Laat producten snel afkoelen Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Om restjes eten zo lang mogelijk goed te houden, moeten zowel afhaalmaaltijden als gekookt voedsel binnen twee uur na het koken worden gekoeld. De wetenschappelijke redenering achter deze richtlijn zit hem in het feit dat ongekoeld eten na twee uur de temperatuurgevarenzone zal bereiken.
3. Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Bacteriën groeien het snelst tussen temperaturen van 10 – 60 ⁰C. Terugkoeling of snelkoeling is de manier waarop het voedsel in 1,5 à 2 uur van 70 ⁰C tot onder 5 ⁰C wordt gebracht. Door snel te koelen kunnen producten tot vijf dagen worden bewaard zonder merkbaar of proefbaar kwaliteitsverlies na opwarmen.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Restjes kunnen koud gegeten worden als ze goed gekookt zijn en afgekoeld en binnen 2 uur in de koelkast gezet zijn (voetnoot 4). Echter, als restjes opgewarmd worden, is het erg belangrijk dat het eten helemaal stomend heet is voordat het gegeten wordt.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Wanneer u vlees hebt bereid en u het niet meteen gaat eten, laat het dan afkoelen en leg het binnen 1-2 uur in de koelkast of vriezer. Vergeet niet om bereid vlees gescheiden te houden van rauw vlees.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Informatie. Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het in de koelkast wordt gezet. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet in kleine porties worden verdeeld en in ondiepe bakjes worden gedaan voordat het in de koelkast wordt gezet.
Als het eten nog stoomt, laat dan het deksel of de afdekking een klein beetje open zodat de warmte kan ontsnappen en de koele lucht van de koelkast in het warme eten kan circuleren . Voor grote stukken vlees, zoals een gebraden kalkoen of ham, is het beter om het vlees eerst te snijden in plaats van het geheel in de koelkast te leggen.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
#4 Vries geen warm eten in
Eten moet volledig zijn afgekoeld voordat u het invriest – het is zelfs nog beter als u het eerst volledig laat afkoelen in de koelkast en het dan invriest. Als u een zak of bak met warm eten bewaart naast een reeds ingevroren eten, kan het licht ontdooien, wat een veiligheidsrisico oplevert .
Vries restjes binnen 3-4 dagen in . Vries geen voedsel opnieuw in dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan; 1 uur bij temperaturen boven 90 °F. Als u eerder bevroren vlees, gevogelte of vis in een winkel koopt, kunt u het opnieuw invriezen als het op de juiste manier is behandeld.
Als je denkt dat je restjes niet binnen vier dagen op kunt, vries ze dan meteen in . Ingevroren restjes blijven lang goed. Maar ze smaken meestal beter als je ze binnen 3 tot 4 maanden eet.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Dek pannen met warm eten af en verplaats ze naar een koudere plek, bijvoorbeeld een opslagruimte, of zet ze in koud water . U kunt ook ijs gebruiken om het afkoelen te versnellen. Hierdoor koelt het eten sneller af. Roer het eten regelmatig terwijl het afkoelt.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Vanuit een gezondheidsperspectief, nee. Als het eten gekookt is, is het veilig en gezond, zolang het maar niet te lang in de koelkast heeft gestaan . Je vraagt eigenlijk naar overgebleven eten uit de koelkast. Sommige restjes smaken koud beter en sommige smaken warm beter.
Grondig koken doodt schadelijke bacteriën in voedsel , dus het is extreem belangrijk om ervoor te zorgen dat voedsel goed wordt gekookt. Controleer altijd of voedsel helemaal door en door heet is (stoomt).
Je kan zowel warme als koude gerechten als restjes bewaren. Maar er is een belangrijk verschil. Gerechten die warm geserveerd werden, kan je nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Je doet dit best in een afgesloten bakje dat geschikt is om voeding in te bewaren of je kan ook de pot afdekken met plastiekfolie.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.