Eigenlijk is de term vleesvervanger niet juist. Het gaat namelijk om producten die samen met vis en mager onbewerkt vlees in het Schijf van Vijf-vak peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en zuivel(alternatieven) staan.
Vis is lichtverteerbaar, bevat weinig calorieën en bevat hoogwaardige eiwitten. Zelfs de vetste vis bevat minder vet dan gehakt. Dit zijn al goede redenen om vis als vleesvervanger in te zetten, maar voor de fervente vleesliefhebber zijn er visproducten op de markt die gebaseerd zijn op bekende verwerkingen van vlees.
Waarom is vis gezond? Vaker kiezen voor vis in plaats van vlees is goed voor het milieu en je gezondheid. Vis levert goede voedingstoffen die we nodig hebben, zoals visvetzuren. Deze zitten niet in vlees of andere producten.
Een pescotariër eet geen vlees of kip, maar wel vis. Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Hele sojaproducten, zoals edamame, tofu, tempeh, sojamelk en sojanoten , zijn geweldige bronnen van magere eiwitten. In tegenstelling tot de meeste vegetarische eiwitten is soja een complete proteïne, die alle essentiële aminozuren levert voor optimaal gebruik door uw lichaam.
Als je vlees gaat vervangen door een ander product is het dus belangrijk om te zorgen dat je deze voedingsstoffen wel binnen blijft krijgen. Maar wat zijn dan goede vervangers en in welke hoeveelheid? Vlees kun je goed vervangen door eieren. 1 stuk vlees (ongeveer 100 gram) kun je vervangen door 2 eieren.
Vis is goed voor je gezondheid. Maar te veel is nooit goed. Onderzoekers stelden vast dat mensen die dagelijks vis eten (43 gram/dag) iets vaker een kwaadaardige huidkanker ontwikkelen. Mogelijk komt dat door zware metalen in vis, zoals kwik en arseen.
Vlees 1-2 keer per week vervangen door zeevruchten is een makkelijke manier om te beginnen en voegt smaak en voedingswaarde toe aan uw dieet . Rood vlees is al lang een hoofdbestanddeel van veel diëten, maar met de gezondheidsvoordelen die zeevruchten bieden, is het een geweldig voedzaam alternatief voor rood vlees.
Totdat mensen meer vis eten en dan met name de grote vissoorten. Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten.
OMEGA-3 VETZUREN
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega- 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines.
Vis eten is gezond omdat hij boordevol goede stoffen zit. De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad adviseert om één tot twee keer per week vis, schaal- of schelpdieren te eten.
Het populairste merk omega-3 eieren claimt slechts 125 mg omega-3 per ei. Ter vergelijking: een portie zalm van 4 ons (of slechts één eetlepel lijnzaad) levert u zes of zeven keer zoveel omega-3 als een portie omega-3 eieren .
Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd. Kijk op de verpakking naar het zoutgehalte.
Het kweken van vis in beperkte omstandigheden die ver afwijken van hun natuurlijke omgeving, levert op zijn zachtst gezegd ernstige ethische problemen op . Gekweekte vis lijdt onder overbevolking, ziektes en de pijn van gedwongen snel te groeien.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Vette vis bevat veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Het zou de makreel moeten zijn. Makreel heeft bijzonder goede gezondheidsvoordelen . Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die regelmatig makreel eten een lagere bloeddruk en minder cholesterol in hun bloed hebben en dezelfde omega-3-niveaus als haring.
Een onderzoek plaatst zalm, sardines en ansjovis onder de meest gunstige vissoorten vanwege hun hoge eiwitgehalte. Gegrild, gekookt of gestoomd, vis is qua voedingswaarde veel meer aan te raden dan vlees . Eigenlijk is er weinig dat het kan overtreffen.
Dieproze van kleur, stevig van textuur en rijkelijk robuust van smaak, verse tonijn is absoluut de vis die je wilt eten als je een pauze van vlees wilt nemen . In tegenstelling tot rood vlees, levert het ook hart-gezonde omega-3 vetzuren (hoewel het er niet zo veel van bevat als vettere vis zoals zalm).
In plaats van vlees kun je kiezen voor peulvruchten, noten of eieren. Peulvruchten, noten, eieren en producten die hiervan zijn gemaakt worden daarom ook wel vleesvervangers genoemd. Vleesvervangers zijn onderdeel van een gezond eetpatroon met minder of geen vlees.
Rekening houdend met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en het feit dat ook nog andere dierlijke producten en met ei bereide voedingsmiddelen wat cholesterol aanbrengen, is er in een gezonde voeding ruimte voor zo'n zes eieren per week. Dat is het advies van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Avocado is eigenlijk een volledige vleesvervanger. Op vitamine B12 na, heeft het alles in zich wat je nodig hebt als je geen vlees eet, namelijk veel eiwitten en gezonde vetten. De combinatie van alle voedingsstoffen in avocado werkt ontstekingsremmend. Het helpt om artrose en reuma te voorkomen of te verminderen.
U kunt zich moe en zwak voelen als u vlees uit uw dieet schrapt. Dat komt omdat u een belangrijke bron van eiwitten en ijzer mist, die u allebei energie geven. Het lichaam neemt meer ijzer op uit vlees dan uit andere voedingsmiddelen, maar het is niet uw enige keuze.
Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.
Iemand die geen of weinig vlees eet, kan een tekort krijgen aan bepaalde B-vitamines, met name B12, dat nagenoeg alleen in dierlijke producten zit. Dit kan leiden tot bloedarmoede, een slap gevoel, vermoeidheid en weinig uithoudingsvermogen. Een vleesloos dieet kan ook leiden tot een tekort aan ijzer en zink.