemperatuur heeft de olie een vaste vorm maar omdat het smeltpunt tussen de 23 en 27°C ligt smelt de olie zodra je het op de huid aanbrengt. Zo kun je een goede kwaliteit kokosolie herkennen.
Risico op ontbossing bij kokosolie
Ook zijn er voor palmolie minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig dan voor kokosolie, aldus de Milieu Centraal-expert.
Het grootste probleem met zonnebloemolie is dat het niet de gezondste keuze is. Als je echter snel iets nodig hebt en je hebt het al in je voorraadkast staan, dan is het een prima vervanger voor kokosolie .
Omdat mensen steeds meer aandacht besteden aan hun gezondheid, wordt zonnebloemolie nu veel gebruikt. Als we het hebben over zonnebloemolie versus mosterdolie, is zonnebloemolie zowel duurder als gezonder . Het wordt gemaakt door zonnebloemzaden te vermalen. Het is een inerte olie en bevat gezondere onverzadigde vetten.
1. LDL-cholesterol ('slechte' cholesterol) nam significant toe in de botergroep vergeleken met de kokosoliegroep, maar er was geen verschil tussen kokosolie en olijfolie. Kokosolie verhoogde HDL-cholesterol ('goede' cholesterol) significant vergeleken met boter of olijfolie .
Mythe: Kokosolie is een gezond alternatief voor koken.
De realiteit: Kokosolie heeft aangetoond dat het cholesterolgehalte - de goede en de slechte - meer verhoogt dan andere plantaardige oliën zoals olijfolie of koolzaadolie. En in werkelijkheid vormen middellangeketentriglyceriden slechts een klein deel van de vetzuren in kokosolie.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Dit is vergelijkbaar met andere populaire kookoliën. Het probleem met kokosolie is dat tot 90% van het vetgehalte verzadigd vet is . Dat is het type vet dat LDL of "slechte" cholesterol verhoogt. LDL-cholesterol verzamelt zich in uw bloedvaten en verhoogt uw risico op een hartaanval of beroerte.
Door om te gaan met talloze bacteriën, schimmels en parasieten die indigestie kunnen veroorzaken, helpt kokosolie bij het spijsverteringsproces en helpt het zelfs bij het absorberen van in vet oplosbare vitaminen, mineralen en sommige aminozuren. Denk eraan om bij het kopen van kokosolie te kiezen voor ongeraffineerde, koudgeperste kokosolie.
Kokosolie kan infecties helpen voorkomen, omdat het ontstekingsremmend is en het een antibacteriële werking heeft. Kokosolie bevat laurinezuur dat bacteriën, virussen en schimmels helpt te doden, zoals de Candida Albicans dat vaak de bron is van bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie of een blaasontsteking.
Palmpitolie is een eetbare plantaardige olie die afkomstig is van de pit van de oliepalm Elaeis guineensis. Het is verwant aan twee andere eetbare oliën: palmolie, gewonnen uit het vruchtvlees van de oliepalm, en kokosolie, gewonnen uit de pit van de kokosnoot .
Natuurlijk, als je wilt voorkomen dat je een hartziekte krijgt of een hoge bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot diabetes, moet je je eten niet koken met plantaardige oliën. Aan de andere kant is het gebruik van kokosolie om je eten te koken de gezondere keuze .
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.