Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Wanneer je de diepvriezer helemaal ontdooid hebt, kan je hem net zo goed ook even schoonmaken met wat warm water en soda (werkt desinfecterend). Droog de vriezer vervolgens goed af met een keukenhanddoek die absorbeert. Je kan nu de elektriciteit weer aansluiten.
Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Ontdooide cakes, koekjes, broden, fruit en vruchtensappen mogen één keer opnieuw worden ingevroren als ze geen sterke 'gistachtige' geur hebben. Ontdooid snel ingevroren vlees, gevogelte of vis mag opnieuw worden ingevroren als ze nog steeds onder de 4°C zijn of veilig zijn vervoerd en behandeld en minder dan 2 uur in de gevarenzone voor temperaturen hebben doorgebracht.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen — rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Opnieuw invriezen. Zodra voedsel in de koelkast is ontdooid, is het veilig om het opnieuw in te vriezen zonder het te koken, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen.
'Ontdooid voedsel kan opnieuw ingevroren worden op voorwaarde dat je het in de koelkast hebt laten ontdooien en dat het niet bedorven is. Dat geldt voor zowel rauw vlees, gevogelte, vis én zeevruchten, maar ook fruit, groenten en brood.
Ik maak mijn cakes ongeveer een week van tevoren en vries ze in. Dus als ze eenmaal ontdooid zijn, versierd etc. etc. en de cakes op zijn en geserveerd zijn, kan de klant dan de restjes invriezen? Het is niet raadzaam om cake opnieuw in te vriezen als deze eenmaal ontdooid is .
Kort samengevat: je mag ontdooid eten nog eens invriezen als je het op de juiste manier hebt ontdooid en bewaard.
Op de vraag of je eten twee keer kunt invriezen, is het antwoord volgens het Voedingscentrum 'nee'. De kans dat je hier ziek van wordt, zou bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
De kern van de zaak. Je kunt ontdooide kip opnieuw invriezen, maar als je het in de magnetron of in koud water hebt laten ontdooien, moet je het eerst koken . Maar als je de kip in de koelkast hebt laten ontdooien, kun je het binnen twee dagen na het ontdooien weer rauw invriezen.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Het is volkomen veilig om voedsel dat goed verpakt en veilig ontdooid is, opnieuw in te vriezen , vooral als het in de koelkast is ontdooid. Verpak het luchtdicht en zet het binnen een dag weer in de vriezer.
De meeste voedingsmiddelen die eerder zijn ingevroren, ontdooid en vervolgens bereid, kunnen opnieuw worden ingevroren, zolang ze niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur zijn bewaard .
Volgens de USDA kun je zalm die in de koelkast is ontdooid opnieuw invriezen, zolang deze de koelkasttemperatuur heeft behouden . Dat betekent dat het koud aanvoelt, waardoor bacteriën niet kunnen groeien. Je kunt ook delen van ongebruikte vis invriezen.
Als producten ontdooien bij lage temperaturen, kunnen ze opnieuw worden ingevroren. Als producten echter ontdooien bij warme temperaturen (>40°F), mogen ze niet opnieuw worden ingevroren .