Typische Franse producten als kaas en wijn zijn vaak ook veel goedkoper in Frankrijk, hoewel dat verschil sterk varieert. De kaasjes van Babybel zijn opmerkelijk goedkoper, terwijl een fles champagne van het prestigieuze merk Veuve Clicquot vrijwel evenveel kost.
Vanaf juli zullen verschillende voedingsmiddelen in Frankrijk opnieuw goedkoper worden. De prijsverlaging geldt vooral voor producten zoals pasta, graan, gevogelte en (zonnebloem)olie. De prijsdalingen zouden gaan van twee tot tien procent.
Vleesprijzen liggen er 45 procent boven het Europees gemiddelde, Frankrijk is 30 procent duurder. Spanje is opnieuw het laagst geprijsd, gevolgd door Duitsland en Italië. Voor aardappelen, groente en fruit is Frankrijk iets duurder dan Oostenrijk.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
Aan de rand van de meeste Franse dorpen en steden staan hypermarchés, grote supermarkten met een groter aanbod dan in Nederland en lagere prijzen. Vooral typisch Franse producten, zoals kaas, wijn en mosterd, zijn er goedkoper; geïmporteerde zaken kunnen iets duurder zijn.
Consumenten betalen daar gemiddeld 18% minder dan in Nederland. A-merken zijn het goedkoopst in Duitsland en Frankrijk, gemiddeld 29% goedkoper dan in Nederland.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar ook geen goedkope bestemming. Uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar.
Continente is er de goedkoopste, gevolgd door Pingo Doce, 360Hyper, en Auchan. Supermarcado El Corte Inglés is er het duurst.
Een paar jaar geleden was de koffie echt beduidend goedkoper in Frankrijk. Inmiddels zijn de prijzen daar best wel aan het stijgen en zijn ze niet eens meer allemaal goedkoper. Maar een paar varianten zijn qua prijs echt nog heel interessant zoals de cappuccino, espresso intenso, grande en lungo.
Ook alledaagse producten goedkoper
Ook Coca-Cola Zero is in Frankrijk flink goedkoper. Een liter kost daar €1,25 terwijl er bij AH €1,99 moest worden afgerekend.
Carrefour is de tweede grootste supermarktketen ter wereld, na het Amerikaanse Walmart, en heeft vestigingen verspreid over de hele wereld.
In Frankrijk zijn dan weer producten zoals onder meer verse vis, flessenwater, braadkip, cola light, scharreleieren, rundvlees, babyvoeding, pasta's, tomaten, bananen, bier en halfvolle melk goedkoper.
Kosten van levensonderhoud in Franse steden
Frankrijk is een redelijk welvarend land. Uit statistieken van de OESO blijkt dat het gemiddeld besteedbare inkomen van huishoudens USD 31.137 per jaar bedraagt, iets meer dan het OESO-gemiddelde.
Landen als Spanje, Griekenland, Portugal en Luxemburg hanteren prijzen van ongeveer 5 euro voor een pak van 20 sigaretten, tegen 6 euro in Italië. In Frankrijk bedraagt de prijs per pak meer dan 10 euro, terwijl Ierland met 13 euro het duurste land in de EU is.
In grootstad Parijs vind je ook verschillende restaurants waar het prijskaartje wel aan de zeer hoge kant ligt. Zo kost het menu bij het driesterrenrestaurant van Guy Savoy maar liefst 570 euro. Daarvoor krijg je gelukkig wel oesters, kaviaar, kreeft, coquilles en zwarte truffel.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Frankrijk is het duurste land uit de top vijf. De hotel- en horecaprijzen liggen daar ruim een zesde hoger dan gemiddeld in de hele EU. Duitsland en Italië zijn ook relatief duur. Spanje is vrij goedkoop en Griekenland spant de kroon.
Is het water in Frankrijk goed drinkbaar? Leidingwater in Frankrijk is veilig om te drinken. Ook al is de kwaliteit van het leidingwater tegenwoordig goed, er wordt toch nog heel veel water uit flessen gedronken. Sommige reisgidsen raden flessenwater aan omdat het Franse leidingwater veel chloor bevat.
In Frankrijk zijn er verschillende spullen verplicht in je auto: een gevarendriehoek, een veiligheidshesje, in veel steden een milieusticker en 's winters in berggebieden sneeuwkettingen/sneeuwsokken (wanneer je geen winterbanden hebt).
Houd in heel Frankrijk rekening met de verhoogde kans op een terroristische aanslag. Wees in heel Frankrijk extra waakzaam, zeker op plaatsen waar veel mensen zijn. Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen bij grote culturele en sportevenementen.