Verlies van vitaminen Bij het snijden van groente en fruit gaan er altijd vitaminen verloren. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor lucht en licht. Door groente of fruit te snijden komen de vitaminen in aanraking met zuurstof en gaan er vitaminen verloren.
Voorgesneden groenten en fruit bederft sneller, omdat zuurstof en bacteriën op de producten kunnen inwerken. Dit wordt geremd door hightech verpakkingsmateriaal: de lucht in de zakjes bevat minder zuurstof en meer koolzuur dan gewone lucht, waardoor bederfbacteriën minder goed kunnen groeien.
Qua vitamines en mineralen scoren voorgesneden groenten bijna net zo goed als wanneer je verse groenten zelf snijdt. Een ander gezond voordeel is dat voorgesneden groenten het voor veel mensen makkelijker maken om groenten te eten.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Hoewel de impact van de ademhalingsfrequentie per groentesoort verschilt, raden voedingsonderzoekers aan om groente en fruit niet langer van tevoren te snijden dan absoluut noodzakelijk is om de kans op schade te verkleinen .
Houd er rekening mee dat groenten voedingsstoffen en smaak verliezen als ze eenmaal zijn gesneden, omdat ze worden blootgesteld aan lucht (oxidatie). Door gesneden groenten goed te bewaren, blijven ze langer vers en smaken ze langer, en zijn ze ook heel gemakkelijk te eten als tussendoortje of te gebruiken in recepten . Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen worden gebruikt.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Wanneer vers gesneden fruit niet op de juiste manier wordt behandeld tijdens processen zoals schillen, snijden en het verwijderen van pitten, kan het besmet raken met schadelijke bacteriën zoals Listeria . Listeria-infecties kunnen koorts, spierpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Deze infecties kunnen dodelijk zijn voor zwangere vrouwen, baby's en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Voorgesneden fruit lijkt misschien handig, maar het is duur, minder voedzaam en heeft een kortere houdbaarheid . Voorgesneden producten worden blootgesteld aan zuurstof, licht en hitte, waardoor vitaminen verloren gaan en het bederf versnelt. Bovendien brengt het hogere gezondheidsrisico's met zich mee vanwege mogelijke besmetting.
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Qua verpakking maakt het volgens Van der Geest niet veel verschil of je kiest voor glas, blik of diepvries. 'Het belangrijkste is dat je niet kiest voor ingevlogen groenten. ' En ook voor de gezondheid maakt het niet uit: groente uit blik, vriezer of pot bevat evenveel voedingsstoffen als verse groente.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Voedingsstoffen in groente
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd.
Aan de andere kant zijn gekookte eieren, gelei, salades, yoghurt, ongeklopte room, emulsie-sauzen zoals mayonaise en magere zuivelproducten niet goed in te vriezen.
Je kunt bijna alle groenten invriezen, behalve selderij, waterkers, andijvie, sla, kool, komkommer en radijs . Deze voedingsmiddelen hebben een hoog watergehalte en worden zompig en doorweekt als ze ontdooid worden.
Voorgesneden groenten bewaren
Bewaar voorgesneden groente altijd in de koelkast bij 4 °C en eet het voor of op de 'te gebruiken tot'-datum (TGT). Lukt dit niet, dan kun je het langer bewaren door het direct na aankoop in te vriezen.
Wil je sperziebonen van tevoren schoonmaken voor gebruik op een later moment? Dan kun je ervoor kiezen om ze na het schoonmaken in water te bewaren. Plaats de schoongemaakte bonen in een kom met koud water en zet ze in de koelkast. Op deze manier blijven de sperziebonen vers en knapperig tot je ze gaat gebruiken.
Was de taugé ook vooraf met stromend water. Daarna kan je het verhitten door te wokken of door ze minimaal 5 seconden in kokend water onder te dompelen. Taugé die over de houdbaarheidsdatum is kan je beter nooit eten.
Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak.