De papaya is om meerdere redenen heel erg gezond maar vooral voor zijn reinigende effect op de lever.
Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten. Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever.
Sommige onderzoeken suggereren ook dat papajazaden een beschermend effect op de lever kunnen hebben . Bepaalde verbindingen in de zaden, zoals flavonoïden en fenolzuren, kunnen de gezondheid en functie van de lever ondersteunen. Papajazaden bevatten bioactieve verbindingen die ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Deze omvatten: Zwangere vrouwen moeten papaja vermijden omdat het latex bevat dat baarmoedercontracties kan veroorzaken, wat kan leiden tot vroegtijdige weeën. Hoewel het eten van papaja's het risico op hartgerelateerde aandoeningen kan verminderen, moet u het fruit vermijden als u al last heeft van een onregelmatige hartslag.
Papaïne is een eiwitverterend (proteolytisch) enzym dat in papaja wordt aangetroffen en dat wordt gebruikt om vlees, kaas en andere zuivelproducten te verteren. Het kan ook worden gebruikt voor plaatselijke huidverzorging om dode cellen te helpen verwijderen.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang, is het goed om papaja's te eten. De vrucht bevat vitamine B in de vorm van foliumzuur, vitamine B-6, vitamine B-1 en riboflavine, die zorgen voor een goede spijsvertering. Papaja kan helpen bij het voorkomen van constipatie en ondersteunt het spijsverteringsproces.
De belangrijkste antioxidant-enzymen die de lever aanmaakt om je te beschermen, zijn: Catalase, afhankelijk van onder andere voldoende ijzer; Glutathion peroxidase, afhankelijk van onder andere koper, mangaan, magnesium en selenium. Maar ook van cysteïne, glycine en glutaminezuur en voldoende B-vitamines.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Papaya is namelijk super gezond. De vrucht doet niet alleen wonderen voor je huid, maar helpt ook bij spijsverteringsklachten. Met een schaaltje van 100 gram per dag zit je goed.
Papaja. Papaja is een wat exotischere vrucht, ook al worden ze tegenwoordig ook in Nederlandse kassen gekweekt. Papaja bevat 7,8 gram suiker per 100 gram en hebben een zoete meloenachtige smaak.
Het bevat het eiwitsplitsende enzym papaïne en is in een belangrijke stof in de anti-age cosmetica. De antioxidatieve eigenschappen kunnen de genezing van wondjes versnellen. de elasticiteit van de huid versterken en de strijd aangaan tegen rimpels.
Bijwerkingen kunnen misselijkheid en braken zijn. De onrijpe papajavrucht is mogelijk onveilig. Onrijpe papajavrucht bevat papaya-latex, dat een enzym genaamd papaïne bevat. Het innemen van grote hoeveelheden papaïne kan de slokdarm beschadigen.
Bij inname via de mond: Papaïne wordt vaak in voedsel geconsumeerd. Het is mogelijk veilig wanneer het als medicijn wordt ingenomen in doses tot 1200 mg per dag gedurende maximaal 9 weken . Maar het innemen van zeer grote hoeveelheden papaïne is mogelijk onveilig. Zeer grote doses kunnen ernstige schade aan de keel en maag veroorzaken.
De zaadjes kunnen gedroogd worden en gebruikt als peper bij bepaalde gerechten. In de tropen worden de pitjes gebruikt als een geneesmiddel tegen darmparasieten, vanwege de laxerende werking. Onrijpe exemplaren worden als groente gegeten.
Papaya zelf is van nature een heet voedsel. En rauwe Pappaya is nog heter en helpt bij gezondheidsklachten zoals verkoudheid, astma en sommige koortsen. Enzymen die aanwezig zijn in zowel rauwe als in gerijpte Pappaya blijven hetzelfde en zijn nuttig bij lever- en nierziekten .
De kalium in de vrucht is een enorme supporter van de gezondheid van de nieren . Het ruimt de gifstoffen op die in de nieren zijn afgezet en vermindert de ophoping van urinezuur in het bloed. Papaja bevat een enzym genaamd papaïne waarvan bekend is dat het de spijsvertering bevordert.
Experts raden aan om papaja op een lege maag te consumeren, bij voorkeur in de ochtend , omdat het helpt het lichaam te ontgiften en een gezonde stoelgang bevordert. Het consumeren van papaja op een lege maag kan bijdragen aan het handhaven van stabiele bloedsuikerspiegels gedurende de dag, naast de andere voordelen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Het vruchtvlees van een papaja ruikt naar frambozen. Gek, hè? In de tropen is het heel gewoon om een hele papaja als ontbijt te eten. In tropische landen wordt een onrijpe papaja als groente gegeten.
Het goede nieuws is dat papaja veilig is om te eten als je diabetes hebt . Mensen met diabetes worden vaak aangemoedigd om vezelrijk voedsel te eten om hun bloedsuikerspiegel te verlagen. Ze moeten echter ook hun consumptie van snoep en voedsel met veel suiker beperken. Papaja is een veelvoorkomend fruit dat in de meeste delen van de wereld voorkomt.
Eén middelgrote papaja (ongeveer 150 gram) per dag is een geschikte portie . Deze papaja levert essentiële vitaminen, mineralen en antioxidanten, maar vermijdt ook een overmatige suikerinname.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …