Peterselie heeft een heilzame werking op de spijsvertering, werkt bloedzuiverend en ondersteunt bij nier-, blaas- en leverkwalen. Het kruid draagt bij aan de vruchtbaarheid van het vee. Is rijk aan vitamines en mineralen en zeer smakelijk.
Kruiden die de nierfunctie ondersteunen
Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen om de nierfunctie te verbeteren en nierschade te verminderen. Peterselie is ook nuttig, want het bevordert de urinestroom en helpt afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.
Gezonde eigenschappen van peterselie:
Werkt vochtafdrijvend en stimuleert het lichaam afvalstoffen af te voeren. Ook helpt het nierstenen te voorkomen; Balanceert de hormoonhuishouding en suikerspiegel; Peterselie is rijk aan vitamine K, B11, C en provitamine A.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Peterselie is gezond, maar hoeveel mag je er per dag van eten? Een teveel is nooit goed, maar een normaal gebruik van peterselie zal niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Dit betekent dat je het gebruikt om je eten op smaak te brengen.
Een enkele eetlepel verse gehakte peterselie levert meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse inname. Peterselie bevat ook een goede hoeveelheid vitamine A en antioxidanten die bekend staan als flavonoïden.
Hoge bloeddruk : Er is een zorg dat peterselie ervoor kan zorgen dat het lichaam natrium (zout) vasthoudt, en dit kan de hoge bloeddruk verergeren. Nierziekte: Neem geen peterselie als u een nierziekte heeft.
Het eten van extreem grote hoeveelheden peterselie kan leiden tot lever- of nierproblemen. Maak een foto voor directe plantidentificatie en krijg snel inzicht in ziektepreventie, behandeling, giftigheid, verzorging, toepassingen, symboliek en meer.
Het verse kruid bevordert de spijsvertering en ondersteunt de werking van lever en nieren.
Peterselie bevat een goede hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine heeft veel verschillende functies in ons lichaam. Het beschermt onze lichaamscellen en staat bekend als een immuunsysteembooster die virussen kan helpen afremmen of zelfs inactiveren.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans. Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam. Ze verwijderen het teveel aan vocht. Ze verwijderen elektrolyten (natrium, kalium, fosfor, calcium, ...).
Verse groenten voor gezonde nieren
Kook liever met verse groenten. Eet daarnaast ook fruit, aardappelen, rijst en pasta. Hier zit van nature weinig zout in. Waar je beter wat minder van kunt eten: bewerkte vleeswaren, kaas en brood.
Peterselie helpt de vorming van nierstenen te voorkomen door de urine zuurder te maken en als diureticum te werken, wat de urineproductie verhoogt. Het drinken van peterseliethee kan het lichaam helpen overtollige gifstoffen, vetten, zouten en water weg te spoelen en zo de belasting van de nieren te verminderen.
Kruiden: chilipoeder, kaneel, dille, peterselie, gember, rozemarijn, saffraan en selderie zouden de bloeddruk verlagen.
Het kruid zit bomvol vitamine A, -B, -C, -K en diverse mineralen, waaronder ijzer, calcium en kalium. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt ons immuunsysteem te versterken. Peterselie staat erom bekend dat het helpt om afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen.
Tien takjes peterselie zijn voldoende om de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine K te bereiken. Het eten van verschillende soorten fruit, groenten en kruiden wordt in verband gebracht met een verminderd risico op gezondheidsproblemen. Een dieet met grotere hoeveelheden natuurlijke voeding en minder bewerkte voeding resulteert waarschijnlijker in een betere algehele gezondheid.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Kruiden geven niet alleen smaak aan een gerecht, maar maken een maaltijd ook beter verteerbaar. Dit gaat het laten van winden tegen. Gebruik daarom koriander, anijs, kamille, peterselie, rozemarijn, citroenmelisse, venkel, kummel of groene munt in of bij je eten. Ook lekker: trek er een kruidenthee van.
Peterselie - Peterselie kan gebruikt worden als thee, of als kruid om te gebruiken in een salade. Regelmatige consumptie van peterseliethee stimuleert de eliminatie van urinezuurophopingen in de gewrichten , vooral in combinatie met moerbeiensap.
Onderzoek toont aan dat apigenine — een antioxidant in peterselie — de immuunfunctie reguleert door ontstekingen te verminderen en celschade te voorkomen ( 28 ). Kan de gezondheid van de lever verbeteren . Studies bij ratten met diabetes hebben aangetoond dat peterselie-extract leverschade kan voorkomen, de leverfunctie kan verbeteren en de antioxidantenniveaus kan verhogen ( 29 ).
IJzerabsorptie wordt ondersteund door voldoende vitamine C-niveaus. Peterselie bevat veel vitamine C, wat de ijzerabsorptie bevordert en helpt bij de behandeling van bloedarmoede. IJzer helpt bij de behandeling van slapeloosheid in het menselijk lichaam en verbetert de slaapgewoonten en -kwaliteit van mensen door hun circadiane cycli te reguleren.
Peterselie is het meest gebruikte kruid bij het koken. Het is ook een diureticum (helpt om het verlies van water en zout uit het lichaam te vergroten) en uitstekend om gas en een opgeblazen gevoel te voorkomen en te overwinnen . Peterselie trekken met je thee is de beste manier om een opgeblazen gevoel te elimineren en overtollig watergewicht te verminderen.
Peterselie is namelijk een heel voedzaam kruid. Er bestaan drie varianten: de krul-, platte- en wortelpeterselie met alle drie (in grote lijnen) dezelfde gezonde eigenschappen.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.