Als je prei wilt invriezen dan zal je deze eerst moeten gaan koken. Het voordeel is dan wel dat je deze wel 12 maanden lang kun bewaren in de diepvries. Rauwe prei kun je ook wel invriezen maar dan zal je deze toch echt moeten blancheren, zo'n 5 minuten om precies te zijn.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Nadat de groenten zijn geblancheerd, afgekoeld en uitgelekt, verpak je ze snel in stevige diepvriescontainers of diepvrieszakken . Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zakken. Laat ½ inch ruimte over voor stevige containers. Sluit ze goed af, label ze en vries ze in.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Blancheren is niet noodzakelijk voor het invriezen van prei. Om ze in te vriezen zonder ze te blancheren, snijdt u ze gewoon in stukken, zoals hierboven beschreven, en laat u ze een paar minuten weken in koud water . U kunt ze dan op dezelfde manier invriezen als wanneer u ze had geblancheerd.
Er is een manier om de plant meer witte wortel te laten groeien… het heet “blancheren” van de prei. Dit kan worden gedaan als de prei ongeveer de dikte van een potlood heeft . Duw aarde omhoog rond de prei en begraaf de stengel tot de hoogte van de eerste bladeren.
Prei kan een geur afgeven die door andere voedingsmiddelen in de koelkast kan worden opgenomen. Wikkel prei daarom in plastic wanneer u het in de koelkast bewaart . Snijd of was het niet voordat u het bewaart. Prei blijft maximaal twee weken goed in de koelkast als u het vers koopt.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Enzymen en blancheren
Enzymen zijn van nature voorkomende stoffen in planten die het rijpingsproces regelen. Invriezen vertraagt alleen de enzymactiviteit. De meeste diepvriesgroenten verliezen kwaliteit in de vriezer, tenzij ze geblancheerd zijn .
Behalve uien en paprika's, die u rauw kunt invriezen, moet u groenten blancheren of volledig koken voordat u ze invriest . Groenten blancheren of in kokend water dompelen, stopt de enzymen die verkleuring veroorzaken en bevroren producten papperig maken. Rauw fruit daarentegen kunt u prima invriezen.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren. Rauwe prei ook, mits je hem voor het invriezen 1-6 minuten blancheert.
Je kunt bijna alles invriezen.
De beste groenten om te overwegen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten zoals spinazie, boerenkool, snijbiet en snijbiet .
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Prei is een tweejarige plant die als eenjarige wordt gekweekt. Verwacht bloei en zaadproductie als prei 2 jaar in de grond blijft. Eetbare delen zijn minder mals ; bolletjes in bloemtrossen kunnen worden geplant voor een nieuwe oogst.
U kunt prei oogsten in elke grootte - babyprei duurt slechts een paar maanden, terwijl grote volwassen prei vier maanden of langer kan duren. Begin met oogsten wanneer ze nog vrij klein zijn, meestal vanaf de late zomer , om de teeltperiode te verlengen. Als u prei om en om oogst langs de rij, kunt u de rest laten groeien.
Als u hele preien invriest, moet u ze in de koelkast laten ontdooien voordat u ze in stukken snijdt en in gerechten gebruikt . Als u hele preien wilt invriezen, volgt u deze stappen: Snijd de wortel en de donkergroene delen eraf. Was de witte en lichtgroene delen onder stromend water of in een kom met water.