De meeste rode fruitsoorten kun je onder koud, stromend water schoonmaken. Doe dit alleen niet bij de framboos. Ze kunnen hierdoor niet alleen snel kapot gaan, maar nemen ook veel water op waardoor ze waterig gaan smaken. Je kunt frambozen schoonmaken door ze voorzichtig met een keukenpapiertje schoon te vegen.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af.
Verse fruitvlekken zijn vrij eenvoudig te verwijderen. Een beetje heet water over de stof gieten doet vaak al wonderen. Is de vlek dan echter nog zichtbaar? Gebruik dan een beetje citroensap of azijn om de vlek mee schoon te deppen.
Met citroensap kunt u aardbeien vlekken uit kleding verwijderen. Giet om te beginnen koud water over het kledingstuk heen en breng dan enkele druppels citroensap aan op de vlek. Spoel de stof daarna uit met behulp van wasmiddel of was volgens het wasvoorschrift om de vlek voorgoed te verwijderen.
Bedek de vlek met citroensap, maar wrijf dit niet in de vezels van de stof. Breng hier vervolgens een royale laag baking soda op aan. Het is belangrijk om dit enkele uren in te laten trekken. Daarna kunt u het kledingstuk wassen volgens het wasvoorschrift om te zorgen dat de kersen vlek volledig verdwijnt.
Baking soda verwijdert pesticiden
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
Wrijf de producten voorzichtig schoon terwijl u ze onder stromend water houdt . U hoeft geen zeep of wasmiddel te gebruiken. Gebruik een schone groenteborstel om stevige producten, zoals meloenen en komkommers, te schrobben. Droog producten af met een schone doek of keukenpapier om de bacteriën die aanwezig kunnen zijn verder te verminderen.
Fruit schoonmaken met azijn
Pak hiervoor een kom en doe er koud water en een dopje natuurazijn in. Meng door elkaar en doe de stukken fruit er vervolgens bij. Laat de boel vijf minuten staan en spoel het fruit daarna af onder stromend water.
Het heersende idee is dat het pesticiden, beschermende wassen en microben verwijdert en uw producten langer vers houdt. In tegenstelling tot het wassen van verse producten met zeep of ontsmettingsmiddelen (die resten kunnen achterlaten en gastro-intestinale stoornissen kunnen veroorzaken als ze worden geconsumeerd), is het wassen van fruit met azijn volkomen veilig .
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken. Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen, zoals een komkommer of appel.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Het is belangrijk om alle groenten en fruit te wassen voordat u ze eet. Zo weet u zeker dat ze schoon en veilig zijn om te eten .
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Hoewel het makkelijk is om een appel rechtstreeks uit de fruitschaal te eten zonder te schillen of snijden , is het het beste om hem eerst te wassen . Dit helpt om de schil schoon te maken, die resten van pesticiden en ziekteverwekkende bacteriën kan herbergen.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water.
Gebruik iets zuurs voor vlekken van rood fruit
Druppel er dan wat citroensap of natuurazijn over en laat kort inwerken. Spoel goed na, smeer wat wasmiddel op de vlek en was in de wasmachine.
Oude fruitvlekken verdwijnen vaak na een bad van een paar uur in karnemelk, waaraan een scheutje citroensap is toegevoegd. Bij tere weefsels werken ook ammonia en zeepspiritus. Gebruik nooit zeep om fruitvlekken te verwijderen. Dan kunnen donkere, blauwachtige kringen ontstaan.
Niveau 1: Citroensap of azijn
(Tip: Als je in een restaurant bent, vraag dan om een schijfje citroen en begin ter plekke met de voorbehandeling.) Thuis kan het ook helpen om de vlek te deppen met een kleine borstel of tandenborstel. 2. Spoel de vlek na 5 minuten uit met water om er zeker van te zijn dat het zuur het kledingstuk niet beschadigt.