Eet minder rood vlees om een hoge bloeddruk te verlagen. Rundvlees en varkensvlees zouden bij veel mensen een bloeddruk verhogende werking kunnen hebben. Vervang rood vlees voor bijvoorbeeld kip, vette vis, kalkoen of vleesvervangers. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk vaak veel minder zout.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Magere eiwitbronnen bevatten minder calorieën dan vettere bronnen, maar zijn nog steeds vullend. Dit kan u helpen uw gewicht te beheersen, wat helpt bij het verlagen van uw bloeddruk. Tip: Kies kip, kalkoen, vis, eieren en bonen in plaats van rood en bewerkt vlees.
Broodbeleg: Betere keuze (< 1,5 g zout per 100 g): américain natuur, rosbief, vlees- of vissalade, tonijn in blik, platte kaas, Philadelphia, kruidenkaas ... Beperkte keuze (1,5 – 2,5 g zout per 100 g; max. 30 g per dag): gekookte ham, kippenham, brie, smeltkaas Gouda ...
Als je wetenschappelijk te werk gaat, zul je zien dat de proteïne van de kip meestal wordt afgebroken tot peptiden. En peptiden hebben een actief effect op je lichaam, zoals het verlagen van de bloeddruk. Bovendien geloven veel onderzoekers dat de peptiden vergelijkbare activiteiten hebben als bloeddrukverlagende medicatie.
Eén onderzoek⁸ dat 97.745 gevallen van hoge bloeddruk onderzocht, vond een positief verband tussen de consumptie van rood vlees en een verhoogd risico op hoge bloeddruk . Het onderzoek observeerde een verhoogd risico van 14% voor elke extra 100 gram rood vlees die per dag werd geconsumeerd. Populaire rode vleessoorten om te vermijden zijn: Rundvlees.
Deze resultaten geven aan dat, net als bij de consumptie van kip, langdurige consumptie van geitenvlees niet leidt tot een verhoogde bloeddruk , maar dat de grote hoeveelheid zout die wordt gebruikt bij de bereiding van geitenvleesgerechten verantwoordelijk is voor de verhoogde bloeddruk.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Dagelijks wat zure, gefermenteerde zuivel heeft een positieve invloed op onze bloeddruk, want het bevat vitamine K2. Dit is een belangrijke vitamine in de strijd tegen hart- en vaatziekten en houdt stolling, atherosclerose en de bloeddruk gezond.
Volkoren granen, zoals brood rijst of pasta. Veel groente: zowel rauwe als gekookte groenten en groentesap. Fruit: vers, bevroren of ingeblikt fruit. Fruitsappen zijn een iets minder goede keuze omdat de vezels zijn verwijderd terwijl ze vrij veel suiker bevatten.
Eet minder rood vlees om een hoge bloeddruk te verlagen. Rundvlees en varkensvlees zouden bij veel mensen een bloeddruk verhogende werking kunnen hebben. Vervang rood vlees voor bijvoorbeeld kip, vette vis, kalkoen of vleesvervangers. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk vaak veel minder zout.
Ei is een goede bron van omega-3 vetzuren, vooral wanneer het afkomstig is van een kip die extra van deze gezonde vetzuren te eten krijgt. Deze voedingsstoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de hersenfuncties en zijn gunstig voor de werking van het hart en de bloeddruk.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Een dieet rijk aan groenten, volkoren granen en laag in verzadigde vetten kan de bloeddruk helpen verlagen. Zoutinname beperken is ook cruciaal, vooral bij al hoge bloeddruk.
In de meeste gevallen zal een dieet met veel zout resulteren in een hoge bloeddruk. Rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees staan er ook om bekend dat het een verhoging van de niveaus veroorzaakt . Het is het beste om het te beperken en een magere proteïne te kiezen zoals vis of kip.
Behoud van de stabiliteit van de bloeddruk – Eendenvlees bevat natriummineralen die de bloeddruk kunnen optimaliseren . Voldoen aan de behoeften van vitamine B12 – eendenvlees bevat 13% vitamine B12, het aantal dat zeer goed past bij de behoeften van het lichaam.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Er zijn goede, magere keuzes. U kunt bijvoorbeeld kip- of kalkoenborsten zonder vel overwegen; varkenshaas; of ossenhaas, entrecote of ossenhaas . Vermijd sterk bewerkt vlees (spek, ham, lunchvlees, etc.).
Vette vis zoals makreel bevat veel omega-3-vetzuren, die de bloeddruk kunnen verlagen , ontstekingen kunnen verminderen en triglyceriden kunnen verlagen. Naast deze visbronnen bevat forel vitamine D. Voedingsmiddelen bevatten zelden vitamine D en deze hormoonachtige vitamine heeft eigenschappen die de bloeddruk kunnen verlagen.
Het extra natrium dat afkomstig is van een dieet met veel zout vlees kan een hoge bloeddruk veroorzaken en extra druk op uw nieren zetten. Ondanks de risico's van het Carnivoordieet, is er anekdotisch bewijs voor .
Mensen die een dieet met veel eiwitten eten, kunnen hun risico op hoge bloeddruk met wel 40% verlagen! Kies vetarme, eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, kip, kwark en haver, en plantaardige opties zoals linzen, kikkererwten, groene erwten en tofu.
Gefrituurd voedsel bevat veel verzadigd vet en zout, die u beide moet vermijden als u een hoge bloeddruk hebt. Grillen, bakken en sauteren zijn allemaal goede alternatieven voor frituren .