Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven. Het koude water stopt het kookproces, waardoor je groenten wel stevig de vriezer in gaan.
Blancheer doperwtjes ongeveer één minuut in kokend water en blend ze samen met feta, munt en olijfolie in de keukenmachine. Breng op smaak met peper, zout en eventueel citroensap.
Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer.
Hierdoor blijven de meeste ingevroren groenten houdbaar voor negen tot twaalf maanden. Dit geldt niet voor ingevroren voorgesneden groenten, zoals rauwkost of ingevroren roerbakgroenten. Deze kun je maximaal 3 maanden bewaren.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden. Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed.
Na blancheren even afspoelen
Breng het water aan de kook en schep vervolgens de groente in de pan. Zorg ervoor dat het water aan de kook blijft. Gebruik geen deksel op de pan. Hoelang je een groente blancheert verschilt per groente.
Het doel is om het koken te stoppen, zodat de groenten niet papperig en te gaar worden en hun kleur helder en levendig blijft. Maar er is iets nog beters. Maak kennis met, blancheer en schrik 2.0: blancheer en sauteer. In plaats van de groenten in een ijsbad te leggen, leg je ze in een hete, olieachtige koekenpan.
Denk aan het blancheerwater als een pekel. Je hebt ongeveer 1½ kopje koosjer zout per gallon water nodig.
Blancheren is het proces waarbij voedsel (meestal fruit en groenten) kort in kokend water wordt ondergedompeld en vervolgens onmiddellijk wordt afgekoeld om verder koken te voorkomen . De techniek deactiveert enzymen die de smaak, kleur en textuur van producten kunnen beïnvloeden, waardoor deze in topconditie kunnen worden bewaard.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Kent u blancheren? Een al lang bekende techniek – die in feite tussen stomen en koken in ligt – is blancheren, dat ook wordt gebruikt voor het invriezen van groente voor later gebruik. Het is een mooie manier om groente te bereiden.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
De natuurlijke bescherming behoedt de kool voor uitdroging wat de houdbaarheid van de bloemkool verhoogt. Bloemkool invriezen is makkelijk, maar je moet de gekuiste roosjes wel eerst even blancheren. Drie minuten is voldoende.
Moeten preien geblancheerd worden voor het invriezen? Nee, je kunt ze invriezen zonder ze te blancheren , maar het is beter om dat wel te doen. Het doel is om alle bacteriën te doden die zich tussen de segmenten bevinden waaruit de stengels bestaan.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
Witloof schoonmaken en blancheren
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de stukken een tweetal minuten onder. Nu goed spoelen onder koud water, droogdeppen en het witloof is klaar voor de diepvries.