Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
U kunt bevroren groenten in uw stoomkoker bereiden zonder deze eerst te hoeven ontdooien. Houd er wel rekening mee dat bevroren voedsel meer tijd nodig heeft om gaar te worden dan niet bevroren voedsel.
Soepliefhebbers doen er goed aan om altijd gebruiksklare en voorverpakte porties soepgroente in het vriesvak te hebben. Niet alleen soep profiteert van die lekkere versheid.
Groenten snijden en invriezen
Op die manier kan ik ze gebruiken voor kippennoedelsoep, aardappelsoep, groentesoep of een nieuwe mysterieuze soepvariant. Mijn typische mengsel is 4-6 stengels bleekselderij, 6-8 wortels, 1-2 uien en een paar teentjes knoflook. Blancheren is niet nodig voor soepgroenten. Gewoon snijden en invriezen!
Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Eigenlijk zijn alle groentesoorten geschikt om te stomen, maar probeer vooral eens wortels, paprika's, asperges, sperziebonen, artisjokken, bloemkool en broccoli te stomen.
Kun je bevroren groenten stomen? Ja, het stomen van je groenten uit de diepvries is een van de beste manieren om hun voedingsstoffen te behouden , aangezien deze normaal gesproken op hun piekniveau zijn wanneer de groenten oorspronkelijk zijn ingevroren. Je hoeft de meeste groenten niet te ontdooien voordat je ze kookt, omdat ze hierdoor papperig kunnen worden.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak.
Je kunt bijna alle soorten groente invriezen, maar kleinere groenten zoals maïs, broccoli, bloemkool, wortels en sperziebonen vriezen het beste in omdat ze een laag watergehalte hebben. Wintergroenten zoals spinazie en boerenkool vriezen ook goed in om dezelfde reden.
Broccoli, bloemkool, wortels, asperges, artisjokken, courgette en sperziebonen zijn goede keuzes omdat ze steviger zijn en niet zo snel papperig worden. Bladgroenten — baby paksoi, spinazie en Chinese broccoli — stomen ook lekker, maar hebben minder tijd nodig.
Groenten zitten boordevol goede stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam, zoals vitaminen en mineralen. Maar als je groenten (te lang) kookt, dan kook je de vitaminen en mineralen kapot. Dat is natuurlijk zonde! Om deze stoffen te behouden kun je de groenten beter stomen.
GEZOND & DUURZAAM
Daarnaast is stomen ook nog eens supergezond. Vitamines en mineralen blijven namelijk heel goed behouden. Als je groenten kookt in een pan met kokend water, dan gaan er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer je de groenten kookt, hoe meer vitamines je verliest.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Toch kan het voorkomen dat een courgetteplant of pompoenplant opeens toch bittere smaken gaan aanmaken. Dat gebeurt in zeldzame gevallen bij slechte kweekomstandigheden, zoals droogte, grote hitte en plantenziektes, zoals schimmelinfecties. Dit kan bij hobbytuiniers voorkomen.
Blancheren en snel afkoelen zijn essentieel bij het voorbereiden van de meeste groenten, met uitzondering van kruiden en groene pepers, om in te vriezen. Blancheer groenten door ze in kokend water te leggen of te stomen . Er zijn twee basisverpakkingsmethoden die worden aanbevolen voor bevroren groenten: droog verpakken en tray pack.
Alle groenten moeten worden geblancheerd en snel worden gekoeld voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd. Uitzonderingen: Gesneden of in blokjes gesneden uien, groene uien, prei en paprika's hoeven niet te worden geblancheerd voordat ze worden geconserveerd.
Schep soep in elke zak, laat een beetje extra ruimte over, laat overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer . Nadat ze bevroren zijn, stapel je de zakken op om ruimte te besparen.
Paddestoelen, avocado's, spinazie, rabarber (ja, het is een groente!); bonen, wortels, broccoli kunnen allemaal worden ingevroren. Als ze van nature een hoog watergehalte hebben, is het het beste om ze te pureren, te sauteren, te stoven voordat u ze invriest.
Vries groenten snel in door ze in één laag op een bakplaat met rand te spreiden . Wanneer de producten helemaal bevroren zijn, bewaar ze dan in luchtdichte containers of diepvrieszakken. Vul harde containers tot de rand en verwijder zoveel mogelijk lucht uit diepvrieszakken. Zorg ervoor dat u de datum op de verpakkingen zet.