Het is een zoetere chocoladesoort. De smaak is zacht en het smelt in je mond. Het is heerlijk als chocoladereep, maar kan ook goed verwerkt worden in ijs, taarten, gebakjes en andere lekkernijen. Voor veel mensen is melkchocolade de eerste keus wanneer ze moeten kiezen tussen melk, wit of puur.
Terwijl pure chocolade populair is vanwege zijn intense, bittere smaak en witte chocolade door de zoetere smaak, heeft melkchocolade veel fans over de hele wereld omwille van zijn zijn zachte, lichtzoete smaak.
De melk variant heeft dezelfde basis als pure chocolade, alleen wordt er melk toegevoegd. Tijdens de bereiding worden alle ingrediënten fijn gewalst en verwarmd. Het vloeibare mengsel wordt dan langdurig omgeroerd, wat concheren genoemd wordt.
823 is zonder twijfel de meest veelzijdige en lekkerste melkchocolade die er is! Dit recept nr. 823 van Callebaut kenmerkt zich door een diepe, warme en zachte cacaosmaak met zoete caramel accenten. Door de handige kleine 'callets' (druppels) is de melk chocolade eenvoudig te smelten en verwerken.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Hoewel melkchocolade een heerlijke en plezierige traktatie kan zijn, wordt het over het algemeen niet als zo gezond beschouwd als pure chocolade of andere voedingsrijke voedingsmiddelen . Melkchocolade bevat doorgaans veel calorieën, suiker en vet, en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename, onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel en andere nadelige gezondheidseffecten.
Of je nu een fan bent van melk- of pure chocolade, doe het rustig aan. Een reep melkchocolade van 1,55 ounce bevat 235 calorieën, 13 gram vet en 22 gram suikers . Dezelfde hoeveelheid pure chocolade van 70 procent bevat 263 calorieën, 12 gram vet en 11 gram suikers.
Het tekort aan cacao heeft invloed op alle chocoladeproducten, dus je kunt verwachten dat de prijzen over de hele linie omhoog zullen schieten. Dat gezegd hebbende, de exacte prijzen hangen af van hoeveel cacao er daadwerkelijk in je favoriete chocoladereep zit . Pure chocolade heeft bijvoorbeeld een hogere concentratie cacao dan melkchocolade.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Bij melkchocolade gaat het in de meeste gevallen om repen met tussen de 30 en 50 procent cacao. Logischerwijs is de rest (50-70%) dus ofwel suiker ofwel melk. Het grote merendeel is dan overigens altijd suiker.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Pure chocolade is het beste voor u omdat het de minst bewerkte chocolade is en dus het hoogste percentage flavonoïdenrijke cacaobonen (cacao) bevat.
Hoewel de smaak (vergelijkbaar met chocolademelk) de sleutel is tot de populariteit ervan, werd melkchocolade historisch gezien gepromoot als gezond voedsel, vooral voor kinderen.
Ounce voor ounce zit er meer suiker in melkchocolade, wat het een zoetere smaak geeft. Pure chocolade bevat minder suiker om de diepe, bittere smaak van de cacao te behouden .
Het laatste onderzoek van Mintel laat zien dat voor iets meer dan de helft (51%) van alle volwassen consumenten de favoriete soort pure chocolade melkchocolade is, gevolgd door 35% die de voorkeur geeft aan pure chocolade en 8% die de voorkeur geeft aan witte chocolade. Word je gelukkiger van het eten van chocolade?
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Het huidige cacaotekort is het resultaat van een perfecte storm van milieu- en economische factoren . De verouderende cacaobomen in West-Afrika, waarvan sommige al tientallen jaren vrucht dragen, produceren minder, minder gezonde peulen.
De kleur is daarbij van grote invloed. Communicatie door kleuren is bij chocolade ver ingeburgerd. Zo wordt melkchocolade hagelslag meestal met de kleur blauw verbonden en krijgt een puur chocoladereep een rood accent.
Door de hogere concentratie cacao en de complexere smaak is pure chocolade duurder dan melkchocolade. Hierdoor is pure chocolade de keuze van veel fijnproevers en liefhebbers.
Calorieën zijn de fundamentele factor voor gewichtsverlies en moeten daarom in een NEGATIEVE ENERGIEBALANS (calorie TEKORT) zitten om af te vallen. Laten we eerlijk zijn, noch melkchocolade noch cacao is eigenlijk goed voor gewichtsverlies omdat ze zo veel calorieën bevatten.
Chocolademelk bevat lactose, een natuurlijke suiker die in melk en andere zuivelproducten voorkomt. Veel mensen wereldwijd kunnen lactose niet verteren en ervaren gas, krampen of diarree wanneer zuivel wordt geconsumeerd (31, 32).
Inhoudelijke verschillen pure en melkchocolade
In puur zit ongeveer 40 procent suiker, in melk ongeveer 50 procent. Maar over het algemeen geldt: hoe minder suiker, hoe meer cacao en vet.