Verwijder de pit bij vruchten zoals abrikozen, nectarines en pruimen en snijd het fruit in stukjes. Laat de stukjes los van elkaar invriezen in een grote bak of op een plaat in de vriezer, zodat er niet één grote klont ontstaat. Vervolgens kan je de stukjes in een passend vershoudbakje in de vriezer bewaren.
Je kunt nectarines het beste op een koele plaats (12-15°C) bewaren. Daar zijn de vruchten ongeveer 3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze ongeveer een week bewaren. Koude temperatuur heeft echter negatieve uitwerking op de smaak en het aroma van nectarines.
Kun je fruitsalade invriezen? Hoewel je het fruit voor dit dessert kunt invriezen, raden wij je aan niet het hele gerecht in te vriezen. In de vriezer kun je het fruit tot 6 maanden bewaren.
Wanneer je graag een grote hoeveelheid groentehapjes en fruithapjes in een keer maakt, kun je deze prima in kleinere porties invriezen. Je kan een vers gemaakt babyhapje voor de dag erna in de koelkast bewaren en de rest vries je in.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn voedingsstoffen dan vers fruit.
BANAAN INVRIEZEN
In z'n geheel, in plakjes of gepureerd: ook banaan kan je invriezen! Je kan de banaan met schil en al invriezen maar het is het beste om 'm eerst even te pellen. Op die manier kan je de banaan in z'n geheel in een diepvriesbakje in de vriezer bewaren.
In het nieuws
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast. Kortom, het is echt een aanrader om altijd een kleine voorraad diepvriesfruit in te slaan.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit.
In de nectarine vind je heel erg veel antioxidanten die omgezet worden in vitamine A. Eén nectarine zorgt zelfs voor 1/5de van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A. Ook bevatten nectarines veel vitamine C en luteïne. Vitamine C is een belangrijke antioxidant.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Onderzoek heeft uitgewezen dat diepvriesfruit en -groenten net zoveel vitaminen - en soms zelfs meer - bevatten als verse. 'Als je kijkt naar de manieren waarop je voeding kunt conserveren is bevriezen een van de beste manieren om voedingsstoffen te bewaren.
Invriezen kan ook, maar na het ontdooien verandert de textuur. Je gebruikt de ontdooide kiwi's dan ook best voor verwerking in bijvoorbeeld smoothies of ijsjes. Heb je heerlijke kiwi's gekocht maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Stop ze dan in een papieren zak samen met bananen, appels of peren.
Bananen invriezen
Bananen invriezen is de perfecte manier om ze veel langer te bewaren. Je kunt bananen heel gemakkelijk invriezen, je hoeft ze alleen maar te schillen en in stukjes van enkele centimeters te snijden en ze als individuele bananen in zakken te doen.
Invriezen
Net als veel ander fruit kun je ook appels invriezen. Daarvoor snijd je ze eerst in partjes. Appels worden snel bruin in de vriezer, waardoor ze er onaantrekkelijk uitzien.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.