Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Kan goed zijn voor je hart- en bloedvaten
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Hoge bloeddruk beheersen
Het eten van pure chocolade is een geweldige manier om meer cacao in uw dieet op te nemen, wat kan helpen uw hoge bloeddruk te verlagen ! De flavonoïden in pure chocolade blijken stikstofoxide te produceren, wat ervoor zorgt dat bloedvaten ontspannen en hoge bloeddruk verlaagt.
Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
Pure chocolade is een populair voedingsmiddel dat waardevolle gezondheidsvoordelen kan bieden. Een Mendeliaanse randomisatiestudie vond dat de inname van pure chocolade geassocieerd werd met een verlaagd risico op essentiële hypertensie en mogelijk een verlaagd risico op bloedstolsels.
Om de gezondste pure chocolade te kiezen, kijk je op het etiket: Daarop zou moeten staan dat de chocolade 60 tot 70 procent cacao bevat. Deze chocolade wordt vaak bittersweet of extra bittersweet genoemd; ze bevatten een kleine hoeveelheid suiker voor de smaak en een gezonde hoeveelheid flavonoïden.
De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die gedurende 8 weken dagelijks 25 gram pure chocolade aten, een aanzienlijk lagere bloeddruk hadden dan degenen die dezelfde hoeveelheid witte chocolade aten.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Gelden er andere bloeddrukwaarden voor mensen boven de 70? Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Bovendien moet je rekening houden met de verhoogde kilocalorie-opname door chocolade. Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen.
Hoeveel chocolade kan ik per dag eten? Experts zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is . Als u meer eet, krijgt u mogelijk te veel calorieën binnen. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Goed nieuws voor alle chocoholics: het is over het algemeen veilig om elke dag pure chocolade te eten ! Sterker nog, studies hebben aangetoond dat het eten van gematigde hoeveelheden pure chocolade daadwerkelijk gezondheidsvoordelen kan hebben, waaronder het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hartziekten.
Snoep verstandig, eet pure chocolade. Goed nieuws voor chocolade-lovers! Dagelijks een paar stukjes pure chocolade eten heeft een ontspannend effect op de bloedvaten, waardoor je hart wederom minder moeite heeft met het rondpompen van je bloed.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Donkere chocolade
Cacao, een ingrediënt in pure chocolade, bevat flavonoïden, een antioxidant. Flavonoïden kunnen helpen de bloeddruk te verlagen, aldus de AHA. Het merkt echter op dat een persoon mogelijk niet genoeg flavonoïden in pure chocolade kan consumeren om significante voordelen te ervaren.
Minder zout eten
Het advies van de Hartstichting is om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Volwassenen krijgen gemiddeld bijna 9 gram zout per dag binnen. Als iedereen in Nederland ongeveer 3 gram minder zout per dag zou eten, dan zouden er jaarlijks 1.750 hartinfarcten en 3.200 beroertes voorkomen kunnen worden.
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Studies tonen aan dat pure chocolade de bloeddruk kan verlagen, wat het risico op hartziekten en beroertes verlaagt. Probeer eens blokjes pure chocolade met verse bessen na een maaltijd voor een eenvoudig, bevredigend en hartgezond dessert.
Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid. misselijkheid.
In de ochtend en avond is de bloeddruk vaak lager dan in de middag. Als u sport, beweegt, praat of heftige emoties ervaart, kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De bloeddruk is voor de meeste mensen goed als de bovendruk lager is dan 135. De onderdruk moet lager dan 85 zijn.