Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Invriezen: Prei kan worden ingevroren! Snijd ze gewoon in plakjes en vries ze in op een schaal, voordat u ze in een afgesloten bakje doet . Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Selderij kan worden ingevroren zonder eerst te worden geblancheerd , maar deze extra, gemakkelijke stap helpt de kleur, smaak en textuur van de groente te behouden. Blancheren zorgt er ook voor dat selderij langer houdbaar blijft, dus kan het tot een jaar worden ingevroren. Ongeblancheerde selderij kan slechts tot twee maanden worden ingevroren.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Onze prei groeit goed. Hoewel een groot deel van de prei eetbaar is, is het witte deel van de wortel het meest wenselijk. Er is een manier om de plant meer van de witte wortel te laten groeien... het heet "blancheren" van de prei. Dit kan worden gedaan wanneer de prei ongeveer de dikte van een potlood heeft .
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Prei kan een geur afgeven die door andere voedingsmiddelen in de koelkast kan worden opgenomen. Wikkel prei daarom in plastic wanneer u het in de koelkast bewaart . Niet snijden of wassen voor het bewaren.
Gesneden prei kun je 2 tot 4 dagen bewaren in de koelkast.
Omdat prei tot de ui-familie behoort, kan hij worden gebruikt om een milde ui-smaak te geven aan recepten, zowel rauw als gekookt.
Als je prei wilt invriezen dan zal je deze eerst moeten gaan koken. Het voordeel is dan wel dat je deze wel 12 maanden lang kun bewaren in de diepvries. Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn.
Je moet bevroren prei alleen gebruiken in warme recepten . Ze houden het niet goed vol in rauwe gerechten zoals salades. Voeg ze toe aan soepen, ovenschotels en gerechten die direct uit de vriezer gebakken moeten worden. Als je bijvoorbeeld prei invriest voor soep, kun je ze aan de hete pan toevoegen zonder ze eerst te ontdooien.
Doe ze in een diepvrieszak, verwijder zoveel mogelijk lucht, sluit ze af en bewaar ze in de vriezer . Gebruik ze direct uit de diepvries of ontdooi ze in de koelkast of op het aanrecht. Bevroren prei is het beste te gebruiken in soepen of stoofschotels, omdat ze veel van hun structuur verliezen bij het ontdooien.
Ja, maar ze moeten geblancheerd worden voor het invriezen om bacteriën te doden . Maak de prei schoon en snijd ze vervolgens in plakjes.
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Het invriezen van rauwe wortels en selderij is een makkelijke manier om geld en kookvoorbereidingstijd te besparen . Als de groenten worden ingevroren, verliezen ze geen voedingsstoffen, kleur of versheid. De kleine hoeveelheid tijd die het kost om uw selderij en wortels voor te bereiden op het invriezen, is het meer dan waard als u verse, gesneden groenten hebt …
Net als de meeste andere soorten fruit en groenten kan selderij worden ingevroren . Het invriezen van selderij kan echter de textuur aanzienlijk veranderen, waardoor het minder knapperig wordt. Het kan ook wat van zijn smaak verliezen, afhankelijk van de invriesmethode. Verse selderij blijft meestal ongeveer 2 maanden goed in de vriezer.
Kan selderij vacuüm verpakt en vervolgens ingevroren worden? Nee. Vanwege het hoge watergehalte van deze groenten, wordt het aanbevolen om ze niet in te vriezen. Was en droog ze in plaats daarvan grondig, vacuüm verpak ze in blikken en bewaar ze in de koelkast totdat u ze nodig hebt.