Rood vlees en vlees met veel vet zijn moeilijk te verteren. Stap over naar makkelijker te verteren voeding zoals; kip en vis. Onoplosbare vezels houden je spijsvertering in beweging. Deze zijn te vinden in groenten en volkoren producten.
Vleesproducten en eiwitten
Hoofdgerechten met kip, kalkoen en vis hebben de neiging goed te verteren. Malse stukjes rundvlees of varkensvlees en gehakt zijn andere goede opties.
Het verteren van vlees duurt tussen 24-28 uur, afhankelijk van de verschillende soorten vlees. Goed kauwen kan helpen bij de spijsvertering, omdat u het voedsel in kleinere stukjes verdeelt, die ons lichaam gemakkelijker kan verwerken dan grotere brokken.
Vlees magere vleessoorten (zoals mager rundvlees, mager rundergehakt, magere runderlap, bieflap, tartaar, rosbief, magere hamlap, fricandeau), mager kalfs-, lams- en paardenvlees, konijn, haas, kip en kalkoen zonder vel, lamsvlees.
WASHINGTON - Het eten van kip zou wel eens goed kunnen zijn voor de darmen. Dat stelt althans een Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology.
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Kip is over het algemeen makkelijk te verteren . Het bevat ook geen vezels, waardoor het een goede keuze is voor mensen met spijsverteringsproblemen, zoals PDS. Gebakken of gegrilde kip zonder vel is een gezonde optie, omdat het het minste vet bevat.
Rood vlees en vlees met veel vet zijn moeilijk te verteren. Stap over naar makkelijker te verteren voeding zoals; kip en vis. Onoplosbare vezels houden je spijsvertering in beweging. Deze zijn te vinden in groenten en volkoren producten.
Rood vlees of zout vet
Het verteren van rood vlees kan meer energie kosten, omdat de eiwitten in vlees (vooral rood vlees) moeilijker te verteren zijn .
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Milde producten zoals rijst, aardappelen of toast. Als je buikpijn hebt die wordt veroorzaakt door een virus of als je constant naar het toilet moet, kun je het beste milde producten zoals rijst, aardappelen en toast eten. Deze producten verzwaren je maag namelijk niet als deze wat gevoelig is.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje). Wil je zoet broodbeleg? Neem dan een beetje jam, honing, stroop of vruchtenhagel.
Toegelaten. Mager runds-, kalfs- en paardenvlees licht gebakken, geroosterd of gekookt. Gevogelte zoals kip, kalkoen, duif.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Campylobacter. Deze bacterie is minder bekend, maar veroorzaakt meer ziektegevallen dan salmonella. Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking.
Het duurt ongeveer 2-3 uur voordat het lichaam kip volledig heeft verteerd. De proteïne in kip is meestal gemakkelijker af te breken door de maag. b) Rood vlees: Rood vlees, zoals rundvlees, heeft iets meer tijd nodig om te verteren dan kip. Het kan ongeveer 3-4 uur duren voordat het lichaam rood vlees volledig heeft verteerd.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Magere eiwitbronnen zoals kip en vis zijn een geweldige aanvulling op een maagvriendelijk dieet . Ze zijn gemakkelijk te verteren en veroorzaken geen ongemak zoals vet vlees. Zorg ervoor dat u ze op een manier kookt die uw maag-darmkanaal niet irriteert, zoals grillen of bakken.
Rauwe kip bevat schadelijke bacteriën. Het eten van rauwe of onvoldoende gegaarde kip, zelfs in kleine hoeveelheden, kan symptomen veroorzaken zoals diarree en braken . Als iemand kip niet goed behandelt of kookt, kan dit onaangename ziektes veroorzaken.
Kip marineren in zure ingrediënten zoals citroensap of azijn kan helpen de eiwitten in het vlees af te breken, waardoor het makkelijker te verteren is. Daarnaast kan het toevoegen van kruiden en specerijen zoals gember, kurkuma en komijn aan je marinade ook helpen bij de spijsvertering.