Bij verse spinazie die niet wordt diepgevroren verandert namelijk al snel de kleur, aroma, smaak en structuur. Hierdoor vermindert de voedingswaarde en is de spinazie op een bepaald moment niet meer eetbaar.
Hoeveel spinazie per persoon
Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon.
Feit: Diepvries spinazie even rijk aan vitaminen als 'verse'
Of de spinazie nu uit een blik, pot of uit de diepvries komt, het bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten, zegt voedingsexpert Van der Vossen. Diepvriesspinazie wordt bijvoorbeeld direct na de oogst ingevroren.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Dan kun je spinazie 2 dagen in de koelkast bewaren. Spinazie kun je ook invriezen. Wel vlak voor invriezen 2 minuten blancheren (kort verhitten). Spinazie is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.
Je kunt verse spinazie het beste op de dag van aankoop eten. Als dit niet lukt, kun je verse spinazie 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Na ongeveer 2 minuten blancheren, kun je spinazie ook invriezen. In een goed afgesloten plastic zakje of bakje is de groente tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Hoewel je beide kunt invriezen, is het beter om de spinazie eerst te koken als je tijd hebt , omdat gekookte spinazie kleiner wordt en dus minder ruimte inneemt in de vriezer. Maar als je weinig tijd hebt, is het prima om rauwe spinazie in te vriezen.
Als er in een recept verse spinazie nodig is, maar je hebt alleen diepvriesspinazie, of andersom, dan kun je prima de ene vervangen door de andere . Dat geldt in de meeste recepten.
Nog beter is dat één kopje bevroren spinazie meer dan vier keer zoveel voedingsstoffen bevat, waaronder ijzer, vitamine C en calcium, vergeleken met een kopje verse spinazie.
Een deel van het gewicht van bevroren spinazie is water (ijs). Als je het ontdooit en overtollig water afgiet, is het ongeveer hetzelfde als verse spinazie, gram voor gram . Dus als ik 550 gram ontdooi, zou dat het moeten bedekken, denk ik.
Eén verpakking (10 ounces) diepvries spinaziebladeren levert ongeveer 1-1/2 cups op na het koken. Daarom kunt u 1 verpakking (10 ounces) diepvries spinaziebladeren vervangen voor 1-1/2 pounds verse spinazie.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Het is mogelijk om spinazie direct uit de diepvries te koken, in plaats van het eerst te ontdooien, maar dit werkt alleen voor bepaalde gerechten . Bruning zegt dat je bevroren spinazie in toepassingen kunt gebruiken, zoals het toevoegen aan soep, maar ze merkt op dat dit kan leiden tot ongelijkmatig koken.
Of je nu kiest voor bevroren of verse spinazie in je spinaziesmoothie, het maakt niet zoveel uit . Beide tellen mee voor je dagelijkse inname van fruit en groente, dus het is goed om een van beide te consumeren.
Prijsvergelijking. Het is opvallend voordeliger om groenten en fruit uit de diepvries te kopen. Gemiddeld zijn diepvriesgroenten 55% goedkoper dan hun verse tegenhangers. Bij spinazie loopt dit verschil zelfs op tot 71%.
Diepvriesspinazie is een levensredder voor doordeweeks. Het is een wonderbaarlijke toevoeging die verse spinazie kan vervangen in bijna elke maaltijd (een salade kan natuurlijk een uitdaging zijn). Omdat het waarschijnlijk is geblancheerd voordat het wordt verpakt, is het ook een snellere manier om een boost ijzer direct in een soep te injecteren zonder te wachten tot het eerst verwelkt.
Volgens de USDA is diepvriesspinazie een echte voedingssuperster: het bevat weinig calorieën, maar veel vezels (ongeveer 5 gram per kopje diepvriesspinazie) en zit boordevol vitamine C, ijzer, foliumzuur en wat eiwitten .
De meeste diepvriesgroenten behouden een betere textuur en smaak als ze direct worden gekookt, hoewel diepvriesgroenten zoals spinazie het beste gedeeltelijk ontdooid zijn voor het koken. Kook diepvriesspinazie grondig voordat u het eet om bacteriën te doden .
Een half kopje diepvriesspinazie per portie is een prima start.
Je kunt bevroren spinazie direct uit de vriezer koken, maar sommige recepten vereisen dat je bevroren spinazie eerst ontdooit . Enkele manieren om spinazie te ontdooien zijn: 1. Koelkast: Doe de bevroren spinaziebladeren in een kom en laat ze een nacht in de koelkast staan om ze volledig te laten ontdooien.
Blancheer de bladeren
Gebruik 2 liter water voor elke pond spinazie. Haal de bladeren uit het kokende water en doe ze in een kom met ijswater. Giet af en knijp het resterende water eruit met je handen. Etiketteer en bewaar ze in diepvriesbestendige containers/zakken tot 1 jaar.
Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking. Je kunt spinazie invriezen in een ziplock zakje of in een herbruikbaar plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven.