Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen. Haver kan daarom beter eerst gekookt worden voor u het eet.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken. Ongekookte havermout onttrekt namelijk vocht waardoor er brokvorming kan ontstaan, wat spijsverteringsproblemen als gevolg kan hebben.
Fytinezuur verwijderen uit havermout
Het schijnt dat het fytinezuur bij haver moeilijk valt af te breken omdat het fytase-enzym dat daarvoor nodig is lastig valt te activeren. Door wat meel toe te voegen dat veel fytase bevat, zoals boekweitmeel voorkom je dit.
De belangrijkste methode is om de haver 12 uur of een nacht in water te weken , met dezelfde verhouding water tot haver als je normaal zou doen om ze te koken. Haver weken activeert een enzym genaamd fytase, dat helpt om fytinezuur op natuurlijke wijze af te breken.
Wanneer je gevoelige darmen hebt is het aan te raden om havermout eerst te koken of een nachtje te laten weken. Hierdoor zijn de vlokken al helemaal volgezogen met vocht en zijn ze makkelijker verteerbaar voor je darmen. Havermout kun je ook met water klaarmaken.
Is het beter om gekookte of rauwe haver te eten? Gekookte haver is voor sommigen misschien makkelijker te verteren, omdat koken helpt het zetmeel dat ze bevatten af te breken. Echter, geen van beide manieren om haver te eten is beter of slechter . Hoe je ervoor kiest om ze te eten, rauw of gekookt, hangt af van je persoonlijke voorkeur.
Als je tussen de 50-70 gram havermout dag eet, krijg je genoeg binnen om van de gezondheidseffecten te profiteren. Een gewone kom havermoutpap maak je meestal van 30-50 gram droge havermout of havervlokken. Een eetlepel havermout weegt ongeveer 10 gram.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag.
Tips voor het eten van havermout
Kook het gewoon en beleg het met gebakken of in de oven geroosterde groenten en kruiden, een ei, bonen, linzen of tofu voor eiwitten en plakjes avocado of een scheutje pesto voor gezond vet . Zet je favoriete combinatie voor overnight oats in de koelkast. Geniet 's ochtends van de havermout gekoeld.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
Het niet laten weken
Net zoals noten en andere granen bevat havermout namelijk het stofje fytinezuur. Dit stofje belemmert de opname van zink, ijzer, calcium en magnesium. Hoewel fytinezuur ook positieve krachten heeft, krijgen de meeste mensen hier genoeg van binnen.
Bij havermout is het eigenlijk hetzelfde. Als je bijvoorbeeld een portie van 40 gram havermout hebt met 200 ml halfvolle melk, dan zou je er eigenlijk een schep suiker en een stuk fruit aan moeten toevoegen als je 2 belegde boterhammen en een glas melk wilt vervangen.
Combineer rauwe havermout met melk of yoghurt, fruit, noten en zaden . Laat het een nacht in de koelkast staan voor een snel en voedzaam ontbijt. Hieronder hebben we een smakelijk recept geïnspireerd op appeltaart. (Klik door voor meer inzicht in waarom overnight oats een gezonde ontbijtkeuze zijn.)
Belangrijkste punten: De portie havermout is een half kopje droge havermout. Dit komt overeen met ongeveer een kopje gekookte havermout.
Het weken van de havermout breekt het zetmeel af, waardoor de vertering gemakkelijker wordt en er meer voedingsstoffen worden opgenomen. Een ander ding is het feit dat in tegenstelling tot de gekookte havermout, omdat overnight oatmeals niet worden gekookt, ze meer voedingsstoffen behouden .
"De beste havermout is de soort met slechts één ingrediënt: haver", zegt Palinski-Wade. Brooking adviseert ook havermout zonder toevoegingen, of dat nu van geplette (havervlokken) of geknipte (havergrutten) is gemaakt.
Ze zijn heerlijk rauw. Voeg de plantaardige melk, water of sap toe en roer tot het gemengd is. Garneer met vers, bevroren of gedroogd fruit en wat noten en zaden als je dat lekker vindt . Volg dit stevige ontbijt op met een glas water zodat de haver en zaden in je maag uitzetten en je langer vol blijft.
3 minuten: Havermoutpap: De snelste manier om havermout te eten is rauw als topping bij je yoghurt, of het kort koken in een pannetje in water of (plantaardige) melk. Heerlijk romig én af te toppen met jouw favoriete fruit, noten, zaden of chocolade!