Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Het gebruik van rijst, banaan en chocolade hebben geen stoppende of laxerende werking. Probeer bij diarree normaal te blijven eten. Het advies om bij diarree alleen beschuit met slappe thee te gebruiken is achterhaald.
Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
Manieren om (ochtend)misselijkheid te voorkomen.
Voorkomen is de beste manier om met ochtendmisselijkheid om te gaan. Leg wat droge crackers of zelfs een stukje chocolade op je nachtkastje klaar. Je kunt dit eten op het moment dat je wakker wordt en zo je bloedsuikerspiegel verhogen voordat je opstaat.
Snacks met suiker
En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen. Ook dranken met toegevoegde suikers zijn af te raden.
Voedingsmiddelen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren bekende triggers zijn: suiker, alcohol, koffie, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, uien, chocola, citrusvruchten, vet voedsel, en peulvruchten. Probeer deze te vermijden als je vaak last van je maag hebt.
Bij diarree verliest je kind dus meer zout. Vul het zoutverlies aan door soep of bouillon, hartig beleg zoals vleeswaren en kaas, zoutjes of chips aan te bieden. Zorg dat je kind voldoende vezels eet. Voedingsvezels in de darmen nemen water op en zorgen zo voor meer volume en een soepele ontlasting.
Er zijn eigenlijk geen geneesmiddelen tegen buikgriep. Buikgriep gaat vanzelf over en binnen een week zijn de klachten bij de meeste mensen verdwenen. Het wordt afgeraden om anti diarree middelen of middelen tegen misselijkheid te gebruiken.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Wetenschappers van het Children's Hospital Oakland hebben bevestigd dat een eeuwenoude mythe over chocolade daadwerkelijk waar is! Pure chocolade kan diarreeklachten verlichten .
Bananen zijn ook een goede keuze. Ze zijn zacht, gemakkelijk te verteren en zitten boordevol kalium, wat kan helpen bij het herstellen van elektrolyten die je misschien hebt verloren door diarree of braken. Als je die combineert met wat yoghurt wordt je maag helemaal blij.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Wortelpuree en appelmoes bijvoorbeeld zijn goed tegen diarree. Ook mager vlees (kalkoen, kip, kalfsvlees...) en vis mogen gerust. Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.
Binnen één tot drie dagen na besmetting krijgt u last van verschijnselen van buikgriep. Dat kan een paar dagen duren. Daarna herstelt u vanzelf en verdwijnt het virus uit het lichaam. Voor jonge kinderen en mensen met een verlaagde weerstand kan een buikgriep langer duren en ernstiger verlopen.
Naast diarree, braken, misselijkheid, eetlustverlies en koorts kan gastro-enteritis nog andere symptomen hebben: hoofdpijn. vermoeidheid.
Je kunt niet zien of ruiken of het voedsel besmet is. Het virus sterft door verhitting boven de 70°C. Of eten ingevroren is of is geweest, maakt niet uit.
"De activiteit van je immuunsysteem, dat verantwoordelijk is voor het bestrijden van ziekteverwekkers, is niet constant. Dat wordt grotendeels bepaald door je biologische klok. En die schakelt je immuunsysteem 's nachts in de hoogste versnelling, waardoor je je tijdens je slaap stukken slechter kan voelen dan overdag."
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken. Dit is voedsel dat afkomstig is uit de dunne of dikke darm en dat in verre staat van vertering verkeert.
Qua eten kan je best nog wat voorzichtig zijn en niet meteen heel vettig of pikant beginnen eten. Hou je vezelarme dieet met yoghurt nog even aan en bouw rustig terug op. Ook banaan, rijst, appelmoes en toast (BRAT) kunnen helpen om je energieniveau op peil te brengen zonder je spijsvertering te saboteren.
Wanneer u buikgriep heeft opgelopen is het erg belangrijk veel water, thee en bouillon te drinken, omdat de kans op uitdroging hoger is door vochtverlies na diarree en braken. Neem voldoende rust en blijf thuis. De symptomen zijn erg ongemakkelijk en u kunt mensen besmetten op school of op het werk.
Heldere sappen zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt omdat de hoeveelheid fructose die daarin zit voor sommige mensen juist laxerend werkt. Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.