Samenvattend: brood kan tot 8 maanden en mogelijk zelfs tot 2 jaar moeilijk te verteren zijn voor je kindje. Je kan daarom het beste wachten met het geven van brood tot in ieder geval 8 maanden. Geef daarnaast maximaal 2 boterhammen per dag in verband met de hoeveelheid natrium (zout).
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.
Voorbeeld voedingsschema baby 6 maanden
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst.
Op de leeftijd van 1 tot 3 jaar kun je ze het beste twee tot drie boterhammen per dag geven. Bij kinderen van 4 tot 8 jaar is dat twee tot vier boterhammen per dag.
Hoeveel brood mag je baby van 7 maanden? Het eten van een boterham begint met kleine stukjes. De ene baby van 7 maanden heeft genoeg aan een broodkorst, terwijl een ander al een hele boterham kan eten. Geef je baby in elk geval lichtbruin brood, zodat zijn darmen rustig kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels.
”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond. Dit helpt je baby om te leren kauwen met de zijkanten van de kaak en bevordert een goede mondmotoriek.
Wanneer kun je baby's brood laten eten? Baby's kunnen brood eten rond de leeftijd van 6 maanden, of zodra ze vast voedsel gaan eten . Er is geen reden om het te laten, zolang het maar goed wordt geïntroduceerd!
Waarom is brood gezond voor je baby? Brood zit boordevol vezels, granen, koolhydraten, eiwitten, jodium, ijzer en vitamine B. Die voedingswaarden zijn een gezonde energiebron. Bovendien heeft je kind ze nodig voor een gezonde spijsvertering en om zich verder te ontwikkelen.
Start met kleine hapjes
Je kan tussen de 4 tot 6 maanden rustig starten met oefenhapjes. Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst. Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.
Welk brood is het meest geschikt? In brood zitten vezels. De darmen van je baby moeten hieraan wennen. Kies daarom in het begin niet voor volkorenbrood.
Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes. Ook al heeft een kind dan nog geen tanden, zo'n stukje brood kan het toch al op. Met de kaken en de tong maalt het kind het brood fijn. Zo leert een baby kauwen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek.
Bied een hele snee brood aan of snijd de snee in tweeën of vieren, geroosterd of ongeroosterd . Als de peuter op deze leeftijd nog niet veel ervaring heeft met brood, blijf het brood dan roosteren, waardoor het voor een nieuwe eter makkelijker wordt om in de mond rond te bewegen.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
De meeste baby's van 9 maanden eten één of twee boterhammen per dag. Voor de goede vetten kun je de boterham besmeren met margarine. Er hoeft verder geen beleg op, maar als je wilt variëren kun je denken aan hüttenkäse, zuivelspread of geprakte aardbei of banaan. Geef je baby ook af en toe pindakaas of ei op brood.
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Rooster het brood lichtjes, snijd de korstjes eraf en snijd het in dikke repen (ongeveer de breedte van twee vingers) die uw baby in zijn handpalm en op zijn tandvlees kan leggen .
Probeer kleine hoeveelheden volkorenbrood aan de baby aan te bieden, omdat dit minder 'plakkerig' is dan witbrood, naar mijn ervaring. Probeer het brood eerst licht te roosteren, zodat het niet te hard is, maar ook niet te zacht. Vermijd het serveren met grote hoeveelheden (een dunne spread is prima) pindakaas.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Brood dat een dag oud is plakt minder. Bruin brood bevat meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan wit brood en heeft daarom de voorkeur. Leg het stukje brood aan de zijkant, bij de wang, in het mondje. Je baby zal dan automatisch met zijn tong het stukje verplaatsen en vermalen in zijn mond.
Het is heel zoet, maar wel een natuurproduct. Tot 1 jaar mag een kind geen honing. Appelstroop bevat vaak beetwortelsap of suikerbietenstroop, een suikervariant. Er zijn in de supermarkt ook varianten zonder toegevoegde suiker: AH Biologisch appelstroop en Zonnatura Zonnestroop met peer en appel.
Naast pap van rijstebloem kan je je baby van 7 maanden ook speltpap, haverpap of oerpap geven. Brinta en havermout zijn behoorlijk zwaar voor de maag van je kindje. Wacht hier nog mee tot hij 1 jaar oud is. Brood of een broodkorst.
Over het algemeen houden baby's van nature van zoete smaken, waardoor fruit er vaak makkelijk ingaat. Een fruithapje van bijvoorbeeld drie eetlepels geprakte banaan, kiwi, perzik of gekookte appel per dag is al voldoende als je baby 8 maanden is.
Daarna blijft drinken natuurlijk net zo belangrijk, maar na 6 maanden kun je jouw kindje zelf af en toe water geven en het ook zelf leren drinken. Tot 8 maanden is de richtlijn 120 tot 130 ml per dag en van 8 maanden tot een jaar 100 tot 110 ml per dag.