Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Het ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een mogelijke oplossing is om op de verpakking te zetten 'Gooi de rijst niet weg na het verstrijken van de THT-datum, maar beoordeel op geur en uiterlijk. ' Rijst kan ook prima twee maanden na de THT-datum nog worden gegeten, dat is afhankelijk van nevenfactoren zoals hoe het is bewaard en uit welke partij het komt.”
Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft rijst zeker 3 maanden goed.
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Rijst koken in veel water
Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Zelf met een dikke laag stof op de verpakking, kan rijst na jaren nog even lekker zijn als de dag waarop je hem kocht. Tenminste: dat geldt voor witte, wilde, arborio, jasmijn en basmati rijst. Bruine rijst kan je niet eeuwig bewaren. Bewaar de korrels in een luchtdichte verpakking om ongedierte op afstand te houden.
Ongekookte droge rijst is jarenlang houdbaar mits deze koel en droog bewaard wordt. Zelfs jarenlang na het verstrijken van de THT datum op de verpakking. Rijst is in deze te vergelijken met pasta, zout en suiker.
Laat je rijst snel afkoelen, zodat het niet langer dan twee uur buiten de koelkast staat. Doe de rijst daarna in een bakje die je goed af kunt sluiten met een deksel, zet het in een koelkast met een temperatuur van 4-7°C en je kunt het maximaal twee dagen later nog prima opwarmen.
Het kan een vreemde of zure geur krijgen , wat meestal het eerste teken is dat het over zijn hoogtepunt heen is. Overgebleven rijst kan ook een slijmerige textuur krijgen naarmate de tijd verstrijkt, wat een indicatie is dat er te veel vocht is en dat het slechte bacteriën kan herbergen. Als je twijfelt, gooi het dan weg!
Ervan uitgaande dat het goed is bewaard (in een afgesloten zak en zonder vocht), heeft ongekookte witte rijst een vrijwel onbeperkte houdbaarheid en blijft het veilig. Bruine rijst heeft echter olie in de zemellaag en heeft een beperkte houdbaarheid. Die olie wordt ranzig en veroorzaakt ziektes .
Helaas wel. Het probleem is dat ongekookte rijst sporen van Bacillus cereus kan bevatten, een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken . Deze sporen kunnen zelfs overleven als de rijst gekookt is, en als je je rijst op kamertemperatuur laat staan, kunnen de sporen uitgroeien tot bacteriën en zich vermenigvuldigen.
De rijst ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Slotsom. De houdbaarheid van droge rijst varieert, maar eenmaal gekookt zijn alle soorten rijst even lang houdbaar. Droge rijst kan tot 2 jaar meegaan als dit op kamertemperatuur wordt bewaard.
cereus, neem aan dat rijst bedorven is als je het niet binnen een uur na het koken in de koelkast hebt gezet of als het langer dan 24 uur in de koelkast heeft gestaan. Als je de rijst langer laat staan, kun je uiteindelijk schimmelvorming opmerken . Maar je moet rijst lang voordat dat gebeurt gebruiken of weggooien!
Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt. Koop volgende keer dus gerust een grotere zak basmatirijst, havermout of quinoa als je er de plaats voor hebt.
Ongekookte rijst kan beschimmelen door factoren zoals een hoge luchtvochtigheid, onjuiste opslagomstandigheden of verontreiniging tijdens de verwerkings- en verpakkingsfasen . Vocht is een belangrijke factor bij schimmelgroei, waardoor het essentieel is om rijst op een koele, droge plaats te bewaren en deze regelmatig te inspecteren op tekenen van schimmelontwikkeling.
Heeft de rijst een ongebruikelijke, zure of bedorven geur? Dan kan dit een teken zijn dat bacteriën of schimmels zich hebben vermenigvuldigd en dat de rijst bedorven is.
Op dezelfde manier activeert het roeren van uw rijst tijdens het koken de zetmelen en krijgt u klonterige, papperige rijst . Uw rijst hoeft alleen maar even met een vork losgemaakt te worden als deze klaar is met koken. Door constant te roeren krijgt risotto zijn gekoesterde romigheid, een eigenschap die niet wenselijk is bij het koken van gewone rijst.
Hoe weet je of de rijst gaar is? Hoe je de rijst het liefst eet is een kwestie van smaak, maar de stelregel hiervoor is in principe dat de rijst gaar is als deze makkelijk doorgebeten kan worden of tussen de vingers kan worden fijngeknepen.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Breng het water weer aan de kook, zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het ongeveer 15 minuten ongestoord koken, of tot de rijst zacht is maar niet papperig . Haal daarna de pan met rijst van het vuur, haal het deksel eraf en dek de pan af met een papieren handdoek.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!