Door de olie of boter te snel aan de pan toe te voegen of de pan te oververhitten, blijft het voedsel plakken. Zo weet je of de pan heet genoeg is: voeg een paar druppels water toe aan de pan.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Roestvrij staal kan hoge temperaturen goed aan (ideaal om voedsel 'dicht te schroeien), is roestbestendig, en veilig om je voedsel in te bereiden. Met deze pan kun je op alle warmtebronnen koken, zoals op gas, inductie en keramisch.
Om te voorkomen dat eten aan roestvrij staal blijft plakken, giet u gewoon een paar druppels water in een roestvrijstalen pan op hoog vuur . Als de druppels knisperen en op de pan glijden, betekent dit dat de juiste temperatuur is bereikt. U kunt het vuur dan iets lager zetten en uw eten in de pan gieten.
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe.
Zonnebloemolie, druivenpitolie of arachideolie werken goed vanwege hun hoge rookpunt. Draai de koekenpan zodat de olie gelijkmatig over de bodem verspreid is.
Verwarm de pan: plaats de pan op de grote pit van een fornuis op middelhoog vuur of in een voorverwarmde oven op een temperatuur van ongeveer 200°C. Laat de pan enkele minuten verwarmen om de olie te laten hechten aan het metaal (polymeriseren). Zodra de olie begint te roken, haal je de pan van het vuur af.
Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijzonder gevoelig voor plakken omdat de eiwitten complexen kunnen vormen met metaalatomen, zoals ijzer, in de pan . Methoden om plakken te verminderen verminderen of voorkomen contact tussen het voedsel en het metaal van de pan. De meest voorkomende methode is het gebruik van een Teflon® (poly(tetrafluoroethene), ptfe) coating.
Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden. Bakken in dit soort olijfolie raden wij dan ook af. Laat de pan altijd goed op temperatuur komen voordat je de ingrediënten toevoegt.
Vastgeplakte resten
Misschien wel de simpelste reden dat sommige antiaanbakpannen gaan plakken, vooral als de pan niet heel oud is, is dat er een laagje vastgekoekte etensresten in de weg zitten. Zelfs het dunste laagje gedroogd eiwit of restzetmeel van roerbakpotstickers kan ervoor zorgen dat eten blijft plakken.
Wanneer vlees of vis een hete metalen pan raakt, zorgt de hitte ervoor dat de spiereiwitten losraken (of denatureren), waardoor een groot deel van hun oppervlak aan het metaal wordt blootgesteld. De eiwitten beginnen vervolgens chemische verbindingen met het metaal te vormen, waardoor ze blijven plakken.
schoon - eten blijft plakken aan een vuile grill, dus de roosters moeten voor elk gebruik worden schoongemaakt . gesmeerd - een laagje olie op een heet grillrooster zorgt ervoor dat het goed gekruid is en dat het eten er gemakkelijker afkomt. heet - de grill moet heet zijn voordat u er eten op legt; de hete roosters schroeien het eten dicht en zorgen ervoor dat het er beter afkomt.
Zodra de pan is voorverwarmd, voeg je olie of koude boter toe en laat je het vet opwarmen voordat je het eten toevoegt . "Deze 'hete pan, koud vet'-methode voorkomt dat eten blijft plakken," zegt Staley.
De belangrijkste reden waarom voedsel aan een roestvrijstalen pan blijft plakken, is omdat het geen glad oppervlak heeft . In plaats daarvan bestaat het uit kleine poriën en spleten die uitzetten en krimpen tijdens het koken. Door deze constante uitzetting en krimp blijft het voedsel in de poriën plakken.
Fout 2: Je gebruikt de verkeerde pan
Je hebt misschien zelf al opgemerkt dat je pannen hebt die ongeschikt zijn voor het bakken van eieren, omdat de eieren makkelijk aan de bodem blijven plakken.
Keramische anti-aanbaklaag (Ceramic)
De laag werkt goed en een eitje bakken (het beste test object) kan gewoon zonder boter (maar we raden altijd een beetje olie of boter aan).
Ja, het gebruik van olie bij het koken met roestvrij staal wordt aanbevolen om een antiaanbaklaag te creëren en het kookproces te verbeteren. Verwarm de pan op middelhoog vuur en voeg vervolgens een kleine hoeveelheid olie met een hoog rookpunt toe. Draai de olie rond om het kookoppervlak gelijkmatig te bedekken voordat u voedsel toevoegt .
Verwarm olie in een rvs koekenpan en laat medium heet worden. Bak de aardappelen rondom aan in de olie en houd constant in beweging, al dan niet met de hulp van een spatel. Bestrooi de aardappels als ze gaan gaan kleuren met zout, voeg boter toe en zet het vuur wat zachter.
In roestvrijstalen pannen kan men prima een mooi stukje vlees scherp aanbraden, maar het bakken van aardappelen, ei, omelet of pannenkoek is voor veel mensen een ramp omdat het snel aanzet en vast bakt.
Vaatwassers, schoonmaakmiddelen en afwasmiddelen zijn een no-go bij een plaatstalen pan, echt niet doen! Een plaatstalen pan heeft een hekel aan zuur en dat is precies wat de meeste schoonmaakmiddelen in overvloed bevat. Je zet niet alleen je seasoning op het spel, maar je riskeert ook een fikse dosis roest.