Fruit blijft het langst vers in de koelkast bij 2-4 graden Celsius en 70-90% luchtvochtigheid, vooral in de groentelade. Geschikt fruit om in de koelkast te bewaren zijn appels, peren, kiwi's, pruimen, druiven, aardbeien, frambozen, bessen, kersen en abrikozen.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
De beste manier om bosbessen te bewaren is in de koelkast. Spreid ze uit op een bord of bewaar ze in een papieren zak om te voorkomen dat ze vochtig worden. Het is belangrijk om beschadigde bessen te verwijderen omdat ze andere bessen kunnen aantasten. Bessen blijven meestal 1-3 dagen vers in de koelkast.
Ja, je kunt bosbessen bewaren in een glazen container of pot (zoals een Mason jar). Zorg ervoor dat de container luchtdicht en stevig gesloten is om vocht en vriesbrand te voorkomen . Daarnaast wil je ervoor zorgen dat het glas vriezerbestendig is als je de bosbessen invriest.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De luchtdichte aard van de pot lijkt de aardbeien iets langer vers te houden. Zo bewaar je aardbeien in Mason-potten: Dep de bessen droog, als er nog vocht achterblijft, doe ze dan voorzichtig in een Mason-pot. Doe het deksel erop en draai om goed af te sluiten. Zet op een plank in je koelkast .
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Dek ze losjes af en bewaar ze op 35 graden voor het beste resultaat . Verwijder de doppen niet en was de bessen niet totdat u ze gaat gebruiken. Wanneer de doppen voor gebruik worden verwijderd, verliezen de bessen wat van hun vocht. Te vroeg wassen kan ze kneuzen en de bessen verliezen hun versheid.
Een klassieke manier om aardbeien te bewaren is om ze droog in de koelkast te bewaren en ze vlak voor gebruik in water te wassen. De reden hiervoor is dat, terwijl het wassen van de bessen alle bacteriën en schimmelsporen verwijdert, overtollig vocht ervoor kan zorgen dat bacteriën of schimmels groeien en de bessen sneller bederven .
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Plaats in luchtdicht glaswerk : Doe ongewassen aardbeien in een glazen voedselcontainer of weckpot en zorg ervoor dat deze goed is afgesloten. Methode met keukenpapier: Leg een schone, droge keukenpapier in een container en leg ongewassen aardbeien erop. Sluit het deksel en zet de container in de koelkast.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
Q: Welke van de twee bessen heeft een hogere voedingswaarde? A: Hoewel beide bessen rijk zijn aan voedingsstoffen, worden wilde bosbessen beschouwd als rijker aan anthocyaninen, een soort antioxidant, dan blauwe bessen. Beide bessen leveren echter vitamine C, vitamine K en vezels, wat ze beide een gezonde keuze maakt.
Koel verse bessen direct na het boodschappen doen of een bezoek aan de bosbessenkwekerij . U kunt ze bewaren in de plastic clamshell waarin ze geleverd worden, of in een grote, onafgedekte kom of container. Bewaar verse bosbessen niet in een luchtdichte container, omdat dit vocht kan vasthouden en schimmel en rotting kan versnellen.
Verse blauwe bessen kan je gedurende een aantal dagen in de koelkast afgedekt bewaren. De bessen hoeven enkel lichtjes gespoeld te worden voor je ze kan opeten. Je kan blauwe bessen ook invriezen, maar dan kun je ze enkel nog verwerken in recepten. Na het ontdooien is hun vorm en hun kleur namelijk niet meer zo mooi.
Blauwe bessen kunnen worden ingeblikt in lichte of middelzware suikersiroop of worden overgoten met water, appelsap of wit druivensap .