Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken.
Aardbeien hebben een goed drainerende grond nodig, ze houden niet van "natte voeten" en maximale zonneschijn om de bessen zoeter te maken, zorg ervoor dat je planten in de volle zon staan, regelmatig water krijgen en bemesten . Door aardbeien te voeden met een meststof die rijk is aan kalium (potas), zal het fruit zoeter worden.
De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Om dit te doen, bekleed je een bord, bakplaat of ondiepe glazen kom met een paar papieren handdoeken of een schone theedoek. Leg je ongewassen aardbeien er in een enkele laag op, dek ze af met een deksel of plasticfolie en bewaar ze in de koelkast tot ze klaar zijn voor gebruik, idealiter binnen zeven dagen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Roosteren versterkt de aardbeiensmaak en maakt stevig, onrijp fruit malser . Een scheutje citroensap maakt flauw fruit helderder. Subtiel gebruik van aromaten zoals vanille en rozenwater bootst de geurige diepte van rijp zomerfruit na.
Jazeker! Niet alle vruchten moeten gegeten worden als ze nog niet rijp zijn, maar groene aardbeien zijn prima te eten .
Laat de bessen macereren .
Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
De vrucht wordt zacht wanneer hij water verliest . Zodra een aardbei van zijn steel is geplukt, blijft hij langzaam vluchtige verbindingen en vocht uitstoten, maar hij kan deze niet meer via zijn steel vervangen. Vervolgens, naarmate het vocht- en nutriëntengehalte blijft afnemen, worden de celwanden zachter en kunnen ze zelfs instorten.
Er is weinig dat te vergelijken is met de angst die ontstaat als je je realiseert dat je aardbeien, die er gisteren nog geweldig uitzagen, al zijn gaan verwelken en slap zijn geworden. Papperige aardbeien zijn misschien veilig om te eten, maar ze zijn niet in hun beste vorm , waardoor het soms aantrekkelijk is om ze weg te gooien.
Als je zachte aardbeien met zachte plekken hebt, is dit een ander teken dat die aardbeien te slecht zijn om te eten . Hele aardbeien die nog goed zijn om te eten, moeten een stevige textuur hebben. Zachte aardbeien of aardbeien met slechte plekken zoals deze zijn niet veilig om te eten.
De aardbeien lusten wel wat water dus zorg zeker dat je ze regelmatig van hun dorstlust verlost. Geef ze ook een extra groeiboost door regelmatig een groente- en fruitmeststof toe te dienen. In pot werkt een vloeibare meststof het beste. In professionele kwekerijen zit in elke watergift vloeibare meststof verwerkt.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Bedek ze losjes en bewaar ze op 35 graden voor het beste resultaat . Verwijder de doppen niet en was de bessen niet totdat u ze gaat gebruiken. Wanneer de doppen voor gebruik worden verwijderd, verliezen de bessen wat van hun vocht. Te vroeg wassen kan ze kneuzen en de bessen verliezen hun versheid.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Bepaalde pesticiden kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Een team dat rapporteert in het Journal of Agricultural and Food Chemistry van de American Chemical Society heeft ontdekt dat twee veelvoorkomende fungiciden voor aardbeien cellulaire mechanismen kunnen beïnvloeden, waardoor bessen ontstaan met een gedempte smaak en zoetheid, en een lagere voedingswaarde .
“Het kan geen kwaad om elke dag aardbeien te eten, want ze zijn erg gezond. Maar variatie is altijd een goed idee.
Aardbeienplanten produceren kleinere hoeveelheden suikers als het weer koel en bewolkt is. Als gevolg hiervan zijn de bessen niet zo zoet als het weer koel en regenachtig is in mei en juni. Lederrot, veroorzaakt door een schimmelziekte, kan een probleem zijn bij nat weer . Geïnfecteerd fruit heeft een leerachtige textuur en een bittere smaak.