Maar hoe raak je warmte kwijt als de omgevingstemperatuur hoger is dan je gewenste lichaamstemperatuur? Het antwoord is verdamping. Mensen zweten, het zweet verdampt, de warmte die daarvoor nodig is wordt onttrokken aan het lichaam en dat koelt daardoor af.
De belangrijkste manier voor ons lichaam om warmte kwijt te raken, is door te zweten. Daarom is voldoende drinken belangrijk. Hoeveel, dat verschilt per persoon. Eijsvogels: 'We gaan uit van sowieso twee liter op een dag, maar als het echt warm is, hebben de meeste mensen meer nodig.
Wetenschappers ontdekten een paar jaar geleden dat je overal op je huid ongeveer evenveel warmte verliest. Als je in de kou loopt gaat via je hoofd dus niet meer warmte verloren dan via andere delen van je lichaam, zoals je borst, rug en armen.
Warmte gaat verloren via de gebouwschil. Deze bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de deuren en het dak. Warmte gaat dan ook vaak verloren via ramen, deuropeningen, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en langs naden en kieren.
Verdamping van water van uw huid als deze nat is (zweten) . Als uw kleding nat is, verliest u ook wat lichaamswarmte door verdamping en door ademhaling (ademen) wanneer de lichaamstemperatuur hoger is dan 37 °C (99 °F). Tijdens intensieve training verliest het lichaam 85% van zijn warmte door zweten.
Als het meer dan 25°C is, verliest men vooral warmte door zweten. Als het meer dan 33°C warm is, verliest men alleen warmte door zweten. Het zweten is des te efficiënter als de vochtigheidsgraad lager is.
Warmte heeft de vervelende gewoonte om naar koudere plekken te stromen, en als je huis niet goed ingepakt is, vindt die warmte gemakkelijk zijn weg naar buiten. Gemiddeld genomen verlies je 30% van je warmte door het dak, 25% door de muren, 17% door luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen.
De aller-allerbelangrijkste overlevingstip om de hittegolf door te komen: hydrateren. Dan bedoelen we niet met wijn, cola of een koud biertje, maar met water. Omdat je snel vocht verliest door het zweten, is het noodzakelijk om op warme dagen extra veel water te drinken. Houd voor een gewone dag 1,5 liter aan.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van. temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°. De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen.
Als het heel warm is, meer dan 35 graden, is het moeilijker voor ons lichaam om de warmte kwijt te raken omdat het verschil met de huidtemperatuur (ongeveer 34 graden) en lichaamstemperatuur (ongeveer 37 graden) beperkt is. Als de omgevingstemperatuur lager is, dan kan je lichaam de warmte kwijt.
Mensen die tot een kwetsbare groep behoren, kunnen klachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook hebben zij meer kans op ernstigere gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en hitteberoerte. Het is dus belangrijk om goed op elkaar te letten.
Hoe werkt temperatuurregulatie
Organen, huid en spieren zijn verantwoordelijk voor de warmteproductie. De warmteopname (door straling en wind) gaat een rol spelen als de buitentemperatuur hoger is dan de temperatuur van de huid. De hypothalamus is het regelcentrum van de lichaamstemperatuur.
Als je buiten bent, zoek dan schaduw. Draag een hoed die breed genoeg is om je gezicht te beschermen. Drink voldoende vocht om gehydrateerd te blijven. Vermijd activiteiten die veel energie kosten of werk buiten, tijdens de middaghitte, indien mogelijk.
Neem koele douches of baden tot u zich verfrist voelt. Gebruik een ventilator om u te helpen koel te blijven en richt de luchtstroom in uw richting . Let op: Hoewel ventilatoren u kunnen helpen om u comfortabeler te voelen, zijn ze niet effectief bij het koelen van het lichaam bij temperaturen boven de 35°C. Breng tijd door op een koele plek.
Je lichaamstemperatuur schommelt rond 37 °C. Als deze onder de 35 °C komt is sprake van onderkoeling en loop je risico. In een koude omgeving kun je minder goed presteren en zelfs ziek worden. Daalt de lichaamstemperatuur onder de 33°C , dan krijg je moeite met concentreren.
Ongeveer 35% van de warmte ontsnapt door de muren en door kieren, in en rond ramen en deuren, en ongeveer 10% van de warmte verdwijnt door de vloer . Actie ondernemen om ervoor te zorgen dat uw huis energiezuinig is, heeft veel voordelen. Voor uw portemonnee, voor uw comfort en voor het milieu.
Scheuren in muren, ramen en deuren
Ongeveer 38% van het warmteverlies in uw huis komt door scheuren in uw muren, ramen en deuren (vaak onzichtbaar voor het blote oog). Een ⅛ inch opening onder een 36 inch brede deur laat zelfs evenveel koude lucht in uw huis als een gat van 2,4 inch door uw muur.
Omdat de rest van hun lichaam zo goed is ingepakt, verliezen ze de meeste lichaamswarmte ia hun hoofd. Dat u dus niet 40 tot 50 procent van de opgebouwde warmte verliest via het hoofd, is overigens geen reden om de muts voortaan maar thuis te laten.
Het is voor je lichaam een inspannende klus om je lichaamstemperatuur voortdurend rond 37°C te houden. Zeker op extreem hete dagen vraagt dat veel van het lichaam, waardoor vermoeidheid bij hitte heel normaal is.
"Als je warmte kwijt moet raken, gaat je lichaam transpireren. Je verliest dus vocht. Als je te veel vocht verliest, kan er niet genoeg door je bloedvaten circuleren en droog je uit. Dat is gevaarlijk, met name voor kwetsbare groepen."
Er zijn vijf manieren waarop warmte uit het lichaam verloren gaat. Deze omvatten ademhaling, verdamping, straling, geleiding en convectie .
Waarom voelt die koude fles water zo geweldig na een zinderende zomertraining? Jij bent warm, het water en de fles zijn koud. Simpel toch? Blijkt dat er vier methoden zijn voor lichaamswarmteverlies: straling, geleiding, convectie en verdamping .