Bewaren. Bewaar het meegenomen eten in de koelkast op 4 °C. Vries het niet in. Eet het meegenomen restauranteten of de resten van de afhaalmaaltijd binnen 1 dag op.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C.
Invriezen kan ook. In een luchtdichte bak of diepvrieszak is nasi in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar.
Kun je gebakken rijst invriezen? Net als gekookte rijst is het belangrijk om gebakken rijst eerst zo snel mogelijk in de koelkast te laten afkoelen. Doe de gebakken rijst vervolgens in diepvrieszakken in porties die je later nodig hebt en verwijder zoveel mogelijk lucht. Maak de zakken plat, label ze en bewaar ze maximaal een maand in de vriezer.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Ja, je kunt restjes Chinees eten invriezen . Dat is waarschijnlijk het slimste om te doen als je weet dat je het niet binnen drie tot vier dagen opeet. Foods Guy-blogger Jaron Tietsort raadt aan om restjes Chinees eten zo snel mogelijk in te vriezen. Het zou tot drie maanden goed moeten blijven in de vriezer, zei Tietsort.
Goed opwarmen: Om eventuele bacteriën te doden, verwarm je overgebleven Chinees eten tot een temperatuur van ten minste 165°F (74°C) . Gebruik een voedselthermometer om de interne temperatuur te controleren. Methode op het fornuis: Voor gerechten zoals roerbakgerechten, gebakken rijst of noedels, verwarm je ze in een koekenpan of wok op middelhoog vuur.
Ik hanteer de regel dat vers gekookt voedsel 3 dagen in de koelkast moet liggen en dan moet je het weggooien. Dus je zou het prima kunnen eten van zaterdagavond tot dinsdag is de 3e dag - ik zou het zeker goed opwarmen en ruiken voordat je het eet.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
In de vriezer is gekookte mihoen 3 maanden houdbaar. Laat de noedels voordat je ze invriest helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. De beste manier om noedels te ontdooien, is door ze kort mee te koken in een saus of water.
Vries alle etenswaren in die u de komende week niet meer zult eten.
Restjes en afhaalmaaltijden kunnen echter maandenlang goed blijven als ze goed in de vriezer worden bewaard . Volgens StateFoodSafety blijft gekookt vlees of gevogelte twee tot zes maanden goed in de vriezer, blijven kipnuggets of burgers één tot drie maanden goed en blijft pizza één tot twee maanden goed.
Een ander voordeel van deze verpakking is dat ze ook geschikt zijn voor in de vriezer.
De veiligste methode om voedsel te ontdooien is langzaam, in uw koelkast . Voor deze methode moet u rekening houden met ongeveer 8 uur per pond vlees en ongeveer 4 uur per pond gevogelte, en ongeveer 6 uur per pond fruit of groenten. U kunt het proces versnellen door het voedsel (nog verpakt) onder te dompelen in een gootsteen vol koud water.
Een wok of pan gebruiken om je Chinese eten op te warmen is een bijzonder goede methode, vooral voor het opwarmen van overgebleven rijst . Je hoeft alleen maar je pan op een middelhoog vuur te zetten en een scheutje olie of water toe te voegen. Je kunt er zelfs een druppel sojasaus aan toevoegen om de smaak verder te verbeteren.
Bewaren. Bewaar het meegenomen eten in de koelkast op 4 °C. Vries het niet in. Eet het meegenomen restauranteten of de resten van de afhaalmaaltijd binnen 1 dag op.
Chinese restjes zouden volgens PreparedCooks drie tot vier dagen houdbaar moeten zijn in de koelkast. Bepaalde ingrediënten kunnen echter verschillende houdbaarheidsdata hebben. Garnalen hebben bijvoorbeeld een korte houdbaarheid. Dit betekent dat ze mogelijk niet zo lang houdbaar zijn in de koelkast.
Dek het eten af en laat het afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 20°C) . Je kunt restjes ook niet langer dan 2 dagen in de koelkast bewaren. Als je wat kunt invriezen, doe dat dan, maar volg in beide gevallen onze richtlijnen voor opwarmen.
Naanbrood kan tot 3 maanden worden ingevroren . Om in te vriezen, wikkelt u elk stuk naan in plasticfolie en doet u het in een diepvriesbestendige zak. Om te ontdooien, verwijdert u de plasticfolie en legt u de naan in een warme oven of magnetron. Het opnieuw opwarmen van de naan in een pan op het fornuis of op een bakplaat kan ook helpen om de textuur en smaak te herstellen.
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: onze ogen zijn groter dan onze buiken als we door het Chinese afhaalmenu bladeren. We bestellen uiteindelijk meer dan we op kunnen en het resultaat is veel restjes. Maar kunnen we ze invriezen? Het goede nieuws is dat je gebakken rijst met ei kunt invriezen , net zoals je normale rijst kunt invriezen.
Het is volkomen veilig om gekookte rijst in te vriezen, maar de textuur verandert nadat het is ingevroren, omdat het voedsel niet bestand is tegen opwarmen . Dit komt doordat de celwanden van rijst afbreken bij het ontdooien, waardoor uw perfect gekookte, luchtige rijst een onaangename, papperige textuur krijgt.
Verpak het roerbakdiner samen: Doe de zakken met kip, groenten, rijst en saus in een grote plastic zak of diepvriescontainer . Print of schrijf de bereidingsinstructies (hieronder) uit en doe ze in de zak. Druk zoveel mogelijk lucht eruit voordat u ze dichtmaakt.
Gebruik het fornuis, niet de magnetron
Voor het beste resultaat verwarm je de gebakken rijst in een koekenpan of wok op het fornuis. Zo kun je de rijst roeren en losmaken terwijl het opwarmt, de oliën en kruiden gelijkmatig verdelen en overtollig vocht dat vrijkwam door het koelproces laten verdampen.