Je lichaam voeden met makkelijk verteerbaar voedsel geeft het lichaam de kans om voedingsstoffen optimaal op te nemen. Ijskoud voedsel daarentegen is minder geschikt om belangrijke voedingsstoffen uit op te nemen. Sterker nog: het zorgt voor een blokkade waarbij de weefsels beschermt worden tegen koud voedsel.
Maar wat is het effect van verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen? Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam. Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft het lichaam verkoeling.
Een paar voordelen van koud/onverhit voedsel:
Het voordeel van onverhit/rauw voedsel is dat het enzymen (katalysatoren voor je stofwisseling) bevat. Eten dat verhit is geweest bevat deze niet meer. Ook bevat onverhit/rauw voedsel is veel gevallen logischerwijs natuurlijk meer vitamines.
Regelmatig koud eten kan leiden tot een scala aan darmproblemen zoals zwellingen, krampen en een opgeblazen gevoel . Echter, niet iedereen ervaart deze effecten als ze ervoor kiezen om hun eten of drinken koud te eten, en er is meer onderzoek nodig om de implicaties van temperatuur op onze darmgezondheid te begrijpen.
Een warme maaltijd tussen de middag is over het algemeen beter. Dat leggen we uit. Wanneer eten vers bereid wordt, bevat het vaak minder suikers dan een boterham met beleg, meldt RTL Nieuws. Bovendien is een warme maaltijd in de meeste gevallen voedzamer, omdat het groente, vlees, vis of granen bevat.
Het is ook ongezond om uitsluitend koude maaltijden te eten , zoals koude maaltijden die net uit de koelkast komen. Warme dingen verteren gemakkelijker. Maar nee, al je maaltijden hoeven niet direct uit de pan te sissen. De gemiddelde temperatuur van je eten is belachelijk onbelangrijk vergeleken met letterlijk honderden andere facetten van je dieet.
De temperatuur van het voedsel wanneer je het eet is niet belangrijk . Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. We ETEN het voedsel terwijl het heet, warm, koud of bevroren is, maar het neemt snel de temperatuur van je lichaam aan en blijft op die temperatuur totdat het wordt opgenomen of uitgescheiden.
Tegen de avond neemt de spijsverteringskracht af,en zul je merken dat je sneller een 'vol' gevoel hebt na het eten. Wanneer je in de middag warm eet kan je lichaam het dus makkelijker verteren.
Moet je altijd restjes opwarmen? Nee! Mits je je restjes veilig hebt laten afkoelen en in de koelkast hebt bewaard, is het helemaal prima om je restjes koud en direct uit de koelkast te eten ... Als je je restjes echter warm wilt, is het belangrijk dat je ze opwarmt tot ze helemaal gloeiend heet zijn.
USDA raadt aan om gekookt rundvlees binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken, gekoeld bewaard (40°F of minder) . Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet. USDA raadt aan om gekookte restjes binnen 3 tot 4 dagen te gebruiken.
Uiteindelijk is de temperatuur van uw eten echter waarschijnlijk geen primaire factor voor succes bij gewichtsverlies . Hoewel het waar is dat uw lichaam uw metabolisme verhoogt om u warm te houden, kunnen koude voedingsmiddelen u niet lang genoeg koud houden om uw lichaamsgewicht significant te beïnvloeden.
Koud en warm eten kunnen uw lichaamstemperatuur verhogen .
Dat komt door het hoge vet- en eiwitgehalte, dat het lichaam opwarmt terwijl je het eten verteert. Ook steekt je lichaam veel meer energie in het verteren van het vet, een inspanning die je temperatuur verhoogt en je een warmer gevoel geeft.
Uit een onderzoek onder duizend afvallers bleek dat 18.14 werd gezien als ideale tijd om te dineren. Laat dat nou precies in het timeframe van 18-20 uur vallen! Eet smakelijk!
'Koelende' voedingsmiddelen bleken daarentegen een hoger gehalte aan water, vezels, alkaliteit en alifatische verbindingen te hebben. Bovendien bleken ze ontstekingsremmende en ontgiftende (eliminatie) processen te hebben .
De theorie is dat de darmen extreem gevoelig zijn voor hitte en dat het eten van koud voedsel een schok door het hele lichaam veroorzaakt . Dit kan leiden tot andere complicaties, zoals spijsverteringsgevoeligheid, vermoeidheid en bijholteontstekingen.
Twee studies uit 2020, een van de Western Washington University (VS) en een van de Ecole de Management van Grenoble (F), hebben objectief aangetoond dat warme bereidingen beter verzadigen dan koude gerechten. Wie een koude maaltijd nuttigt, neemt tot wel 30% méér calorieën op dan zijn tafelgenoot die warm eet.
Hoewel de exotherme reactie van hitte ervoor zorgt dat voedsel wordt voorverteerd en smaakmoleculen vrijkomen, verbeteringen in eetgewoonten die al worden gewaardeerd sinds de vroege mensachtigen het vuur ontdekten, geeft onze moderne smaak soms de voorkeur aan de stevigere texturen en mildere smaken van gekoeld eten .
Hoe lang blijven restjes goed? Volgens de FDA Food Code moeten alle bederfelijke etenswaren die geopend of bereid zijn, na maximaal 7 dagen worden weggegooid . Restjes mogen niet langer dan dat in uw koelkast blijven. Sommige etenswaren moeten zelfs vóór de 7 dagen worden weggegooid.
Warme omgevingen kunnen je hongergevoel onderdrukken, terwijl koude omgevingen je hongergevoel juist kunnen aanwakkeren. Je lichaam produceert warmte wanneer je eet. Als de temperatuur buiten ondraaglijk heet is, heb je gewoon minder zin om je interne temperatuur ook nog eens te laten pieken.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Twee keer warm per dag
Of een maaltijd warm of koud is maakt niet uit. Het gaat altijd om de samenstelling. En omdat de samenstelling van een warme lunch over het algemeen gezonder is dan van een broodmaaltijd van alleen brood met beleg, is twee keer per dag warm eten geen enkel punt.
Warme gerechten zijn gemakkelijker te verteren
Het menselijke spijsverteringsstelsel werkt beter met voedsel en vloeistoffen die een hogere temperatuur hebben, omdat het dan minder hard hoeft te werken om het voedsel te verteren.
Wanneer je de dag start met lauwwarm water, heeft dit een geruststellender effect op het lichaam, dan wanneer je met ijskoud water de dag begint. Warm eten en drinken kost het lichaam ook minder energie om te verteren en daarnaast kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen.
Een goede vuistregel voor mensen die willen vasten om hun stofwisseling en algehele gezondheid te verbeteren, is om regelmatig minstens 12 uur tussen maaltijden te laten, idealiter meer, aldus Dr. Adam Collins, Principal Teaching Fellow in Nutrition aan de Universiteit van Surrey.
Veel mensen eten drie voedzame maaltijden per dag en hebben geen moeite om hun gewicht te behouden. Maar studies hebben gesuggereerd dat grazen (kleinere hoeveelheden eten, vaker) het makkelijker kan maken om gewicht te behouden of te verliezen. Het eten van vier tot zes kleine maaltijden per dag kan de eetlust verminderen.