De schil: een bron van voedingsstoffen Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E.
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Uiteindelijk kunnen zowel geschilde als ongeschilde appels een voedzame aanvulling zijn op uw dieet . "Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en dieetbehoeften. Als u de schil lekker vindt en kunt verdragen, bieden ongeschilde appels extra vezels en voedingsstoffen", aldus Dr. Rao.
Het gevaar van het eten van appels met schil
Appels eten met schil kan pesticiden bevatten. In veel landen, waaronder Vietnam, bestaan nog steeds pesticiden . Normaal gesproken blijft het insecticide, nadat het op fruit en groenten is gespoten, alleen aan de buitenkant plakken en wordt het vervolgens weggespoeld door regen of dauw.
De schil is het meest voedingsrijke deel van een appel , dus gooi de schil niet weg! Volgens Healthline bevat een rauwe appel met schil tot 332% meer vitamine K, 142% meer vitamine A, 115% meer vitamine C, 20% meer calcium en tot 19% meer kalium dan een geschilde appel.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Ontdek de traditionele Koreaanse gewoonte om appels met de hand te schillen als symbool van vaardigheid en bereidheid om te trouwen .
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Fytonutriënten in appelschillen worden geassocieerd met ontstekingsremmende en antikankereffecten, naast andere mogelijke gezondheidsvoordelen. Als u op zoek bent naar een gezonde variëteit aan antioxidanten en vitamines om toe te voegen aan uw dieet, zoals we allemaal zouden moeten doen, dan is het veilig om te zeggen dat u uw schillen niet weg moet gooien .
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
De schil van fruit zit inderdaad boordevol nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, sporenelementen en mineralen. Fruit bevat, evenals groente, ook veel antioxidanten en die zijn vooral geconcentreerd in de schil.
'Oost-Aziaten, bijvoorbeeld Koreanen, hebben een andere genetische variant voor zweten, waardoor zij sowieso een stuk minder zweten. ' Daarnaast hebben ze minder van de stoffen die bij ons voor lichaamsgeur zorgen.
De no-make-uplook is heel groot in Korea. Make-up wordt vooral gebruikt om een mooie, glanzende huid te benadrukken. Iedereen vermijdt de zon van jongs af aan om rimpels en pigmentvlekken te voorkomen zodat de huid er zo blank en egaal mogelijk uitziet.
Hoewel het waar is dat sommige voedingsstoffen verloren gaan door het schillen van appels, gebruikt Japan een groot aantal pesticiden , dus schillen is aan te raden. In tegenstelling tot de westerse keuken, neigt Japans eten niet naar door appels gedomineerde desserts (zoals appeltaart, appelkruimel en appelstrudel in het westen).
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Je kunt aankomen
Appels zitten vol koolhydraten die je direct energie geven. Maar je zult verbaasd zijn als je weet dat te veel ervan kan leiden tot gewichtstoename . Dit komt omdat het lichaam eerst koolhydraten verbrandt, dus te veel appels eten kan je lichaam ervan weerhouden vet te verbranden wanneer het gewicht moet verliezen.