Ghee is heel goed te verhitten. Zelfs tot wel 250 graden celsius, zonder dat er schadelijke stoffen ontstaan. Je kunt ghee dus heel goed gebruiken om in te bakken. Bijkomend voordeel is dat in ghee geen water meer zit.
Dr. Radhamony zegt dat ghee gekookt of verhit moet worden voor consumptie en dat rauwe ghee vermeden moet worden . "Dus, de beste manier om ghee te consumeren om alle voordelen ervan te krijgen, is om het in een gekookte vorm te consumeren. Dus, wanneer u een dal maakt, kook het dan in ghee, wanneer u uw groenten sauteert, sauteer het dan in ghee.
Volgens Ayurveda is het eten van een lepel ghee op een lege maag in de ochtend een geweldige bron van voeding voor elke cel in ons lichaam . Het verbetert ook het proces van celverjonging en helpt bij gewichtsverlies.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Je kunt ghee op een lege maag drinken, omdat ghee een zoete smaak heeft en zoete smaak volgens Ayurveda verkoelend is voor het lichaam. Dus als je om welke reden dan ook absoluut niet kunt stoppen, kun je Ghee drinken voordat je maagzuurremmers gebruikt. Drink echter een glas gewoon water voordat je ghee consumeert .
Geeft energie. Ghee is rijk aan middellange-keten vetzuren, die gemakkelijk verteerbaar zijn en snel door het lichaam worden gemetaboliseerd voor energie. De dag beginnen met ghee kan een aanhoudende energieboost geven, waardoor u zich de hele ochtend alerter en gefocust voelt .
Hoewel is aangetoond dat de CLA in ghee gewichtstoename bij sommige mensen vermindert, is ghee ook een calorierijk en vetrijk voedsel. Ondanks de gezondheidsvoordelen kan het eten van te veel ghee leiden tot gewichtstoename en een grotere kans op obesitas.
Vis met melkproducten Melk met uien Melkproducten met citrusvruchten zoals citroen, sinaasappel, etc. Alleen deze moeten worden vermeden.
Ghee is ongelooflijk veelzijdig. Naast de botersmaak heeft ghee een uitgesproken geroosterde, nootachtige geur. Het is een makkelijke, smakelijke vervanging voor boter of olijfolie in de koekenpan; probeer ghee voor het bakken van eieren en brood, zure roggepannenkoeken of courgettebeignets .
De reacties van mensen op de inname van verzadigd vet zijn zeer variabel. Mensen wiens LDL (slechte) cholesterolgehaltes de neiging hebben om te stijgen als reactie op een hoge inname van verzadigd vet, kunnen hun ghee- of boterinname beperken tot 1-2 eetlepels per dag .
Ghee en andere gezonde vetten zijn vullend en bevredigend. Volgens Ayurveda voedt ghee het spijsverteringsvuur, wat je helpt om voedsel beter te verteren en te assimileren - inclusief het brood en andere toppings waarmee je het eet . Ghee is een van onze favoriete toasttoppings.
✨ Ghee-koffie levert gezonde vetten uit ghee , die een verzadigd gevoel kunnen bevorderen en de eetlust kunnen helpen beheersen, wat helpt bij gewichtsverlies.
Matiging is de sleutel als het gaat om het consumeren van ghee voor gewichtsverlies. Voeg het toe aan het koken in plaats van andere oliën of boter, maar houd de portiecontrole . Breng het aan op chapati's en voeg het toe aan uw soepen en dal. U kunt ook ghee toevoegen aan uw khichdi en kurkumamelk.
Dit kan leiden tot symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree na het consumeren van zuivelproducten. Als u lactose-intolerant bent, kan het consumeren van ghee of boter, die veel lactose bevatten, spijsverteringssymptomen veroorzaken .
Ghee en kokosolie worden al lang gezien als goede vetten. Maar volgens een bekende hepatoloog moet u de consumptie van ghee, kokosolie en andere vetten beperken om het risico op leververvetting te verminderen. Het aantal gevallen van leververvetting neemt in het hele land toe.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Ghee kan rauw gegeten worden.
U kunt ghee bijvoorbeeld gebruiken als saladekruiden of als smeersel op ochtendtoast . Het vetgehalte van ghee levert de consument energie en werkt als een vullend voedsel voor mensen die op dieet zijn. Als u een ketogeen dieet volgt, kan ghee u enorm helpen.
Te veel ghee consumeren kan de gezondheid van het hart beïnvloeden, omdat het rijk is aan verzadigde vetten. Het kan leiden tot verstopping van de slagaders. Mensen die lijden aan leververvetting moeten deze ghee zelfs vermijden of de inname ervan verminderen.
Als het zwart is, is het verbrand en mag het niet gegeten worden . Maar als het bruin is, kun je het gebruiken als भुना हुआ खोया।
Voordelen van het eten van ghee 's avonds
Ghee 's avonds kan nuttig zijn om ontspanning te bevorderen en beter te slapen . Ghee is rijk aan tryptofaan, een aminozuur dat helpt bij de productie van serotonine en melatonine, neurotransmitters die stemming en slaap-waakcycli reguleren.
Vetrijke voedingsmiddelen zijn de trigger om cholesterolniveaus te laten stijgen, maar ghee wordt vaak door mensen aangezien voor slecht voor de gezondheid. In feite kan ghee-cholesterol u helpen bij het handhaven van ideale cholesterolniveaus wanneer u het in de juiste hoeveelheid consumeert . Het roekeloos consumeren van iets zal uw gezondheid schaden. Hetzelfde geldt voor ghee.
Ghee is zwaar om te verteren
Ghee is goeroe (zwaar om te verteren). Dus, terwijl ghee voor sommigen als laxeermiddel kan werken, kan het juist het tegenovergestelde doen voor mensen die last hebben van indigestie. "Als u iemand bent met chronische indigestie en maagproblemen, overdrijf dan niet met ghee." zegt Dr. Radhamony.
Ghee bevat middellange-keten vetzuren, die het lichaam gemakkelijk kan omzetten in energie en helpt bij vetverbranding . Daarnaast is het rijk aan geconjugeerd linolzuur (CLA), waarvan bekend is dat het gewichtsverlies ondersteunt door lichaamsvet te verminderen en magere spiermassa te bevorderen. Matiging is echter de sleutel.
Ghee heeft een schrapend effect op de darmen en helpt zware metalen, ama (toxines) uit ons lichaam te verwijderen. Wanneer het in warm water wordt opgelost, beweegt het snel door het spijsverteringsstelsel . Andere voordelen zijn dat het mentale helderheid, immuniteit en gewichtsverlies ondersteunt.
Ghee, een geklaarde vorm van boter, is rijk aan gezonde vetten die de absorptie van vetoplosbare vitaminen in melk kunnen verbeteren, wat helpt bij een betere benutting van voedingsstoffen. Dit brouwsel kan calorierijk zijn, wat het gunstig maakt voor gewichtstoename en spieropbouw .